Hoe verwijder je bestrijdingsmiddelen van groente en fruit

pesticiden

Op veel groente en fruit worden bestrijdingsmiddelen gespoten. Dit wordt gedaan om ziekten, plagen en onkruid tegen te gaan. De opbrengst en de kwaliteit worden hierdoor een stuk hoger wat natuurlijk een voordeel is. Het nadeel is echter dat wij deze pesticiden bij het eten van groente en fruit binnen krijgen en teveel hiervan is niet goed voor onze gezondheid.

Staat het jou ook tegen, die mooie glimmende appels in de supermarkt? Ze zien er inderdaad aantrekkelijk uit, maar omdat ik weet dat het komt omdat er een laag troep overheen zit vind ik het niet zo smakelijk meer. Van sommige groenten en fruit kun je de schil eraf snijden zodat je dit probleem niet hebt, maar vaak zitten juist vlak onder de schil de meeste vitamines. Goed schoonmaken dus, maar welke manier werkt wel en welke niet?

Hoe verwijder je pesticiden van groente en fruit

Pesticiden, oftewel bestrijdingsmiddelen op je groente en fruit, verwijder je niet zo makkelijk. Even een doekje erover heen halen of onder de kraan afwassen heeft nauwelijks effect. Maar hoe doe je dit dan wel? De Universiteit van Massachusetts zocht het uit. Zij hebben een onderzoek verricht naar hoe je het beste bestrijdingsmiddelen kunt verwijderen. Ze deden dit als volgt.

Als eerste brachten de onderzoekers twee veel gebruikte bestrijdingsmiddelen aan op appels. Dit in hoge concentraties. Ze lieten dit 24 uur zitten en daarna probeerden ze drie verschillende schoonmaakmethodes uit:

 1. kraanwater
 2. water en natrium bicarbonaat (baking soda)
 3. bleekmiddeloplossing (Clorox)

De beste manier om je fruit schoon te maken

De beste manier om de pesticiden op de schil te verwijderen waren met een mengsel van water en natrium bicarbonaat. Deze methode was het meest effectief. Uit het onderzoek bleek dat het 15 minuten duurde voordat alle bestrijdingsmiddelen op de schil waren verdwenen. De effectiviteit nam echter af wanneer de pesticiden dieper in de vrucht waren doorgedrongen.

Het schillen van een appel is dan misschien toch de beste manier om van al die pesticiden af te komen. (of je koopt ze biologisch) Met het schillen verdwijnen echter ook veel vitamines dus de vraag blijft, wat is wijsheid? Natuurlijk zijn er ook fruitsoorten die je niet kunt schillen, zoals druiven en bessen. Vooral druiven zitten vaak onder de bestrijdingsmiddelen. Die ga ik voortaan zeker schoonmaken in een badje van water en natrium bicarbonaat ๐Ÿ‡.

Nadat je het fruit hebt schoongemaakt is natuurlijk ook goed om ervoor te zorgen dat het fruit zolang mogelijk goed blijft. Ik heb een aparte blog geschreven over waar je groente en fruit het best kunt bewaren.

Wat is natrium bicarbonaat en waar kan ik het kopen

Pesticiden verwijderen met Baking Soda

Natrium bicarbonaat is een mineraalzout en kun je ook tegenkomen onder de naam zuiveringszout of baking soda. Het wordt veel gebruikt bij het maken van o.a. koekjes. Je hebt de pakken vast wel eens zien staan in de supermarkt.

Hoe maak jij je fruit en groente schoon, schillen of in een sopje?

Bron: ACS Publications

Ook leuk om te lezen!

11 reacties op “Hoe verwijder je bestrijdingsmiddelen van groente en fruit”

 1. Sil avatar
  Sil

  De baking soda die je aanprijst worst op dieren getest, !!

  1. Karin de Vries avatar

   Ik had echt geen idee, weer wat bijgeleerd vandaag. Weet je toevallig een alternatief?

 2. Mela avatar
  Mela

  Ik laat het fruit een tijdje in water staan waar een scheut azijn aan is toegevoegd. Met vergiet uitspoelen en laten drogen.

  1. Karin de Vries avatar

   Hoi Mela, bedankt voor de tip! Als ik geen baking soda in huis heb gebruik ik ook azijn, ook zo’n wondermiddel wat je voor ontzettend veel dingen kunt gebruiken ๐Ÿ™‚

 3. Rijk avatar
  Rijk

  Hoe komt Sil erbij dat baking soda op dieren wordt getest? En waarom neemt u direct aan dat wat Sil zegt waar is? Weer wat bijgeleerd? Hoewel ik de bladzij waardoor ik op uw site kwam leuk vond, begin ik nu te geloven dat daar ook zomaar iets staat. Jammer. Als het zo makkelijk gaat, trek ik de rest van de info op uw site ook in twijfel. Gevaarlijk dit soort sites!!!

  Met vriendelijke groet,

  1. Karin avatar

   Uiteraard neem ik niet zomaar aan dat het zo is. En natuurlijk heb ik onderzoek gedaan of dit klopte; en ik kwam uit bij Peta en Cruelty Free Kitty. Ik kan alleen zeggen dat ik vertrouwen heb in Peta, en als zij zeggen dat het bedrijf/merk (Arm & Hammer) op dieren test dan ga ik ervan uit dat dit zo is. Of dit specifiek gebeurt bij de baking soda durf ik niet te zeggen maar voor mij is het reden genoeg om te kijken of ik een merk kan vinden dat niet op dieren test. Het linkje heb ik zojuist toegevoegd aan mijn vorige reactie. Wellicht handig dat ik dat eerder had gedaan ๐Ÿ˜ฌ.

   Beetje jammer dat je zo snel je conclusie trekt en niet eenvoudig een open vraag stelde hoe ik bij deze conclusie kwam ๐Ÿ™‚.

 4. Fenna avatar
  Fenna

  Wat een onzin verhaal. Pesticiden zitten niet alleen op buitenkant. Deze komen ook in de grond terecht waar de plant op groeit. Dit neemt de plant op dus pesticiden zitten door heel de plant en het fruit! Wassen heeft dus weinig zin als je geen pesticiden binnen wilt krijgen.

 5. rozanne avatar
  rozanne

  Beste Karin,

  Ik heb een vraagje, de baking-soda truc pas ik al een tijd toe. Maar ik kan op internet niet vinden of dit ook iets doet met de vitaminen en mineralen in groenten en fruit? ( een negatief effect?)

  Bedankt voor de informatie hierboven.
  Groetjes Rozanne

  1. Karin avatar

   Hoi Rozanne, met de baking soda haal je zoveel mogelijk het laagje bestrijdingsmiddel van het fruit wat erop is gespoten. Ik kan me niet voorstellen dat het een negatief effect heeft op de vitamines en mineralen, want die zitten in de schil en onder de schil. Maar dat is mijn aanname ๐Ÿ˜‰

   1. olga Aleida avatar

    Dag, ik was mijn groenten fruit af met zo warm mogelijk water de temperatuur doodt de bacterie, koud water is minder effectief drie keer wassen heeft mijn moeder geleerd.

    1. Karin avatar

     Hoi Olga, warm water doodt wellicht de bacterie, maar bestrijdingsmiddelen krijg je er helaas niet mee af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.