Zelf appelmoes maken
Eet jij vaak appelmoes, en heb je dit weleens zelf gemaakt? Het is zo simpel, en als je het ƩƩn keer zelf hebt gemaakt dan is de kans groot dat je het nooit meer uit een pot wilt kopen. Het is namelijk veel lekkerder. Tenminste, dat vinden ze bij ons thuis š.
Elke week koop ik een zak appels op de markt, maar die komt niet altijd op. Om voedselverspilling tegen te gaan probeer ik er dan maar iets lekkers mee te maken. Appelcrumble, appelpannenkoekjes of appelmoes. Heb jij ook weleens appels over? Probeer dit recept dan ook eens.
Recept appelmoes
Benodigdheden
- 6 grote of 8 kleine appels
- theelepel kaneel
- eetlepel suiker (optioneel)
Benodigde tijd: 30 dagen
Als bijgerecht voor 4 personen
- Appels schillen
Schil de appels en verwijder de klokhuizen
- Appels snijden
Snijd de appels in grove stukken. Voeg ze toe aan een pan.
- Voeg kaneel toe
Voeg een dikke theelepel kaneel toe en eventueel een eetlepel suiker (afhankelijk van hoe zoet je de appelmoes wilt eten)
- Verwarm de appels
Doe de deksel op de pan en laat de appels op een lage temperatuur koken totdat ze zacht worden. Dit duurt meestal zo’n 20 minuten tot een half uur. Roer af en toe. (Ik voeg zelf geen water toe want dit is helemaal niet nodig)
- Prak de appel
De appel is als het goed is voor het grootste gedeelte al veranderd in moes. De stukken die er nog in zitten kun je prakken met een vork of met een aardappelstamper.
Je kunt de appelmoes warm eten, maar koud vind ik hem nog veel lekkerder. Ik maak het dan ook meestal een dag van tevoren klaar.
Wist je dat je appelmoes ook prima in recepten kunt gebruiken ter vervanging van ei? Je hebt dan wel fijne appelmoes nodig. In dat geval kun je het beter pureren met een staafmixer.
Eindresultaat
En zo ziet het er dan uiteindelijk uit. Een beetje bruiner dan normale appelmoes, maar dat komt door de kaneel. Het smaakte in ieder geval weer heerlijk š
Veel gestelde vragen
Je kunt appelmoes ongeveer een week bewaren in een schone pot die goed is afgesloten. In de vriezer is het zo’n 3 maanden houdbaar.
De Goureinet appel is een echt moesappel en daarom het meest geschikt voor appelmoes, maar eigenlijk zijn bijna alles soorten appels wel geschikt. De lekkerste zijn Jonagold, Goudreinet, Elstar, Cox, Breaburn of Kanzi. Bij zoetere appels hoef je minder (of geen) suiker toe te voegen.
Appelmoes zonder toegevoegde suikers is gezond, al is het gezonder om een appel te eten. Zodra je suiker toevoegt aan appelmoes maak je het ongezond.