Energie besparen

Veel van de apparaten die je in huis gebruikt werken op stroom en slurpen enorm veel energie. Wil je op energie besparen dan is het verstandig om te kiezen voor een energiezuinig apparaat.

Met zuinige apparaten kun je op jaarbasis behoorlijk wat geld besparen en het is ook nog eens beter voor het milieu. Zo heb je apparaten met een A+, A++ en A+++ label. Wat zijn de verschillen hierin?

Hoe werkt het energielabel

Voor steeds meer huishoudelijke apparaten is een energielabel verplicht. Om energie te besparen is het verstandig om het energielabel te checken wanneer je een apparaat koopt. Je vind dit label op witgoed, televisies, stofzuigers, verlichting, ovens en afzuigkappen.

De apparaten met een A+++ label zijn het zuinigst met stroom. Kies daarom altijd voor dit label als je wilt besparen op je energierekening en wanneer je rekening wilt houden met het milieu. Om maar even een voorbeeld te noemen, een A+ koelkast gebruikt wel twee keer zoveel stroom als een A+++ model. Er zijn ook nog apparaten met een B label, bijvoorbeeld bij drogers. Dit zijn de minst zuinige apparaten.

Zuinige apparaten zijn vaak wel duurder dan de minder zuinige. Vaak verdien je dit wel weer terug omdat ze veel minder stroom gebruiken.

Energie besparen tijdens het gebruik

Om energie te besparen kun je een energiezuinig apparaat kopen maar door het apparaat goed te gebruiken kun je nog meer besparen. Dit kan op de volgende manier:

  • Gebruik het apparaat op een efficiënte manier. Draai bijvoorbeeld geen halfvolle vaatwasser maar wacht tot deze helemaal vol zit. Hetzelfde geldt voor de wasmachine en de droger.
  • Vervang oude apparaten die enorm veel energie slurpen door een nieuw exemplaar wat zuiniger is.
  • Zet het apparaat uit in plaats van het in stand-by te zetten. Je kunt dit doen door de stekker eruit te trekken of een stekkerdoos te gebruiken waar een knop opzit die je aan en uit kunt doen.
  • Lees de gebruiksaanwijzing. Veel mensen doen dit niet zorgvuldig omdat ze denken dat alles zich vanzelf wijst Dat is ook wel zo, maar vaak staan er ook tips is hoe je het apparaat zo efficiënt mogelijk kunt gebruiken.

Energiezuinige koelkasten

Je vindt op onze pagina over energiezuinige koelkasten meer informatie hierover.