Gif in bontkragen van kinderjassen

Afgelopen weekend was er een uitzending van Kassa over gif in bontkragen van kinderjassen. Volgens het Tv-programma Kassa en de organisatie Bont voor Dieren zitten de bontkragen van enkele kinderjassen vol met een grote hoeveelheid giftige chemische stoffen. Zij lieten een onderzoek naar de bontkraagjes doen. In het laboratorium van het Bremer Umweltinstitut werden zes bontkragen onderzocht op de aanwezigheid van giftige stoffen. De resultaten hiervan zijn schokkend. Het blijkt dat de bontkragen vol zitten met de giftige en kankerverwekkende stof formaldehyde en met hormoonverstorende ethoxylaten.

Dat de bontkragen vol met giftige stoffen blijken te zitten is al erg genoeg. Dat het ook nog eens om echt bont gaat, dat had ik niet verwacht. Om eerlijk te zijn dacht ik dat echt bont hier nauwelijks meer verkocht werd en dat al die leuke bontkraagjes op de kinderjassen gewoon nep waren. Niet dus!

Het Bremer Umweltinstitut controleerde 6 kinderjassen van bekende merken zoals:

  • Canada Goose
  • Versano
  • Woolrich
  • Nickelson
  • Airforce.

Het bont van deze jassen komt van wasbeerhonden en coyotes. Formaldehyde en ethoxylaten worden gebruikt om het bont chemisch te reinigen, te conserveren en te verven.

Formaldehyde

In vijf van de zes gecontroleerde bontkragen zat veel meer formaldehyde dan is toegestaan. Volgens het Nederlandse warenwetbesluit moet een kledingstuk dat meer dan 120 mg formaldehyde bevat, een label hebben waarop staat dat het voor gebruik gewassen moet worden. Er mag dan na het wassen niet meer dan 120 mg formaldehyde in het kledingstuk zitten. Van de onderzochte jassen was er niet één die een label had met deze tekst.

Ethoxylaten

Volgens Prof. Dr. Jacob de Boer zijn ethoxylaten hormoonverstorend en worden ze opgenomen via de huid. Ze komen daardoor via het bloed in het lichaam terecht. Ze zijn goed oplosbaar in vet, dus gaan ze in het vet zitten en stapelen zich daar op als de blootstelling voortduurt.
 Ethoxylaten kunnen vervolgens twintig jaar blijven zitten en dan uiteindelijk een effect gaan geven waardoor er sprake is van chronische effecten. Het kan leiden tot kanker of hormoonverstoringen.

Bont voor Dieren zegt dat de resultaten er niet om liegen en dat het wederom laat zien dat het productieproces van bont ernstige gevaren voor de volksgezondheid met zich meebrengt.

De uitzending van Kassa kun je hieronder bekijken:

Verantwoordelijkheid

De moeilijke vraag is nu hoe je erachter komt of het bontje op de jas van je kind echt of nep is? Aangezien de labels niet veel duidelijkheid geven kom je daar eigenlijk niet achter. Twijfel je en kun je het bontje eraf halen, dan lijkt dat een goede keus. Wanneer ik het filmpje bekijk rijzen er wel wat vragen bij mij. Wie is hier nu eigenlijk verantwoordelijk voor en wat kan eraan gedaan worden. Benno Bruggink van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt dat het moeilijk is om op te treden. Bij de controle wordt er namelijk gekeken naar een heel product en in dit geval niet alleen naar de bontkraag. De jassen voldoen dus aan de regels en er is dan ook niet veel aan te doen. Ze hebben nog wel een controle uitgevoerd en de conclusie was dat de risico’s niet zo groot zijn dat er moet worden ingegrepen. Hij is dan ook niet van plan de jassen uit de winkels te halen.

Dat klinkt voor mij alsof ze op geen enkele manier de verantwoordelijkheid willen nemen. Een verantwoordelijkheid die wat mij betreft verder zou moeten gaan dan wat de wet als minimum eist. Kees Verhoeven van D66 geeft wel aan dat er iets moet gebeuren en dat hij deze week aan de staatsecretaris zal vragen om in actie te komen. Benieuwd wat daar uit gaat komen!

Wat zijn jullie gedachten hierover, en zou je nog een jas met een bontkraagje kopen als het etiket in de jas niet duidelijkheid geeft?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.