Tips om direct plastic afval te verminderen

stranden vol plastic

Ben jij al bewust bezig om je plastic afval te verminderen? Zelf ben ik er in mijn hoofd behoorlijk mee bezig maar als ik thuis om me heen kijk dan zie ik nog heel veel dingen die echt anders kunnen. Ik dacht dat ik goed bezig was. Ik neem altijd mijn eigen tasjes mee naar de supermarkt, katoenen zakjes voor groente en fruit en voor onderweg heeft ieder zijn eigen Dopper. Ik maak regelmatig mijn eigen wasmiddel en enkele verzorgingsproducten zoals bodylotion en deodorant, maar toch, er komt nog teveel plastic in huis.

Vorige week kwam ik een filmpje tegen waar ik weer even met de neus op de feiten werd gedrukt.

YouTube video

Tuurlijk weet ik wat er speelt, maar om het dan weer even op je netvlies te zien, dat is toch net even anders. Al dat plastic zwerfafval wat in de oceaan terechtkomt, je kunt het je bijna niet voorstellen. Verschrikkelijk, helemaal als je bedenkt dat het altijd blijft bestaan. Het verbrokkelt wel in hele kleine stukjes, maar het vergaat niet. Als ik soms zie hoeveel rotzooi er in de grachten ligt, dat gaat dus allemaal naar open vaarwater en komt uiteindelijk in de Noordzee terecht en daarna in de oceaan. Om maar even wattenstaafjes als voorbeeld te nemen. Wanneer dit in de oceaan terechtkomt verbrokkelt het uiteindelijk in hele kleine stukjes. Uiteindelijk blijven er microplastics over. Deze worden weer opgegeten door vissen, want die denken dat het eten is. En wie eet uiteindelijk de vis? Wij dus.

6 Tips om minder plastic te gebruiken

Met de volgende tips kun je direct aan de slag om plastic afval te verminderen.

1. Neem je eigen fles of mok mee voor onderweg, op school of voor op je werk

Er zijn tegenwoordig zulke leuke en handig flessen om zelf mee te nemen. Voor ieder wat wils, want de keuze is echt reuze! De Dopper wordt bij ons veel gebruikt voor onderweg en meegenomen naar sport. Omdat deze niet lekvrij is gebruiken we voor school een  beker van Klean Kanteen. Mijn jongste dochter gebruikt die van haar al meer dan 8 jaar! Dat is nog eens duurzaam 😃. Je eigen mok voor op je werk is toch ook veel fijner dan uit die plastic of papieren bekertjes te drinken? Even omspoelen aan het eind van de werkdag, hup in je de la van je bureau en klaar is kees.

2. Laat brood bij de bakker of supermarkt verpakken in je zelf meegebrachte broodzak

Neem je eigen broodzak mee naar de bakker en vraag of je brood daarin verpakt kan worden. Bij de bakker zijn de broden meestal nog niet ingepakt in plastic, wat bij de supermarkten meestal wel het geval is. Er zijn een aantal webwinkels waar je katoenen broodzakken kunt kopen en ook in sommige vestigingen van Albert Heijn kun je ze vinden. En als je er dan toch bent, kijk dan ook direct even bij de zakjes en tasjes van katoen voor je groente en fruit 😉.

3. Wattenstaafjes van bamboe, papier of hout in plaats van plastic

Wattenstaafjes worden heel veel gebruikt en ze zijn dan ook een enorme vervuiler. De stranden liggen er ook vol mee! Om die reden heeft Italië sinds vorig jaar als eerste land ter wereld een verbod op plastic wattenstaafjes. In Nederland zijn we jammergenoeg nog niet zover maar dat wil niet zeggen dat je geen andere wattenstaafjes kunt kopen. Wil je graag plastic afval verminderen, dan kun je eens kijken naar andere opties. De Ekoplaza heeft bijvoorbeeld wattenstaafjes met papieren staafjes , de AH heeft ze met houten staafjes, en op de website van Leven zonder afval kun je ze kopen van bamboe. Overigens een webwinkel die absoluut de moeite waard is om eens te bezoeken. Ze hebben er allerlei duurzame producten te koop die bijdragen aan het verminderen van afval. 

4. Koop schoonmaakproducten die in een kartonnen doos zitten of in een recyclebare verpakking

Veel schoonmaakproducten zijn verpakt in plastic flessen. Mijn kastje stond jaren geleden vol met verschillende flessen voor allerlei verschillenden doeleinden. Vloeibaar wasmiddel, allesreinigers en ga zo maar door. Inmiddels is dit behoorlijk gereduceerd.

