Stevia, zoetvervanger extraordinaire

stevia plant

Stevia is een product wat wij zelf al geruime tijd gebruiken als vervanging van suiker. Helaas was het tot nu toe verboden in de EU om stevia als zoetstof te verkopen en was het verplicht om op de potjes te vermelden ‘voor uitwendig gebruik’. Gelukkig is hier deze maand een eind aan gekomen en eindelijk is Stevia ook in de EU goedgekeurd als zoetstof voor consumptie.

Fotocredit: 13082 via Pixabay

Waar kun je Stevia in gebruiken

Met stevia kun je eindeloos combineren. Het is niet alleen lekker in koffie, thee of yoghurt maar je kunt het ook prima in gebak gebruiken doordat het tot een hoge temperatuur stabiel blijft. Dat wil zeggen dat de chemische structuur bij hoge temperaturen niet verandert. Suiker doet dat wel. Het karamelliseert wanneer je het bakt en dat maakt verschillende kankerverwekkende stoffen aan.

En wat natuurlijk ook een heel groot voordeel is, en misschien nog wel de belangrijkste voor de meeste mensen, het heeft 0 calorieën! Ja, je leest het goed, geen calorieën. Wat ook weer als bijkomend voordeel heeft dat het geen gevaar vormt voor tandbederf.

Voordelen van Stevia

De steviaplant is 200 keer zoeter dan suiker en wordt al jaren als zoetmiddel in o.a. Japan en Brazilië gebruikt. Stevia staat er ook om bekend om pijn en irritatie te verminderen bij huidaandoeningen zoals acne en eczeem en lijkt ook te helpen bij diabetes en hypoglykemie. Het stimuleert de alvleesklier tot productie van insuline en verlaagt de bloedsuikerspiegel naar normale waarden. Ook schijnt het de bloeddruk te verlagen.

Hoeveel calorieën zitten er in stevia

In stevia zitten geen calorieën. Ik gebruik vaak een flesje en doe dan wat druppels door de thee of yoghurt. Echter, als je zoetjes koopt voor in de koffie en je gebruikt daarvoor bijvoorbeeld Canderel met steviol glycoside, dan zitten er wel calorieën in. Dit komt omdat er andere middelen aan zijn toegevoegd.

Zo ook met andere producten. Daar zitten nog wel degelijk calorieën in al is het wel een stuk minder dan suiker. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de cola van de Jumbo dan zitten er 96 calorieën in de gewone cola en 76 calorieën per 250 ml in degene met steviolglycosiden. Dat lijkt op het eerste gezicht niet veel, maar het is toch een vermindering van 21,05%. Als je dit vaak drinkt kan dat behoorlijk schelen.

Is stevia veiliger dan aspartaam?

In mijn opinie wel, maar wie ben ik om dat te bepalen. Stevia is een natuurproduct en al moet je dat ook met mate consumeren, het is verder veilig. Over aspartaam is het laatste woord nog niet gezegd. Ik vermijd het al jaren omdat het kanker zou veroorzaken bij ratten. Wat het bij mensen doet op lange termijn is nog niet duidelijk. Alle claims hierover worden nog onderzocht, maar ik neem liever de veilige route. Ik zou zeggen, doe je eigen onderzoek en bepaal voor jezelf wat voor jou goed voelt.

Hoe smaakt stevia?

Stevia heeft een zoete smaak, maar het is wel anders dan de smaak van suiker. Het kan een beetje een bittere nasmaak hebben, en dat vindt niet iedereen lekker. Als je het gebruikt zul je merken dat het in bepaald eten of drinken lekker smaakt terwijl het in iets anders minder lekker is. Even uitproberen dus.

Een mooi product wat naar mijn idee al veel eerder in de winkels had moeten liggen als consumptieproduct.

De vloeibare witte stevia is het beste te gebruiken als vervanging van suiker en de vloeibare bruine stevia voor uitwendig gebruik voor een medicinale werking.

Ook leuk om te lezen!

Eén reactie op “Stevia, zoetvervanger extraordinaire”

  1. Renée Veelers avatar
    Renée Veelers

    vraagje: waarom bevelen jullie de bruine aan voor uitwendig en niet voor inwendig gebruik?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.