Zelf wasmiddel maken

wasmiddelenJaren geleden stond mijn kast vol met allemaal verschillende soorten wasmiddel. Vloeibaar wasmiddel voor de witte was, vloeibaar wasmiddel voor de donkere was en dan nog de waspoeders en vlekkenverwijderaars. Inmiddels is die voorraad al gereduceerd naar een fles vloeibaar wasmiddel en twee soorten waspoeder van het merk Ecover. Ook heb ik een tijd geleden een ecowasbal aangeschaft en dat heeft er al in geresulteerd dat ik minder wasmiddel nodig heb om mijn was schoon te krijgen.

Nu las ik ergens dat het heel eenvoudig is om zelf wasmiddel te maken dus ben ik op zoek gegaan. Niet om nou altijd zelf aan de slag te gaan, maar gewoon omdat ik het een keer wil proberen. Wie weet bevalt het zo goed dat ik het blijf doen :-) . Op internet is in ieder geval genoeg informatie te vinden over hoe je zelf wasmiddel kunt maken. Zelfs afwasmiddel voor in de afwasmachine is heel eenvoudig. Daar zal ik een volgende keer over schrijven, maar voor nu zal ik je eens laten zien hoe makkelijk het is om zelf wasmiddel te maken.

Wat heb je nodig

 • 80 gram zeep
 • 80 gram soda
 • 5 liter water

Zelf heb ik gekozen voor lavendelzeep van het merk Urtekram omdat ik een geurtje toch wel lekker vind. De zeep is gemaakt van natuurlijke olie en biologische lavendelolie. Je kunt uiteraard ook een andere zeep van een ander merk en een andere geur gebruiken. Zeep die veel gebruikt wordt voor het zelf maken van wasmiddel is Marseille zeep of Sunlight. Deze zijn nog een stuk goedkoper dan de zeep die ik heb gebruikt.

Hoe maak ik het wasmiddel

 • Rasp 80 gram zeep
 • Voeg de zeep aan een liter gekookt water toe en roer dit totdat de zeep volledig is opgelost
 • Voeg 80 gram soda toe en roer het nogmaals goed door elkaar
 • Giet het mengsel in een grote emmer en doe er nog vier liter heet water bij
 • Het mengsel goed doorroeren en een nacht laten afkoelen.

Het mengsel is eerst heel dun, maar na een paar uurtjes zie je al dat het dikker wordt. Na een nacht afkoelen is het een dikke massa geworden en kun je het overgieten, of scheppen, in een emmer met een deksel, of gewoon in een oude wasmiddelfles die je nog hebt staan.

Gebruik

Vul een wasbolletje met het wasmiddel en leg het tussen de was in de wasmachine en wassen maar. Het is geschikt voor alle soorten was.

Nu heb ik in meerdere artikelen gelezen dat je een scheutje azijn kunt toevoegen in het wasverzachtervakje van de machine om dit te gebruiken als wasverzachter. Of dit een goed idee is of niet, daar ben ik nog niet achter. Soda reageert namenlijk op azijn en dat zou de werking kunnen beinvloeden.

Ik ben er in ieder geval achter gekomen dat wasmiddel maken echt heel makkelijk is, en ik vond het zelfs wel leuk om te doen. Het huis rook ook heerlijk naar lavendel. Daarbij is het ook nog eens spotgoedkoop. De kosten die ik heb gemaakt zijn € 4,85. Voor de zeep van 175 gram € 3,60 (toevallig een dure zeep, maar ze zijn er een stuk goedkoper) en voor de soda (1000 gram) € 1,25. Je gebruikt van beide maar 80 gram, dus er blijft genoeg over voor een volgende keer. Normaal gesproken koop ik ook een fles van 750 ml en nu heb ik 5 liter. Dat scheelt nogal. Bij mij gaat het er in eerste instantie om dat het een stuk milieuvriendelijker is dan de meeste wasmiddelen in de supermarkt, maar het is natuurlijk mooi meegenomen dat het ook nog een heel stuk goedkoper is.

Mocht je trouwens geen zin hebben om zelf de zeep te raspen, dan kun je ook Marseillezeep vlokken gebruiken.

