Natuurlijk middel om teken en vlooien bij katten te voorkomen

Geschatte leestijd: 5 minuten

Sinds een paar jaar hebben we hier thuis twee katten, en wat ben ik blij met deze diertjes. Helaas hebben we met de komst van de katten ook andere beestjes in huis gekregen, en met die beestjes ben ik niet zo blij. Vooral de laatste 2 maanden is het weer raak. Bijna dagelijks zit één van de katten onder de teken dus zijn we elke avond in de weer met een tekentang. Omdat het zulke kleine beestjes zijn (als ze zich tenminste nog niet hebben volgezogen) is het soms moeilijk om ze te vinden. We missen er dus ook wel eens eentje en die vind ik dan op een gegeven moment ergens terug in de kamer. Niet echt fris kan ik je vertellen. Ik ben dan ook al een tijdje op zoek naar een goed natuurlijk middel om teken en vlooien bij katten te voorkomen. Tot nu toe wilde dat maar niet lukken.

Zijn anti-teken en vlooienmiddelen veilig?

Bij de dierenarts had ik meerdere keren een goedje gekregen wat goed zou moeten werken tegen teken en vlooien. Je druppelt dit in de nek van de kat en het middel zou dan een paar maanden moeten werken. Deze middelen zitten echter vol met chemische ingrediënten. Het is eigenlijk een gif waardoor de teek of vlo doodgaat wanneer deze zich heeft vastgebeten in je kat. Dit gif komt echter ook in de bloedbaan van je kat terecht en moet door het lichaam worden afgebroken. Zodra het bestrijdingsmiddel is uitgewerkt moet je de procedure herhalen.

Een probleem ontstaat er wanneer een kat moeite heeft om het gif goed af te breken. Het gaat zich dan in het lichaam stapelen, en dat is belastend voor verschillende organen. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Niet echt veilig dus.

Naast het feit dat het niet gezond is voor katten lijkt het me ook niet goed voor onszelf. Als ik zie hoeveel de katten hier worden geknuffeld door de kinderen, dan vind vind ik dat geen fijn idee. Uiteraard houden ze er wel rekening mee. Wanneer de katten een pipetje hebben gekregen dan worden ze sowieso twee dagen even niet geknuffeld. Maar toch. Ik vind het geen fijn idee.

Halsbandjes heb ik om die reden al nooit willen uitproberen, want die geven constant een gif af. Bij veel aaien en knuffelen komt dat ook op onze huid terecht. Daarnaast kan een kat met zo’n bandje ergens aan blijven haken.

teken en vlooien voorkomen

Inwendige middelen tegen teken en vlooien

Inwendige middelen zouden wat dat betreft een betere keuze zijn. Deze werken vaak langer en zijn ook het veiligst voor mensen. Je zit dan ook niet met dat gepruts van die pipetjes. Maar inwendige middelen hebben ook weer nadelen. Een parasiet moet eerst het bloed drinken van je kat, voordat hij aan dit middel doodgaat. En in die tijd heeft hij al kans gehad om ziektes over te brengen en jeuk te veroorzaken. Ook niet ideaal dus.

Natuurlijke teken- en vlooienmiddelen

Wat is dan wel een goede keus? Dat vraag ik mezelf ook af. De natuurlijk middeltjes die ik tot nu toe heb geprobeerd (o.a. knoflooktabletjes) werkten niet. Maar zelfs de chemische middelen die ik kreeg van de dierenarts werkten niet of nauwelijks. Wel tegen vlooien, want die heb ik hier niet gezien, maar tegen teken niet. Ik had wel het idee dat de teken zich minder vastbeten maar meer los in de vacht zaten. Het nadeel daarvan was weer dat ze daardoor in huis uit de vacht vielen en wij een grotere kans liepen om ze op ons te krijgen.

Kokosolie als natuurlijk anti-teken- en vlooienmiddel

Wat ik met jullie delen wil is een natuurlijk middel waar ik twee weken geleden mee begonnen ben, en waarvan ik het gevoel heb dat het enigszins helpt. Grote kans dat je het ook nog gewoon in je keukenkastje hebt staan. Kokosolie!

Door de vacht van je kat zo’n 3 keer per week in te wrijven met wat kokosolie (ter grootte van een erwt) kun je teken en vlooien voorkomen. Insecten hebben een hekel aan de geur van laurinezuur, een vetzuur in kokosolie, en zouden hierdoor wegblijven van je kat. Wat ook een veilig idee is, is dat het geen probleem is wanneer je kat de olie oplikt. Dit in tegenstelling tot de chemisch vervaardigde middelen. En voor jezelf natuurlijk ook veel veiliger.

Zelf gebruik ik biologische ontgeurde kokosolie, want degene met kokosgeur werd niet echt gewaardeerd 😾. Ik wrijf een kleine hoeveelheid kokosolie in mijn vingers en smeer het ‘s ochtends in de vacht, vooral bij de hals, voordat de katten naar buiten gaan. Dit om eventuele vetvlekken te voorkomen op de meubels. De teken zijn niet compleet verdwenen, maar er zaten al een paar dagen tussen dat er geen enkele teek te vinden was, en de andere dagen maar ééntje. Dat is al een groot verschil met de weken daarvoor.

Kokosolie kan trouwens ook van binnenuit ondersteunen. Je kunt dan dezelfde hoeveelheid gebruiken en dit door de voeding mengen.

Voor mij voelt deze keuze beter dan het gebruik van chemische middelen. Mocht dit uiteindelijk toch niet werken dan moet ik weer verder zoeken. Teken zijn gevaarlijke beestjes omdat ze de ziekte van lyme kunnen overdragen en daar zit ik nou niet bepaald op te wachten.

Welke middelen gebruik jij voor je kat om teken en vlooien te voorkomen of te bestrijden?

Ook leuk om te lezen!

5 reacties op “Natuurlijk middel om teken en vlooien bij katten te voorkomen”

 1. Merel avatar
  Merel

  Respect! Mooi inderdaad als er alternatieve ontwikkelingen komen voor katten en honden op anti-vlo/teek gebied.

  Ik zou denken dat tea tree en/of eucalyptus ook werkt, maar dan heb je ook geen blije kat denk ik. Katten zijn zo kritisch! Honden kun je er wel mee insmeren denk ik. 😉

  1. Karin avatar

   Tea tree en eucalyptus zou inderdaad ook goed werken maar heb begrepen dat dat niet geschikt is voor katten. En ik denk inderdaad ook dat ze van die geur niet zo blij worden 😾

 2. Susan van Zaanen avatar
  Susan van Zaanen

  Bedankt Karin, ik ga het meteen proberen op onze 2 katten en honden!

  Wisten jullie dat Tea tree GIFTIG is voor katten?! Aangezien ze ook hun vacht en misschien ook je vingers likken…. Zonnige groet Susan

 3. Merel avatar
  Merel

  Ja, inderdaad… Katten weten dat gelukkig instinctief al. Vanmorgen kwam ik aan met naar eucalyptus geurende handen bij een kat van een vriendin. Die hield direct haar neus voor me op haha. Zelfde ervaring heb ik met tea tree. 🙂

 4. Angel avatar
  Angel

  Goede tip! Dank je

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.