Wat is groene stroom versus grijze stroom

Nog even en we kunnen weer kiezen voor een andere energieleverancier. Dat wordt dus weer veel tijd besteden aan vergelijken of zoals ik meestal doe, me op de hoogte laten houden door de consumentenbond. Scheelt me behoorlijk wat tijd 😜.

Stroom, het woord wat wij vaak gebruiken voor  elektriciteit, kun je krijgen in groen en grijs. Je kunt groene stroom of grijze stroom afnemen van je energie leverancier maar wat is nu precies het verschil en hoe gaat dat in zijn werk? Ik hoor wel eens mensen zeggen dat ze denken dat groene stroom door een ander kabel je huis binnenkomt maar zo werkt het dus niet. Heb jij groene stroom en je buurman grijze stroom dan krijg jij dezelfde stroom. Het gaat allemaal door hetzelfde stroomnet.

Verschil groene stroom versus grijze stroom

Het verschil tussen groene en grijze stroom is de manier waarop de energie wordt opgewekt. Bij groene stroom wordt er gebruik gemaakt van wind, zon en water, maar ook van bijvoorbeeld biomassa. Dit is minder belastend voor het milieu en daarom milieuvriendelijker.

Grijze stroom is daarentegen niet milieuvriendelijk. De energie wordt hier gemaakt uit energiebronnen die op een gegeven moment opraken, zoal gas en steenkool. Bij deze manier van energie maken komen er ook broeikasgassen vrij die erg slecht zijn voor het milieu. En dan heb je nog kernenergie, wat ook erg slecht is voor het milieu omdat er bij het maken van deze energie veel schadelijk afval ontstaat.

Hoe werkt groene stroom

In ons land kunnen leveranciers van energie kiezen waar zij hun energie vandaan halen. Sommige kopen energie die gehaald wordt uit windmolens of zonnepanelen, een ander kiest voor stroom die opgewekt wordt in een Noorse waterkrachtcentrale. Energieleveranciers kopen de groene stroom en de bijbehorende GvO’s. Deze GvO’s (Garanties van Oorsprong), zijn certificaten  die worden uitgegeven voor alle duurzame opgewekte stroom. Wanneer jij als klant groene stroom koopt, dan wordt de bijbehorende GvO afgeboekt. Door dit systeem, wat onder toezicht staat van de Autoriteit Consument en Markt, kun je er dan ook vanuit gaan dat je groene stroom ook echt groen is.

groene stroom versus grijze stroom
Foto: ElisaRiva via Pixabay

Maakt het uit bij welke energieleverancier ik groene stroom koop

Er zijn verschillende leveranciers die groene stroom leveren maar er zit echt wel verschil tussen. Er zijn bijvoorbeeld leveranciers die hun energie voornamelijk halen uit windmolens en zonnepanelen maar er zijn ook leveranciers die groene stroom inkopen maar tegelijkertijd ook nog kolencentrales bouwen. Die zijn dus niet zo groen bezig 😏.

Denk jij eraan om over te stappen op groene energie en wil je weten welke energieleveranciers het ‘groenst’ zijn? Je kunt een overzicht vinden op de site van de consumentenbond. Zij hebben samen met Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE de duurzaamheid van 30 leveranciers onderzocht. Of lees hier waar je op moet letten bij het vergelijken van duurzame energie.

Welke energieleverancier heb jij en heb je daar goede of slechte ervaringen mee? Ik hoor graag je reactie zodat ik ook een goede keuze kan maken!

Grijze energiebronnen zijn eindig, de groene energiebronnen oneindig.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.