Popcorn, de geur doet me altijd direct denken aan de bioscoop. Hou jij daar ook zo van? We eten thuis met regelmaat popcorn. En dan natuurlijk zelfgemaakt, want dat is veel lekkerder. We eten steeds vaker popcorn in plaats van chips omdat het gezonder zou zijn dan chips.
Maar hoe zit dat eigenlijk met popcorn, is het inderdaad een gezonde snack of niet?
Voedingswaarde van popcorn
Popcorn is een lekkere snack zijn, en je zult waarschijnlijk niet verwachten dan het vol zit met voedingsstoffen. Toch is dat zo. De voedingswaarde van 100 gram gepofte mais is als volgt:
- 374 calorieën
- 4,3 gram vet
- 7 mg natrium
- 274 mg kalium
- 74 gram koolhydraten (waarvan 13 gram voedingsvezels)
- 11 gram eiwitten
- 5 mg calcium
- 0,3 mg vitamine B6
- 3 mg ijzer
- 123 mg magnesium
Welke popcorn is het meest gezond
Het hangt ervan af hoe je popcorn koopt of bereid, om te bepalen of het gezond is of niet. Je hebt de volgende soorten popcorn:
- Kant en klare popcorn in een zak
- Popcorn die je in de magnetron moet opwarmen
- Popcorn die je zelf kunt maken van pofmais met een popcorn machine of in de pan
Voorverpakte popcorn in een zak
In de supermarkt kun je kant en klare popcorn kopen in een zak. Je hebt dan vaak de keuze tussen zoet en zout waarbij de zoete vaak met caramelsmaak is. Is dit gezond? Niet echt. Er zijn vaak ongezonde vetten en kunstmatige aroma’s in verwerkt en er zit meestal enorm veel zout of suiker in.
Magnetron popcorn
Zo kun je in de supermarkt ook popcorn kopen die je zelf in de magnetron moet warm maken zodat de korrels open poppen. Is dit dan wel gezond? Nee, ook niet echt. De popcorn die in de magnetron klaargemaakt moet worden zit vaak in een papieren zak. En die zak bevat PFOA (perfluoroctaanzuur), een chemische stof die ook in teflonpannen voorkomt. Daarnaast wordt er bij deze variant vaak gebruik gemaakt van oliën die schadelijke transvetten bevatten.
Zelfgemaakte popcorn
Een andere optie is om zelf popcorn te maken van pofmais. Dit kun je ook gewoon in de supermarkt kopen en je kunt van 1 pakje heel wat popcorn maken. Is dit dan gezond? Ja, dit is de meest gezonde optie die er is.
Zelfgemaakte popcorn kun je zo gezond maar ook zo ongezond maken als je zelf wilt. Voeg je er helemaal niks aan toe dan is het het gezondst, maar of je dat ook lekker vindt? Zelf hebben we een popcorn machine. Of nou ja, eigenlijk is hij van mijn dochter die hem ooit op haar verjaardag kreeg. Maar wij gebruiken hem in ieder geval allemaal.
Het voordeel van een popcorn machine is dat je het mais in een bakje gooit en de machine doet zijn werk. Je hoeft er verder niets aan toe te voegen, geen olie of wat dan ook. Deze popcorn heeft dan ook het laagste aantal calorieën. Nadat de mais gepoft is hoef je zelf alleen nog zout toe te voegen. Of iets zoets wanneer je van zoete mais houdt.
Zelf popcorn maken?
Heb je geen popcorn machine dan kun je ook heel eenvoudig zelf popcorn maken in een pan. Dat doe je op de volgende manier.
Benodigde tijd: 3 minuten.
Zelf popcorn maken doe je zo:
- Pan met olie
Zet een grote pan op de warmtebron en voeg hier een scheutje olie aan toe.
- Popcorn toevoegen
Wanneer de olie heet is bedek je de pan met een bodempje pofmais. Schud de pan wat heen en weer zodat alle mais met olie bedekt wordt.
- Deksel op de pan
Leg een deksel op de pan. Na een tijdje hoor je de mais in de pan poffen . Schud de pan zo nu en dan wat heen en weer. Wanneer je het bijna niet meer hoort poffen zet je de warmtebron uit. Wacht dan nog even tot je echt niets meer hoort en haal dan de deksel van de pan.
- Voeg nu zout of iets zoets toe.
Voor hartige popcorn kun je zout toevoegen. Gezouten boter kan ook maar dit maakt het wel direct ongezonder. Voor zoete popcorn kun je het volgende doen. Meng in een steelpannetje op middelhoog vuur wat poedersuiker met water en laat dit karameliseren. Giet dit vervolgens over de popcorn en schud nog even om.
Conclusie
Popcorn is een gezonde snack mits je het op de juiste manier klaarmaakt. Het bevat vezels en zit volgens een onderzoek wat is gedaan door de Universiteit van Scranton boordevol polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die ontstekingsremmend werken, en ze hebben een anti-carcinogene werking.
Dit betekent natuurlijk niet dat je elke dag een hele zak popcorn op moet eten, maar zo nu en dan kan echt geen kwaad. Alles met mate zou ik zeggen.
Hoe eet jij je popcorn het liefst?
Geef een reactie