Voor de was gebruik ik zoveel mogelijk waspoeder uit een kartonnen verpakking en vloeibaar wasmiddel maak ik vaak zelf. Ook afwasmachine blokjes zijn eenvoudig zelf te maken. Ik kan me echter ook voorstellen dat je daar niet altijd zin of tijd voor hebt. Een goed alternatief zijn dan bijvoorbeeld de producten van Ecover. Zij gebruiken plastic flessen die gemaakt zijn uit suikerriet en gerecycled plastic. Je kunt ze vaak kopen bij gezondheidswinkels maar ook de AH heeft ze in het assortiment. Ook het bedrijf Marcel’s Green Soap verkoopt al zijn producten in 100% gerecycled plastic. Mijn ervaring is dat de geuren ook veel lekkerder ruiken, minder chemisch dan ‘normale’ producten.

5. Koop vaker lokaal

In de supermarkt kun je tegenwoordig bijna alle soorten fruit en groente kopen en het komt overal vandaan. Ik ben zelf altijd erg blij met zo’n ruim assortiment want ik houd wel van een beetje afwisseling. Toch probeer ik zoveel mogelijk fruit en groente in het seizoen te kopen en het liefst uit eigen regio. Op die manier kun je namelijk ook plastic afval verminderen.

Het grote voordeel van lokaal groente en fruit kopen is namelijk dat er minder of helemaal geen plastic wordt gebruikt voor het verpakken. Daarnaast verminder je het aantal voedselkilometers en worden er minder chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook vind ik het zelf wel fijn om te weten waar de producten precies vandaan komen en hoe ze worden geproduceerd. Dan smaakt het toch net wat lekkerder😋.

Nieuwsgierig waar je bij jou in de buurt verschillende producten kunt kopen, van groente en fruit tot kaas en vlees? Kijk dan eens op de site van Producten van de boer.

plastic afval verminderen
Photo by Jerry Kiesewetter on Unsplash

6. Verpakkingsvrij winkelen

Wat is verpakkingsvrij winkelen? Kort uitgelegd is het winkelen zonder dat de producten verpakt zijn. Dus geen rijst, bonen, olijven e.d. in plastic verpakkingen maar in papier of in glas. In een verpakkingsvrije winkel is het de bedoeling dat je je eigen potjes of bakjes meeneemt en deze vult met de producten die jij nodig hebt. 

Helaas zijn er in Nederland geen verpakkingsvrije winkels (meer) te vinden. In tegenstelling tot België en Duitsland blijkt het in ons land nog niet echt te werken. In o.a. Utrecht en Groningen is er een poging gedaan maar die winkels zijn inmiddels alweer gesloten, erg jammer.  Toch kun je bij bepaalde winkels wel verpakkingsvrij winkelen. Het zijn vaak de speciaalzaakjes zoals kaaswinkeltjes en notenzaakjes waar je terecht kunt.  Maar ook bij Ekoplaza kun je bijvoorbeeld verpakkingsvrij boodschappen halen zoals noten, zaden en gedroogd fruit. Het voordeel is ook nog eens dat je kunt pakken wat je nodig hebt zodat je niet met grote voorraden blijft zitten die je misschien niet opkrijgt.

Kun je niet iets in jouw regio vinden dan kun je altijd nog online bestellen. Een webwinkels waar je verpakkingsvrij kunt winkelen is o.a. Leven zonder afval.

Wat doe ik met plastic wat ik niet meer gebruik?

Kies zoveel mogelijk alternatieven voor plastic. Kun je er toch niet onderuit komen om het te kopen, gebruik het dan daarna voor iets anders. Kleine plastic bakjes zijn ideaal voor kruiden of noten en plastic flessen kun je wellicht weer gebruiken voor zelfgemaakte brouwseltjes. Kun je het niet hergebruiken lever het dan gescheiden in bij het vuilnis, of zoals bij ons in de grijze kliko. Het plastic afval wordt er dan door middel van nascheiding uitgehaald en voor zover mogelijk gerecycled. Er zijn ook winkels waar je plastic flessen kunt inleveren. Bij ons in het dorp kan dat bij de gezondheidswinkel dus wie weet is er ook één bij jou in de buurt.

Heb jij nog tips voor een leven met minder plastic afval? Ik zou het leuk vinden als je deze dan vermeld bij de reacties. Als je ook nog plekjes weet waar je verpakkingsvrij kunt winkelen maak je me helemaal happy 😄.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.