Energiezuinige koelkasten

Koelkasten zijn enorme energievreters. Ze staan eigenlijk altijd aan om de lucht in de koelkast koel te houden. Omdat een koelkast één van de apparaten is in huis die het meeste energie slurpt is het fijn om te weten wat het verbruik is en waar je op moet letten met energiezuinige koelkasten. Hoe kun je dit zien en hoe bereken je de energiekosten.

Hieronder probeer ik je uit te leggen waar je op moet letten wanneer je op zoek ben naar een energiezuinige koelkast.

Check het energielabel

Op het energielabel op de koelkast staat de hoeveelheid energie die de koelkast verbruikt. Dit is aangegeven in kWh, wat het gemiddelde stroomverbruik van de koelkast per uur aangeeft. Het stroomverbruik hangt samen met de energieklasse. Deze loopt van A+++ naar A+. Een A+ koelkast lijkt zuinig, maar deze verbruikt het meeste stroom. Wanneer een koelkast een A+++ label heeft, dan pas spreken we van een energiezuinige koelkast want die verbruikt minste stroom.

Hoeveel bespaar je op de verschillende varianten koelkasten

Om je een indicatie te geven over de besparing van verschillende koelkasten hieronder twee voorbeelden.

Besparing bij koel-vriescombinatie wanneer je kiest voor A+++ in plaats van A+

Wanneer je kiest voor een koel-vriescombinatie A+++ in plaats van een A+ bespaar je na de levensduur gemiddeld zo’n €177,- aan energiekosten. Ook bespaar je ongeveer de CO2 uitstoot van 10.000 kilometer autorijden (geldt niet als je groene stroom gebruikt want die laat geen CO2 voetafdruk achter).

De aanschafprijs van de koel-vriescombinatie is wel hoger wanneer je kiest voor een A+++ maar dit verdien je uiteindelijk weer terug doordat je lagere energiekosten hebt. Daarnaast is het beter voor het milieu.

A+++A+
Jaarlijkse energiekosten€38,-€63,-
Gemiddelde aanschafprijs€606,-€407,-
Totale kosten na 15 jr (aanschaf,energie)€1172,-€1350,-

Besparing bij een tafelmodel koelkast wanneer je kiest voor A+++ in plaats van A+

Energiezuinige koelkasten heb je in alle soorten en maten. Een tafelmodel koelkast is hier een voorbeeld van. Je betaalt wederom meer voor een A+++ model dan een A+ model. Je betaalt echter een stuk minder aan energiekosten omdat hij veel lager in energieverbruik is. Per jaar bespaar je zo’n €13,- aan energiekosten wat betekent dat je de hogere verkoopprijs er na 7 jaar uit hebt. De koelkast gaat ongeveer 15 jaar mee waardoor je de resterende periode van 8 jaar €104 bespaart.

A+++A+
Jaarlijkse energiekosten€19,-€32,-
Gemiddelde aanschafprijs€353,-€265,-
Totale kosten na 15 jr (aanschaf,energie)€638,-€745,-

Hoe bereken je de energiekosten van je energiezuinige koelkast

Om de energiekosten per jaar uit rekenen doe je het volgende. Kijk op het energielabel en lees wat het gemiddelde energieverbruik is in kWh. Vermenigvuldig dit getal dan met €0,23. Dit is de gemiddelde prijs van energie in Nederland. Het bedrag dat hieruit komt zijn de energiekosten per jaar.

Een energiezuinige koelkast is natuurlijk een goed begin om energie te besparen, maar ik heb ook nog een aantal tips voor je verzameld om zo zuinig mogelijk om te gaan met je koelkast.

Foto gemaakt door: Thor Deichmann