Vlees eten, wat doet dat met het milieu?

We zien de laatste tijd steeds meer mensen die besluiten vegetarisch te gaan eten of in ieder geval minder vaak vlees te nemen. Dit wordt om verschillende redenen gedaan. Het dierenleed wat ermee gepaard gaat is voor veel mensen al reden genoeg. Maar ook de negatieve berichten die we horen over besmet vlees en plofkippen kunnen de doorslag geven. Er is echter ook een grote groep mensen die stopt met het eten van vlees vanwege de impact van het vlees eten op het milieu. Waar hebben we het dan over?

Broeikasgassenuitstoot door vee groter dan uitlaatgassen

Broeikasgassen op zich zijn geen slechte gassen. Ze houden de evenwichtstemperatuur van de aarde in stand en geven een natuurlijk broeikaseffect.  Het kappen van bomen, fabrieken en steeds meer auto’s op de weg zorgen er echter voor dat er steeds meer broeikasgassen in de lucht komen. De temperatuur stijgt hierdoor en dit kan voor heel wat problemen zorgen voor mens en natuur.

Vee alleen al zorgt voor meer dan 14,5% van de uitstoot van broeikasgassen. Dit is meer dan de uitlaatgassen van alle auto’s, schepen, treinen en vliegtuigen bij elkaar. Die zorgen namelijk voor een uitstoot van 13%. Daar stond ik wel even van te kijken. Hoe vaak wordt er wel niet in de media gesproken over de vervuiling door auto’s en vliegtuigen, maar over de vleesindustrie hoor je ze eigenlijk niet.

In de volksmond wordt er veel gesproken over CO2 maar er zijn ook andere schadelijke gassen, waaronder methaan. Methaan komt vrij via mest, want poepen doen al die die dieren natuurlijk ook 💩. Methaan is 23 keer sterker dan CO2.

Source meatlessmonday

Veel landbouwgrond nodig voor voedsel voor vee

Het voedsel voor het vee bestaat hoofdzakelijk uit graan, mais en soja. Een groot gedeelte van de landbouwgrond in de wereld wordt gebruikt voor de teelt van deze granen en soja. Grond die ook gebruikt kan worden om voedsel voor mensen op te verbouwen. Je denkt misschien ‘vlees is toch ook voedsel?’, maar als je nagaat dat er veel meer granen nodig zijn dan dat het vlees oplevert dan is dat niet te vergelijken.

Daarnaast vindt er grootschalige ontbossing plaats om ruimte te maken voor weidegrond en akkers voor veevoer. Hierdoor kan er minder CO2 worden vastgehouden. Volgens het Wereld Natuur Fonds neemt sojateelt wereldwijd meer dan 100 miljoen hectare in beslag. Dat is een gebied zo groot als Frankrijk, Duitsland, België en Nederland bij elkaar.

Veel water nodig voor vleesindustrie

Voor de vleesindustrie is ook ontzettend veel water nodig. Maar liefst 85% van de wereldwijde watervoetafdruk komt door de landbouw. Van de watervoetafdruk van landbouwproducten komt 46% voor rekening van dierlijke producten. De tabel hieronder komt van het voedingscentrum. Er wordt hierin aangegeven hoeveel water er nodig is voor de volgende producten. Dat geeft je een duidelijk beeld.

 Product Waterverbruik in liters Per eenheid
 Rundvlees 1.500100 gram
 Nederlands rundvlees 650100 gram
 Varkensvlees 600100 gram
 Nederlands  varkensvlees 440100 gram
 Kip 340100 gram
 Nederlandse kip 180100 gram
 Kaas 510100 gram
 Ei 330100 gram
 Boter 290100 gram
 Melk 100100 gram
 Slaolie 501 eetlepel
 Olijfolie 1801 eetlepel
 Koffie 2251 liter
 Thee 241 liter
 Chocolade 1700100 gram
 Walnoten 900100 gram
 Cashewnoten 1400100 gram
 Pinda’s 400100 gram
 Rietsuiker 180100 gram
 Bietsuiker 90100 gram
 Tomaat 20100 gram
 Komkommer 35100 gram
 Appel 80100 gram
 Avocado 200100 gram

Zoals je ziet is er behoorlijk wat water nodig voor de productie van deze voedingsmiddelen. Je kunt hierbij denken aan het water wat nodig is om voedsel te verbouwen, maar ook aan het schoonmaken en het bereiden ervan. Ik vond het een behoorlijke eye-opener in ieder geval. Dat er water nodig is voor het verbouwen e.d. snap ik, maar zoveel? Dat had ik niet verwacht.

Verschillen in percentages van milieubelasting

Vanaf het moment dat ik mij bewust werd van mijn ecologische voetafdruk heb ik heel wat artikelen gelezen. Er zijn ontzettend veel onderzoeken gedaan naar milieubelasting en ik zie dat de percentages wel eens van elkaar afwijken. Het kan dus best voorkomen dat je een onderzoek tegenkomt waar andere percentages worden weergegeven al liggen ze vaak wel dicht bij elkaar. Dit komt omdat bepaalde effecten door het ene onderzoek wel worden meegenomen en bij het andere niet. Wat in alle onderzoeken in ieder geval duidelijk naar voren komt is dat de grootste vervuiler de vleesindustrie is, en dat je door minder of geen vlees te eten, de totale CO2 uitstoot voor voeding een heel stuk kunt verkleinen. Plantaardig eten is dus zo gek nog niet.

Bronnen: Vegetariërsbond, Voedingscentrum

Ook leuk om te lezen!

4 reacties op “Vlees eten, wat doet dat met het milieu?”

  1. An avatar
    1. Karin de Vries avatar

      Dank je wel, ik heb het aangepast 🙂

  2. Gert avatar
    Gert

    Niet eens met je bericht, je kan nog zo goed voor de bol zorgen maar 1 keer niet op vliegvakantie en je kan ongeveer 2 jaar vlees eten zonder een grotere belasting te zijn voor het milieu. Sterker nog die uitstoot van het vliegtuig kan je nooit meer goed maken dat is fossiel, vlees behoort tot de korte kringloop van CO2. dus stel je eet vlees en ademt CO2
    uit dan bindt een plant die zelfde CO2 opnieuw en daar kan vlees weer van groeien. Ik blijf vlees eten omdat ik veel zwaar werk doe en omdat ik er van overtuigd ben door eigen onderzoek dat vlees eten helemaal niet slecht voor het milieu is, en omdat de planten van de vegetariërs groeien van de mest van de dieren die ik eet. Als voorbeeld heb ik een verhaal van een kraanmachinist die veel met stratenmakers werkte, hij kon zien wanneer mensen vegetarisch waren want die deden ongeveer de helft aan werk tov vlees etende stratenmakers.

    1. Joeke-Remkus de Vries avatar

      Vliegen heeft inderdaad een enorm grote impact, maar volgens mij is dat niet de strekking van dit bericht. De strekking hier is dat het eten van vlees, middels de vlees industrie die daar achter zit, een enorme negatieve impact heeft op onze aarde en dieren.

      Het idee dat je vlees moet eten om zwaar werk te kunnen doen is een ontzettend achterhaald en incompleet idee. Het feit dat er veganistische strongmen zijn zou vanuit deze redenering simpelweg niet kunnen. De waarheid is echter anders met voorbeelden als Patrick Baboumian.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.