Zijn biologische groenten en fruit beter dan niet-biologische?

Geschatte leestijd: 6 minuten

Koop jij ook regelmatig biologische groenten en fruit omdat je al die chemische bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk wilt vermijden? Ik heb dit zelf een hele tijd gedaan, totdat het me te duur werd. Het is jammer, maar het is een feit dat biologische groenten en fruit echt een stuk duurder zijn dan wanneer ze dit niet zijn. En met een groot gezin wordt het dan al snel heel erg prijzig.

Wanneer je je er een beetje in verdiept kom je erachter dat het ook niet altijd nodig is om alles biologisch te kopen. Er zijn genoeg groente- en fruitsoorten die maar weinig bestrijdingsmiddelen bevatten en die je dan ook gerust niet-biologisch kunt kopen. De soorten die wel veel bestrijdingsmiddelen bevatten koop ik wel altijd biologisch. Onbespoten dus, tenminste, dat dacht ik. Maar tot mijn verbazing bleek die aanname niet te kloppen. Want zelfs biologische groenten en fruit worden bespoten. Nu denk je misschien net zoals mij dat het dan om minder slechte stoffen zou gaan, maar is dat ook zo? Is biologisch voedsel altijd beter dan niet-biologisch?

Wat is biologisch voedsel

We spreken van biologisch voedsel wanneer de producenten van voedsel zoveel mogelijk rekening houden met het milieu en dierenwelzijn. Er worden geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt maar natuurlijke middelen. Middelen die ook in de natuur voorkomen. Daarnaast worden er natuurlijke vijanden zoals de sluipwesp ingezet tegen schadelijke insecten en ziektes. Genetische modificatie is niet toegestaan.

In de meeste gevallen zijn deze natuurlijke bestrijdingsmiddelen veiliger voor mens en milieu, maar vergis je niet. Dit is niet altijd het geval. Ook in de natuur komen zwaar giftige moleculen voor. Uranium en arsenicum zijn daar een goed voorbeeld van. Maar ook schimmels, planten en paddestoelen kunnen giftig zijn. Daar kun je behoorlijk ziek van worden en in bepaalde gevallen zijn ze zelfs dodelijk. Iets mag dan wel biologisch zijn, het wil niet zeggen dat het ook ecologisch verantwoord is.

Pyrethrine

Een stof die bijvoorbeeld gebruikt wordt in de biologische landbouw is Pyrethrine. Dit is een plantenextract en neurotoxine die op het zenuwstelsel van alle insecten inwerkt. De stof is minder schadelijk is voor vogels en zoogdieren dan synthetische middelen, maar het is dodelijk voor insecten. Gezien het feit dat er in de afgelopen 30 jaar meer dan 75% van de insecten is verdwenen en we ze juist moeten redden is dit niet een middel wat je in mijn optiek zou moeten gebruiken.

Pyrethrine wordt onder de invloed van licht snel afgebroken. Er blijven daardoor geen schadelijke residu’s achter in de bodem, wat wel het geval is bij synthetische bestrijdingsmiddelen.

Spinosad

Ook wordt er bij de biologische landbouw gebruik gemaakt van Spinosad. Dit is een middel dat gebruikt wordt om o.a. kevers en rupsen te bestrijden. Het middel is voor bepaalde insecten niet giftig, maar wel voor regenwormen, vissen en waterorganismen. Voor bijen is het zelfs zeer giftig. Het middel wordt gebruikt bij de teelt van o.a. appel- en perenbomen, aardbeien, tomaten, groenten en sierplanten. Voor mensen is het gezondheidsrisico volgens de WHO minimaal.

Koper en zwavel

Andere middelen die gebruikt worden in de biologische landbouw zijn koper en zwavel.

Koper wordt o.a. gebruikt bij de teelt van aardappelen en fruit als bacterie- en schimmeldodend middel. Het wordt ook gebruikt wanneer er last van meeldauwdreiging is in regenachtige wijngebieden. Het kan dus maar zo zijn dat er koperresidu in je buitenlandse biowijn zit.

Zwavel wordt gebruikt in de fruitteelt en is ook schimmeldodend. Daarnaast bestrijdt het teken en mijten. Zowel koper als zwavel worden gebruikt tegen schurft op appels en peren. Dit mogen dan wel natuurlijke middelen zijn, maar bij overmatig gebruik kunnen ze schadelijk zijn.

Foto door: maxmann

Natuurlijk bestrijdingsmiddelen soms net zo giftig

Jaren geleden is er een studie gedaan die de effectiviteit vergeleek tussen een synthetische pesticide en een natuurlijk mengsel van rotenon-pyrethrin. Uit deze studie bleek dat het natuurlijke mengsel 7 keer moest worden aangebracht om hetzelfde beschermingsniveau te krijgen als het synthetische middel wat 2 keer was aangebracht. Je kunt je dan afvragen wat uiteindelijk beter is voor het milieu.

