Hoe groen is jouw stroom echt?

Gastblog van Bas de Vries:

Er zijn veel manieren om bij te dragen aan een betere wereld. Ook in je huishouden kan je bijdragen aan klimaatverbetering. Bewust kies je daarom voor groene stroom. Maar hoe groen is jouw stroom echt? Niet alle groene stroom is even goed voor het klimaat. Iets wat voor de consument echter niet altijd even duidelijk is.

Populariteit groene stroom

Groene stroom wordt steeds populairder. In 2011 werd dertig procent van de geproduceerde elektriciteit als groene stroom verkocht. Ruim 3 miljoen huishoudens gebruiken inmiddels groene stroom. Opvallend is dat de productie van groene stroom echter nauwelijks stijgt. Van alle verkochte groene stroom is slechts tien procent echt in Nederland opgewekt uit duurzame bronnen. De rest is eigenlijk gewoon grijze stroom die door certificaten groen is gemaakt.

Groene certificaten uit het buitenland

Nederlandse energiebedrijven kunnen in het buitenland groene stroom certificaten kopen. De meeste van deze certificaten komen uit Noorwegen, omdat dit land al tientallen jaren groene stroom produceert en de certificaten daar daarom niets betekenen. Het land verkoopt daarom haar certificaten. Met deze certificaten wordt vervolgens gewone grijze stroom uit Nederland `groen` gemaakt.

Handel in certificaten

De handel in certificaten is gereguleerd. De certificaten worden namelijk goed gecontroleert en maar een keer uitgegeven. Landen kunnen echter de certificaten gewoon verkopen wanneer zei ze zelf niet gebruiken. De aan Noorse groene energie toegekende certificaten worden aan Nederlandse energienedrijven verkocht. Er worden dan dus geen dubbele certificaten gebruikt, maar er wordt ook geen extra groene stroom geproduceerd. Zowel de Noorse als de Nederlandse energieleverancier blijft op dezelfde wijze produceren.

Stroometiketten

Nederlandse energiebedrijven zijn verplicht om een stroometiket aan de stroom toe te voegen. Op dit etiket staat vermeld waar de stroom vandaan komt. Een onafhankelijke organisatie controleert deze etiketten. Op basis van deze etiketten kan dus achterhaald worden waar de stroom van een energieleverancier daadwerkelijk vandaan komt. Om de energiemarkt echt groen te krijgen moet de gekochte certificaten als ongeldig gezien worden.

Lokale initiatieven

Er komen steeds meer energie-initiatieven die de lokale energieproductie en het opwekken van eigen duurzame energie stimuleren. Deze worden bijvoorbeeld ondersteund door het platform HIER opgewekt. Dit platform draait om het samenbrengen, informeren en inspireren van kleine initiatieven. Ook sommige grote energiebedrijven ondersteunen de lokale initiatieven door hun kennis te delen.

Duurzame stroom vinden

Het is mogelijk om echt duurzame energie te gebruiken. Verschillende initiatieven maken het makkelijker voor consumenten om een onderscheid te maken tussen groene stroom en groene stroom. Op de website van de HIER Klimaatcampagne kan je controleren hoe groen jouw stroom is. Wanneer je een nieuwe energieleverancier wil afsluiten kan je via www.energievergelijken.nl zien hoe groen de leverancier is. Bij iedere aanbieder wordt aangegeven hoe groen het product is en geeft het “HIER Klimaatbewust” logo aan of het product voor meer dan 80% duurzaam is opgewekt in Nederland.

Ook leuk om te lezen!

2 reacties op “Hoe groen is jouw stroom echt?”

  1. kristien castro avatar
    kristien castro

    lampiris staat niet in jullie rijtje van energieleveranciers

  2. F. Schulte avatar

    Helaas wordt op http://www.energievergelijken.nl ook Essent getoond onder groene stroom. 20% van deze stroom is afkomstig van waterkracht (certificaten). Dit is te zien op het stroometiket dat door deze website wordt geleverd. Niet echt groen dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.