Verbod op plastic wegwerpartikelen

wegwerpartikelen

Gaat het echt gebeuren, een verbod op plastic wegwerpartikelen? Het lijkt er wel op. Mijn hart maakte een sprongetje toen ik dat las. Wat een fantastisch nieuws! Want met die hele wegwerpcultuur wordt het milieu nou niet bepaald geholpen. Al die filmpjes en foto’s die ik de afgelopen jaren heb gezien over de plastic soep , de oceaan en de dieren die erin leven, die ook vol zitten met plastic. Ik wordt daar echt verdrietig van. Zelf probeer ik zoveel mogelijk plastic te vermijden maar ik kan eerlijk zeggen dat dat nog niet meevalt. 

De roerstaafjes die je misschien op je werk vaak gebruikt (hoeveel heb ik er vroeger wel niet versleten 😬), rietjes, wattenstaafjes, bestek en borden, het zijn allemaal voorbeelden van wegwerpartikelen. Het Europees Parlement wil een verbod op plastic wegwerpartikelen en heeft ingestemd met maatregelen om plastic wegwerpartikelen te verbieden.   

wegwerp rietjes
Photo by: Sabines via Pixabay

Tien meest gevonden soorten plastic in de ban

Bijna al het afval in de oceanen (80%) bestaat uit plastic en de stranden liggen er ook vol mee. De tien meeste gevonden soorten plastic afval op de Europese stranden worden daarom in de ban gedaan. Waarom tien? Geen idee, ze zullen vast ergens moeten beginnen. Het is in ieder geval een goed begin. Naast het verbod op wegwerpartikelen moet het gebruik van wegwerpbekers en voedselverpakkingen ook worden ontmoedigt. 

Vanaf wanneer geldt het verbod op plastic wegwerpartikelen 

De bedoeling is dat de producten voor eenmalig gebruik  in 2021 verboden moeten zijn. Of dat ook gaat gebeuren is nog even afwachten. De milieu-ministers van de lidstaten moeten zich nog uitspreken over het voorstel en daarna moet de correcte wettekst nogmaals langs het Europees Parlement en de Europese raad voor goedkeuring. Wanneer dit gebeurt is nog niet bekend. Ik heb in ieder geval goede hoop.

Het verbod op plastic tasjes is er destijds niet doorgekomen maar wel het verbod op gratis plastic tasjes. Ik las dat dat al 71% aan tasjes scheelt die over de toonbank gaan, dat is behoorlijk wat. Volgens onderzoekers uit Nederland en Groot Brittannië  is het aantal plastic tassen in de Noordzee sinds die tijd gehalveerd. In Italië is er sinds 2011 al een verbod op het eenmalig gebruik van plastic tasjes. Ze gebruikten daar jaarlijks zo’n 20 miljard plastic tasjes! Kun je nagaan. Zal een EU ban op plastic wat maar één keer gebruikt kan worden wel lukken? We wachten het af!😐

Wat doe jij om plastic in je dagelijkse leven te verminderen en heb je nog goede tips? Ik hoor ze graag van je!

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.