Heb jij al eens zelf wasmiddel gemaakt en heb je nog een goede tip? Laat het ons weten.

Noot: Soda kan aluminium aantasten, dus heb je  nog een wasmachine met een aluminium trommel dan is het af te raden dit te gebruiken

Reacties

 1. zegt

  Al ruim een jaar ben ik aan ‘het klungelen’ met zelfgemaakt wasmiddel. Nu heb ik eindelijk, eindelijk, eindelijk een wasmiddel waar ik gelukkig van word weten te fabriceren. Geen klonten, niet schudden. Prachtig homogeen. Het is me uiteindelijk gelukt met het inroepen van de hulp van een chefkok. Ik ben dolblij!
  http://orgeorphelin.com/index.php?option=com_easyblog&view=entry&id=123
  Nu alleen nog maar even mee wassen…
  Oh. En vergeet niet om als wasverzachter een scheutje azijn toe te voegen. Of maak zelf iets ‘gezelligs':
  http://orgeorphelin.com/index.php/blog/entry/simpel-leven-wasverzachter-zelf-maken

  • esther van buuren zegt

   Hoi.
   Ik maak ook wasmiddel.
   precies 80 gram zeep.
   80 gram soda.
   5 lieter water.

   maar het word gel.
   dan ga ik er maar weer water toevoegen maar dan gaat het slierten.
   Wat doe ik fout??????

   groeten esther.

 2. Anne zegt

  Ik heb gisteren voor het eerst dit wasmiddel gemaakt. Omdat ik 5 liter voor een eerste keer wat veel vond heb ik de helft gedaan. En vanmiddag voor het eerst een was ermee gedraaid. Ik vond alles er mooi schoon uitkomen, zelfs de oude witte handdoek die ik expres vies had gemaakt. Experiment geslaagd dus 😉

 3. zegt

  Ik heb zojuist het wasmiddel gemaakt, nu ben ik me aan het afvragen of ik een wasmachine met een aluminium trommel heb of niet. In de gebruiksaanwijzing staat hier niets over vermeld, dus nu weet ik niet of ik zonder schade het wasmiddel kan gebruiken…

  • Moen zegt

   de soda zou je aluminium trommel kunnen aantasten. Test dit met een magneet. als de magneet niet blijft plakken is het geen ijzer legering, maar waarschijnlijk aluminium. je kan de zeep ook gerust zonder soda maken. Da’s misschien wel beter ook voor de bondte was, aangezien soda blekende werking heeft… veel plezier!

   • Jochem zegt

    Ik maak voor de bonte was een oplossing van 80 gr. sunlight en 40 cl azijn . werkt prima , soda heeft een blekende werking , bovendien is azijn goed voor de machine ivm kalkaanslag .

 4. manise zegt

  heb zelf gisteren wasmiddel gemaakt met het recept van:

  http://www.thesimpledollar.com/2008/04/09/making-your-own-laundry-detergent-a-detailed-visual-guide/

  heel wat minder water gebruikt (12 liter vond ik wat veel, kwam uiteindelijk op zo’n 3 liter uit met de helft van de ingrediënten), resultaat was een lobbige massa (tijdens het afkoelen af en toe doorgeroerd met een houten lepel), 1e wasje gedraaid met 1 volle wasbol, prima resultaat, geurtje van de zeep (rozen) was niet meer terug te vinden, maar de was ruikt schoon en fris.

  op de website staan ook andere recepten, met toevoegingen van etherische olie, het advies van azijn enz. zeer tevreden, ga ook het recept met de oxi-toevoeging proberen de volgende keer & ben ook van plan over te stappen op zelf vaatwasmiddel maken!

