Wat is fermenteren en waarom is het zo gezond?

fermenteren

Fermenteren is weer helemaal terug van weggeweest. Het is supergezond en je kunt er de lekkerste dingen mee maken. Het is daarnaast ook nog eens duurzaam, want je kunt perfect groentes fermenteren van restjes eten wat je over hebt. Laten we daarom snel kijken wat fermenteren precies is en waarom het een goed idee is om het te gaan maken.

Wat is fermenteren

Fermentatie is het proces waarbij koolhydraten worden omgezet in alcohol of zuur met behulp van micro-organismen zoals schimmels of bacteriën. Dit fermentatieproces helpt voedsel langer houdbaar te maken (te conserveren) en verandert de smaak en textuur ervan.

Een beetje geschiedenis

Onze voorouders ontdekten waarschijnlijk bij toeval dat je voedsel langer kon bewaren als je het op een gecontroleerde manier liet rotten. Het was in die tijd één van de belangrijkste manieren om voedsel langer houdbaar te maken. En dat was belangrijk want zo kon het gebruikt worden in periodes van schaarste zoals bijvoorbeeld in de winter. Daarnaast had het ook gezondheidsvoordelen. Denk maar eens aan de zeelieden van toen. Die kregen vaak scheurbuik door een extreem tekort aan vitamine C. Toen ze zuurkool meenamen aan boord konden ze maandenlang op reis gaan zonder scheurbuik te krijgen. Dit vanwege het hoge gehalte vitamine C.

Welke soorten fermentatie zijn er?

De bekendste soorten fermentatie zijn alcoholgisting en melkzuurfermentatie.

Alcoholgisting is het fermentatieproces dat o.a. druiven en granen in alcohol verandert. Dit proces (ook wel ethanolfermentatie genoemd), zet suikers om in alcohol en koolstofdioxide.

Melkzuurfermentatie is voedsel wat is gefermenteerd met de lactobacillus bacterie. Het is dus NIET gemaakt van melk zoals veel mensen denken. Zodra de bacterie zijn werk doet, wordt deze omgezet in melkzuur.

Een paar voorbeelden van voedingsmiddelen die zijn gefermenteerd door melkzuur zijn zuurkool, kimchi, yoghurt, kaas, karnemelk, hüttenkase en kefir.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van fermentatie?

Veel mensen eten graag gefermenteerd voedsel omdat het veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Zo wordt er beweerd dat gefermenteerd eten:

  • de darmgezondheid bevorderd
  • een probiotisch effect heeft
  • zou kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel
  • het risico op obesitas helpt verminderen
  • licht verteerbaar
  • hoog gehalte aan voedingsstoffen
  • kan de gezondheid van het immuunsysteem verbeteren

Volgens Harvard Health is één van de grootste voordelen van gefermenteerd voedsel de probiotica. Zij zeggen dat het type darmbacteriën in ons lichaam aan het veranderen is. Waarschijnlijk omdat microbiomen in ons lichaam niet regelmatig worden aangevuld zoals in voorgaande generaties. En dat is waarschijnlijk te wijten aan veranderingen in ons eetpatroon. We eten nu bijvoorbeeld veel meer bewerkte voedingsmiddelen.

Met probiotica krijg je dus de goede bacteriën binnen die je lichaam gebruikt om voedsel af te breken voor de spijsvertering. Zonder deze goede bacteriën in je lichaam kun je verschillende gezondheidsproblemen krijgen.

De voordelen van micro-organismen

Word je al misselijk bij het idee om miljarden micro-organismen te eten, dan is het goed om te weten dat ons lichaam er vol mee zit. Sterker nog, de helft van de cellen in ons lichaam zijn niet eens menselijk. Wist jij dit? Ik vond het schokkend om eerlijk te zijn. Maar het is toch echt zo. Het menselijk lichaam bestaat maar voor 43 procent uit menselijk cellen. De rest bestaat uit virussen, parasieten, bacteriën en andere microscopische kolonisten. Deze kleine beestjes helpen ons bij het verteren van voedsel, het afbreken van gifstoffen en voeren zelfs oorlogen tegen schadelijke indringers. Het heeft daarom ook vele gezondheidsvoordelen.

Zelf beginnen met fermenteren

Goed, gefermenteerd voedsel is dus best wel gezond. Om die reden koop ik het regelmatig en ook omdat ik het gewoon erg lekker vind. Vooral Kimchi, echt heerlijk 😋. Ik vind het dan ook hoog tijd om te leren hoe ik het zelf kan maken. Het kan alleen best wel intimiderend zijn om te beginnen met fermenteren. Tenminste, dat geldt wel voor mij. Ik wil het al jaren doen en het is er nog nooit van gekomen.

Dat is eigenlijk ook een beetje de reden dat ik dit artikel schrijf, zodat ik een stok achter de deur heb. Ik vraag me namelijk altijd af of het wel goed zal gaan en of het wel eetbaar is. En vooral, word ik er niet ziek van omdat het toch niet goed blijkt te zijn? Allemaal redenen om het maar niet te doen. Maar goed, als ik alle informatie die ik er inmiddels over heb gelezen moet geloven dan komt dat eigenlijk nooit voor. Je ruikt of ziet het echt wel als het bedorven is. Gewoon vertrouwen op je instinct.

Ik ga daarom de komende weken eindelijk aan de slag met fermenteren en dit proces wil ik graag met jullie delen. Ik zal daarom beschrijven hoe ik het doe met daarbij foto’s en wat het uiteindelijke resultaat is.

Doen jullie met me mee? Zou ik echt leuk vinden! Dan kunnen we mooi ervaringen uitwisselen 😉. Het eerste wat ik wil gaan maken is zuurkool. Dat moet één van de makkelijkste dingen zijn om mee te beginnen. Haal dus maar vast een witte kool in huis! Oh, en natuurlijk een weckpot om het in te doen.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.