Wat is het verschil tussen SLS (Sodium Lauryl Sulfate) en SLES (Sodium Laureth Sulfate)

SLS en SLES

Vind jij het ook zo lastig om etiketten te lezen op verzorgingsproducten? Het lijkt haast wel een vreemde taal, zoveel moeilijke woorden worden er gebruikt. Toch kijk ik bij het kopen van mijn verzorgingsproducten altijd eerst op de ingrediƫntenlijst wat er allemaal in het product zit. Het is vaak een hele lijst en ik weet de betekenis ervan niet altijd. Maar er zijn een aantal ingrediƫnten waarvan ik de naam inmiddels wel kan onthouden, want dat zijn de ingrediƫnten die ik zoveel mogelijk wil vermijden. De reden daarvoor is omdat ze of toxisch zijn, of ze werken irriterend.

EƩn van die ingrediƫnten is SLS, oftewel Sodium Lauryl Sulfate. Een ander ingrediƫnt met bijna dezelfde naam (Sodium Laureth Sulfate) wordt ook veel gebruikt. En eerlijk gezegd dacht ik lange tijd dat dit hetzelfde was. Maar dat is dus niet zo. Wat is het verschil tussen SLS (Sodium Lauryl Sulfate) en SLES (Sodium Laureth Sulfate)? Ik zocht het voor je uit.

Wat is SLS

Sodium Lauryl Sulfate, in het Nederlands vertaald Natrium Dodecyl Sulfaat, is een detergent/emulgator. Een detergent is een stof die ontvet, en die de oppervlaktespanning van een vloeistof kan verlagen. Het gevolg hiervan is dat de vloeistof makkelijk gaat schuimen. Ideaal dus voor producten die een schuimende werking moeten hebben. Bijvoorbeeld shampoo, douchegel en tandpasta’s.

SLS en SLES

Wat is er slecht aan SLS?

Het probleem met SLS is dat het een stof is die heel krachtig is. Het verwijderd niet alleen het vuil, maar het tast ook de opperhuid aan. Het droogt de huid uit en het beschadigt de huid en daardoor kun je last krijgen van huidschilfers. Zo had ik zelf vaak een erg droge hoofdhuid en daardoor last van jeuk. Sinds ik mijn haar was met een shampoo bar zonder deze ingrediƫnten is mijn huid een stuk rustiger en de jeuk is compleet weg.

Ik vind het raar dat er op bepaalde flessen shampoo specifiek staat vermeld dat het zacht is voor de geĆÆrriteerde huid en voor mensen met roos. En dat er dan toch SLS in is verwerkt. Nu ik weet dat SLS de huid uitdroogt snap ik ook waarom die anti-roos shampoos die ik eerder gebruikte waarin SLS zat bij mij niet werkten.

SLS in tandpasta

Omdat SLS een bijtende stof is kan tandpasta met dit stofje zorgen voor wondjes in de mond. Er zijn ook aanwijzingen dat SLS verantwoordelijk is voor het ontstaan van aften in de mond doordat het het mondslijmvlies irriteert. Daarnaast droogt het de mond uit, wat de kans op gaatjes vergroot. Kijk daarom ook eens naar de tandpasta die je gebruikt. Ben je gevoelig voor ontstekingen e.d. dan kun je beter een tandpasta zoeken zonder SLS. Die zal dan waarschijnlijk niet zoveel schuimen, maar is dat echt zo belangrijk?

Wat is SLES

Sodium Laureth Sulphate is net als SLS ook een detergent. Het zorgt ook voor een schuimend effect, maar het is een stuk milder dan SLS. Je kunt dan ook prima een shampoo gebruiken met dit ingrediƫnt wanneer je geen gevoelige huid hebt. Heb je dit wel dan kan ook deze stof irriterend werken. Het is gewoon een kwestie van uitproberen. Voelt je huid strak en trekkerig na het wassen van je haar, dan is het waarschijnlijk beter om een shampoo te zoeken zonder deze ingrediƫnten. Naast SLS of SLES kunnen er in een shampoo natuurlijk nog meer irriterende stoffen zitten, dus staar je ook niet blind op alleen SLS en SLES.

Veel gestelde vragen over SLS

Is SLS schadelijk voor je haar?

SLS droogt de hoofdhuid uit en de natuurlijke oliƫn worden uit het haar gewassen. In plaats van je haar te verzorgen droogt deze je haar juist uit. Daarnaast verstoort het de pH-waarde van je huid. Wanneer je je haar heel vaak wast met een shampoo met SLS dan kan dan uiteindelijk zelfs resulteren in haaruitval.

Waar kan ik shampoo zonder SLS vinden?

Bij gezondheidswinkels zoals o.a. Holland & Barret kun je shampoos’s vinden zonder sulfaten. Enkele merken waar je naar kunt kijken zijn Weleda, Yes to…, Neobio, Hennaplus, maar er zijn nog veel meer. Kayleigh van Heb je Haar wĆ©Ć©r heeft een hele lijst gemaakt van sulfaatvrije shampoos. Wil je eens een haarzeep (shampoo bar) proberen zonder sulfaten dan zijn de zepen van werfzeep een goed keuze. Dit zijn zepen met alleen maar natuurlijke ingrediĆ«nten.

Op mijn shampoofles staat ALS, is dit ook een irriterende stof?

ALS oftewel Ammonium Lauryl Sulphate is ook een sulfaat en ook deze stof kan irriterend werken.

In welke producten zit SLS?

SLS wordt in veel cosmetische producten gebruikt zoals shampoo, zeep, tandpasta en wasmiddelen.

Waarom wordt er SLS in producten gebruikt als het zo slecht is?

Goede vraag. Naast dat het zorgt voor schuim (wat de meeste mensen gewoon fijn vinden) is het erg goedkoop. Er zijn wel alternatieven, zoals SLSA, maar die zijn veel duurder, en dat zou betekenen dat het product ook duurder wordt.

Welke tandpasta is er zonder SLS?

Een paar voorbeelden van tandpasta’s zonder SLS zijn die van Himalaya Herbals, Weleda, Green People en Earthpaste. Deze zijn ook fluoridevrij. Wil je een tandpasta met fluoride gebruiken dan is de nieuwe lijn van Oral-B (PureActive) een goede keuze. Deze is zonder kunstmatige kleurstoffen en SLS.

2 reacties op “Wat is het verschil tussen SLS (Sodium Lauryl Sulfate) en SLES (Sodium Laureth Sulfate)”

 1. […] mijn gevoelige hoofdhuid. Ik heb van alles geprobeerd onder de vloeibare shampoo. Shampoo zonder SLS (Sodium Lauryl Sulfate) was een paar jaar geleden niet zo makkelijk en betaalbaar te vinden. Dat is […]

 2. Florence van den Bos avatar
  Florence van den Bos

  Hallo

  Ja ik heb zo veel problemen
  Met shampoo’s van de drogisten
  Krijg vaaak kurk droge haren en jeuk en soms haar uit val van.

  Mijn kapster zei dat ik sulfaat vrije shampoo.moest gebruiken
  Maar daar kreeg ik residu van shampoo van bah

  En nu een milde shampoo
  En weer residu resten denk ik van shampoo of conditioner.

  Weet niet welke shampoo nu wel goed is heb zo lang gezocht,raar he! Nog steed gen goed resultaat.

  Groet Florence

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.