In datzelfde onderzoek werdern er ook 52 natuurlijke bestrijdingsmiddelen onderzocht op kankerverwekkende stoffen bij knaagdieren. Er werd aangetoond dat 27 van de 52 bestrijdingsmiddelen net zo schadelijk zijn als de synthetische.

Zijn biologische groenten en fruit gezonder?

Er wordt vaak geroepen dat biologische groenten en fruit gezonder zijn dan niet-biologisch voedsel. Toch kan ik hier geen bewijzen van terugvinden. Het ene onderzoek zegt van wel en een ander onderzoek weerlegt dit weer.

Is biologisch altijd beter dan niet-biologisch?

Lastige vraag, moeilijk antwoord. Ik denk zelfs dat die vraag heel moeilijk te beantwoorden is. Wat ik nu in ieder geval wél weet is dat ik al mijn groenten en fruit goed schoon moet maken voordat ik het eet. Standaard verwijder ik sowieso al zoveel mogelijk de bestrijdingsmiddelen van mijn groente en fruit . Ik doe dit met water en baking soda. Tot voor kort deed ik dit echter nooit bij de biologische variant, want dat leek me niet nodig. Daar kom ik nu dus op terug.

Mijn idee van biologisch eten was altijd dat het voedsel onbespoten is en daardoor een stuk gezonder. Dat was altijd de belangrijkste overweging om biologisch voedsel te kopen. Maar dat is dus niet zo. Biologisch wil dus lang altijd niet zeggen dat het beter, goed voor ons is.

Ook biologisch voedsel wordt bespoten met bestrijdingsmiddelen die soms nét zo giftig of zelfs giftiger zijn dan synthetische bestrijdingsmiddelen. Jammer genoeg kunnen we dit nooit controleren want er staat natuurlijk nergens vermeld waarmee het is bespoten en hoe giftig of juist niet giftig het is. Dus hoe kunnen we er nu zeker van zijn dat we de goede keuze maken?

Ik vind het om eerlijk te zijn best lastig nu ik dit weet. Hoe gaan jullie hier mee om? En wat zijn jullie gedachten over dit onderwerp en welke keuzes maken jullie? Ga je altijd voor biologisch of maakt het je sowieso niet uit? Kijk je er met deze informatie ook anders naar nu? Laat het me weten in de reacties!

Ook leuk om te lezen!

Eén reactie op “Zijn biologische groenten en fruit beter dan niet-biologische?”

  1. Vera Godijn avatar
    Vera Godijn

    Hallo Karin,

    Ik ben er ook niet over uit of biologisch voedsel nu echt beter is of niet. Onderzoeken spreken elkaar inderdaad vaak tegen, wat erop lijkt dat de wetenschap het ook niet echt weet. Misschien is daar een lange-termijn onderzoek voor nodig dat mensen 30 jaar of een leven lang volgt die uitsluitend biologisch eten en die vergelijkt met een groep die dit niet doen.
    Dus het wordt al snel een kwestie van een aanname, een geloof, een ‘gevoel’ dat biologisch beter is. De laatste tijd eet ik echt uitsluitend biologisch. Met name groenten en fruit. Vooral omdat dit intuïtief beter voelt voor mezelf, maar zeker ook voor de natuur en het milieu. Door biologisch te kiezen, steun ik indirect een manier van voedsel produceren die minder belastend is voor de omgeving en het milieu en dat vind ik echt enorm belangrijk! Ik wil gewoon niet meer de reguliere industrie spekken met mijn consumenten gedrag en ik hoop dat naarmate meer mensen dit doen, een hoop onnodige bestrijdingsmiddelen en chemicaliën uit ons voedselproces zullen verdwijnen.

    Iets meer dan 100 jaar geleden was al onze voeding biologisch. Dat geeft toch te denken. Veel van de bestrijdingsmiddelen die er nu zijn, bestonden toen niet eens. groente en fruit zag er wellicht wat minder ‘goed’ uit, was wat kleiner en er mislukte misschien wat vaker een oogst, maar we aten gewoon natuurlijk en super gezond! De bodem was nog niet uitgeput en vervuild, het grondwater idem dito.
    Als het toen kon, waarom kan het nu dan niet? De enige reden daarvoor ligt in de hoeveelheid mensen die er nu op aarde rondlopen. We zijn met teveel om niet aan intensieve landbouw te doen. Alhoewel daar de wetenschap ook niet zeker van is, maar dat is het geluid dat je hoort… Dat is echter een ander onderwerp.

    In regulier bespoten voedsel zitten schijnbaar ook een hoop hormoon verstorende stoffen. Ook niet zo prettig om die binnen te krijgen. Nog een reden waarom ik geen reguliere producten meer wil kopen.

    Ondertussen zullen we wel steeds meer duidelijkheid krijgen over de voordelen van biologisch eten. Voor mij voelt het heel ‘logisch’ dat dit gezonder zou zijn. Dan ben ik in ieder geval al een tijdje gezond bezig 🙂

    Vera

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.