Op veel groente en fruit worden bestrijdingsmiddelen gespoten. Dit wordt gedaan om ziekten, plagen en onkruid tegen te gaan. De opbrengst en de kwaliteit worden hierdoor een stuk hoger wat natuurlijk een voordeel is. Het nadeel is echter dat wij deze pesticiden bij het eten van groente en fruit binnen krijgen en teveel hiervan is niet goed voor onze gezondheid.
Staat het jou ook tegen, die mooie glimmende appels in de supermarkt? Ze zien er inderdaad aantrekkelijk uit, maar omdat ik weet dat het komt omdat er een laag troep overheen zit vind ik het niet zo smakelijk meer. Van sommige groenten en fruit kun je de schil eraf snijden zodat je dit probleem niet hebt, maar vaak zitten juist vlak onder de schil de meeste vitamines. Goed schoonmaken dus, maar welke manier werkt wel en welke niet?
Hoe verwijder je pesticiden van groente en fruit
Pesticiden, oftewel bestrijdingsmiddelen op je groente en fruit, verwijder je niet zo makkelijk. Even een doekje erover heen halen of onder de kraan afwassen heeft nauwelijks effect. Maar hoe doe je dit dan wel? De Universiteit van Massachusetts zocht het uit. Zij hebben een onderzoek verricht naar hoe je het beste bestrijdingsmiddelen kunt verwijderen. Ze deden dit als volgt.
Als eerste brachten de onderzoekers twee veel gebruikte bestrijdingsmiddelen aan op appels. Dit in hoge concentraties. Ze lieten dit 24 uur zitten en daarna probeerden ze drie verschillende schoonmaakmethodes uit:
- kraanwater
- water en natrium bicarbonaat (baking soda)
- bleekmiddeloplossing (Clorox)
De beste manier om je fruit schoon te maken
De beste manier om de pesticiden op de schil te verwijderen waren met een mengsel van water en natrium bicarbonaat. Deze methode was het meest effectief. Uit het onderzoek bleek dat het 15 minuten duurde voordat alle bestrijdingsmiddelen op de schil waren verdwenen. De effectiviteit nam echter af wanneer de pesticiden dieper in de vrucht waren doorgedrongen.
Het schillen van een appel is dan misschien toch de beste manier om van al die pesticiden af te komen. (of je koopt ze biologisch) Met het schillen verdwijnen echter ook veel vitamines dus de vraag blijft, wat is wijsheid? Natuurlijk zijn er ook fruitsoorten die je niet kunt schillen, zoals druiven en bessen. Vooral druiven zitten vaak onder de bestrijdingsmiddelen. Die ga ik voortaan zeker schoonmaken in een badje van water en natrium bicarbonaat 🍇.
Nadat je het fruit hebt schoongemaakt is natuurlijk ook goed om ervoor te zorgen dat het fruit zolang mogelijk goed blijft. Ik heb een aparte blog geschreven over waar je groente en fruit het best kunt bewaren.
Wat is natrium bicarbonaat en waar kan ik het kopen
Natrium bicarbonaat is een mineraalzout en kun je ook tegenkomen onder de naam zuiveringszout of baking soda. Het wordt veel gebruikt bij het maken van o.a. koekjes. Je hebt de pakken vast wel eens zien staan in de supermarkt.
Hoe maak jij je fruit en groente schoon, schillen of in een sopje?
Bron: ACS Publications
Geef een reactie