Weet jij of bioplastic in de groene of de grijze bak thuishoort?

Biologisch afbreekbaar, composteerbaar, groen, ecologisch, wat betekenen die termen toch allemaal? Ik zag de bomen door het bos niet meer. Op de verpakking van de bonen en de rijst staat het één en op de gft-containerzakken staat weer iets anders. Gooi ik mijn bioplastic nu in in de groene of de grijze bak? Ik ben me er maar even in gaan verdiepen en ik kwam tot de volgende conclusie.

Bioplastic

Als eerste is het misschien handig om even kort uit te leggen wat bioplastic eigenlijk is. Bioplastic is kort gezegd de naam die wordt gegevens aan plastic dat wordt gemaakt uit natuurlijke producten zoals zetmeel uit aardappels of maïs en suikerriet. Hieruit wordt ook polymelkzuur (PLA) geproduceerd. Het wordt gebruikt voor verpakkingen van voedingswaren en ook de theezakjes worden ervan gemaakt. Zelf heb ik bijvoorbeeld gft-vuilniszakken die gemaakt zijn van zetmeel en ik krijg regelmatig een tijdschrift wat verpakt zit in bioplastic. Maar wat zijn nu precies de verschillen in bioplastic?

Biologisch afbreekbaar

Eigenlijk zegt het woord het al, biologisch afbreekbaar. Dit houdt in dat het materiaal op een biologische manier wordt afgebroken, dus door schimmels en bacteriën. Er blijft uiteindelijk niets van over, maar het kan wel heel wat jaren duren voordat het materiaal is afgebroken. Denk bijvoorbeeld aan stukken hout.

Composteerbaar

Composteerbare materialen zijn ook biologisch afbreekbaar. Het verschil zit hem alleen in de tijd waarin het afgebroken wordt. Composteerbaar plastic moet binnen 12 weken voor in ieder geval 95% afgebroken zijn in een industriële composteringsinstallatie. Gebeurt dit niet in de installatie en blijft het in de natuur rondzwerven dan duurt het behoorlijk lang voordat het wordt afgebroken. Het is dan in feite biologisch afbreekbaar. Het klinkt dus wel heel mooi, maar een oplossing voor zwerfafval is het zeker niet. Ook dit kan jaren in de oceaan blijven ronddrijven voordat het eindelijk wordt afgebroken.

Hoe herken je composteerbaar plastic?

Je herkent composteerbaar plastic aan het Kiemplantlogo of het OK compostlogo. Soms staat er ook iets op in de trant van ‘groen’ of ‘ecologisch’, maar alleen als één van de twee logo’s er op staat weet je zeker dat het composteerbaar is. Op producten voor de zakelijke markt kan er ook staan ‘composteerbaar volgens de Europese normen E13432’. Dit is ook betrouwbaar.

Groene of grijze bak?

Deze bioplastics moeten in de grijze bak! Ze mogen niet in de groene bak omdat ze niet snel genoeg worden afgebroken. Dat heb ik de laatste jaren dus verkeerd gedaan 🤭. Op de verpakking van de rijst die ik vaak koop staat het Kiemplantlogo en er staat zelfs een plaatje bij met de tekst ‘mag bij GFT-afval. Hè? Nou snap ik er niks meer van.

Na wat uitzoeken kwam ik er via het Meldpunt Verpakkingen achter dat de verpakking inderdaad eerst bij het GFT-afval mocht. De reden dat het nu niet meer mag is omdat de processen van de composteer-installaties sterk verkort zijn. Die verpakking van de rijst wordt dus niet snel genoeg afgebroken en blijft daardoor achter in de compost. Die wordt daardoor vervuild. Het moet daarom gewoon bij het restafval. Zonde toch?

Er is trouwens een uitzondering op de composteerbare gft-zakken, die mogen wel in de groene bak. Niet omdat ze daar horen, maar blijkbaar zijn mensen meer geneigd om op die manier hun groente- en fruit beter te scheiden.

Conclusie

Om een lang verhaal kort te maken. Alleen de composteerbare zakken met het Kiemplantlogo of OK-compostlogo, die gebruikt worden voor GFT-inzameling mogen in de groene bak. Alle andere composteerbare verpakkingen moeten in de grijze bak.

Ook leuk om te lezen!

Eén reactie op “Weet jij of bioplastic in de groene of de grijze bak thuishoort?”

  1. Aukje Leermakers avatar

    Ah, dat maakt het een heel stuk duidelijker. Ik twijfel ook altijd over waar ik het moet laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.