 5. Ria zegt

  recept van http://www.genoeg.nl
  40 gram sunlight raspen, 40 gram soda.
  1/2 liter water in de pan, geraspte sunlight erbij. als dit is opgelost. de soda erbij (ik druk met een lepel eerst op de soda, zodat de dikke klonten weg zijn.) dit roeren en dan 2 liter warm water erbij…….
  Ik was ermee (1 wasbol). ik maak de wc ermee schoon (een beetje in een emmer warm water) en boen de vloer ermee, maak de douche ermee schoon…

  voor echte vette vlekken in de kleren…..smeer ik met een houten lepel een klodder (uit een pot) driehoek, zachte zeep, op de plek en daarna in de wasmachine …….. en weg is de vlek…

 6. Gerry Driessen zegt

  Ook ik heb het wasmiddel gemaakt.Gewoon sun-light zeep gekocht,geraspt, soda en water erbij.
  Toen alles in de emmer afgekoeld was,even met de staafmixer er doorheen.Wij zijn zeer tevreden.
  We wassen schoon,met natuurlijke middelen en wat ook een mooie bijkomstigheid is,het kost erg
  weinig.

 7. Annet zegt

  Heb vanmorgen wasmiddel gemaakt, de pan die ik gebruikt had in de afwasmachien gedaan, evenals de lepel en rasp. Gevolg: heel mijn afwasmachine onder het schuim! Hoe krijg ik het weg? En hoe zal dat gaan als ik ga wassen? Heel mijn trommel onder het schuim?

 8. zegt

  Ben al een tijdje aan het wassen met dit zelfgemaakte wasmiddel, maar ik krijg de vlekken uit het tafelkleed er niet uit, en ook de bonte was wordt niet schoon….zelfs met een vlekkenpoeder lukt het niet meer om alles vlekvrij te krijgen..Stap toch maar weer over op een gewoon waspoeder……

  • petra zegt

   jammer dat je zulke slechte ervaringen ermee hebt ik gebruik het al jaren en heb echt geen klachten alles wordt even schoon alleen bij de witte was doe ik wat oxi pul erbij

 9. ireen zegt

  Voor de wite was kan je wat etherische citroenolie erbij doen ( na de nacht afkoelen, met het doormixen) ruikt lekker fris! Voor de bonte was hoeft er volgens ‘mijn’ recept geen soda bij. Daarbij kun je lavendelolie doen voor t lekkere luchtje.
  Dit recept komt van een hele leuke site met nog veel meer recepten. http://Www.aromatherapie-info.com

 10. Elly Delang zegt

  Zo deden we vroeger altijd wassen. Je schaafde sunlight zeep in een grote wasketel met wasgoed en een schepje soda en zette de ketel op de kachel en liet de was op laag vuur trekken (zo noemde we dit) en die bleef op de kachel tot ´s morgens en dan was dat sop nog heet en deed je alles in een tobbe of wasmachine en ging je wassen en je was die was altijd hagelwit, daarna als de witte was klaar was deed je de bonte was in dat zelfde sop wat best nog wel warm was.

 11. Joke zegt

  Ik gebruik al jaren azijn als wasverzachter. Voordelen: waspoeder verdwijnt (minder of geen allergie kans) , kleuren blijven fris, wasmachine ontkalkt, en het is goedkoop

 12. Marijke zegt

  Ik gebruik dit recept nu ruim een half jaar en het is super! Alles wordt heerlijk schoon. Azijn in wasverzachter bakje , nee dat ruik je niet na wassen, en de was wordt prima zacht. voor mij niets anders meer. Staafmixer inderdaad er doorhalen na een nacht staan.
  Besef dat dit recept ook een allesreiniger, ik maak mijn hele huis incl. vloer schoon met dit recept! Alle synthetische wasmiddelen en (af)alles reinigers kunnen de deur uit :)

 13. Priscilla zegt

  Ik heb dit wasmiddel gemaakt met marseillezeep. Het wasmiddel blijft bij mij alleen erg vloeibaar. Waar kan dit aan liggen? En hoeveel ml gebruiken jullie per was?

  • Anne zegt

   Dag Priscilla,

   Ik heb per ongeluk 200 gr. Marseillezeep gebruikt (het hele blok) en uiteindelijk 5 ltr. water toegevoegd. Tot mijn verbazing was het wasmiddel de volgende dag ook nog heel vloeibaar, terwijl ik juist verwachtte, dat het heel dik zou zijn.

Trackbacks

Geef een reactie