De btw op groente en fruit moet omlaag!

btw op groente en fruit

Ben jij ook steeds meer geld kwijt aan je wekelijkse boodschappen? Ik schrik de laatste tijd vaak van het bedrag wat ik bij de kassa moet betalen. Ik ben tegenwoordig net zoveel geld kwijt dan toen ik een paar jaar geleden nog voor 5 personen eten moest kopen. Inmiddels zijn de twee oudsten het huis uit en ik doe bijna de helft minder boodschappen. Toch blijft het bedrag zo goed als hetzelfde. Hoe is dat toch mogelijk?

De hogere kosten heb ik gemerkt, zitten vooral in groente en fruit. Die worden de laatste jaren steeds duurder. En dat is toch eigenlijk te gek voor woorden. Juist de producten die ons gezond moeten houden worden voor veel mensen steeds moeilijker te betalen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek stegen de prijzen van groente en fruit de laatste 10 jaar met bijna 20%. Veel meer dan dan andere producten. Daarnaast werd het btw-tarief op groenten en fruit in 2019 ook nog eens verhoogd van 6 naar 9 procent. En daardoor werd alles nog eens veel duurder.

Campagne voor verlaging van BTW op groente en fruit

Foodwatch (een kritische maatschappelijke organisatie die vecht voor het recht op eerlijk, veilig en gezond eten) voert al jarenlang campagne om de BTW op groente en fruit omlaag te krijgen, naar 0%. En met succes zou je denken omdat de overheid eind 2021 uitsprak dat ze eindelijk de BTW op groente en fruit zouden verlagen. Mooie woorden, maar tot op heden is daar helaas nog niets van gekomen. Hoelang moeten we daar nog op wachten?

We bezien hoe we op termijn een suikerbelasting kunnen invoeren en de BTW op groente en fruit naar 0% kunnen verlagen

Coalitieakkoord

Gezonde producten moeten voor iedereen betaalbaar zijn en daarom zou de overheid zo snel mogelijk de btw op groente en fruit moeten afschaffen. Vind jij dit ook? Doe dan mee met de e-mailactie “Maak groente en fruit btw-vrij: hoe eerder, hoe beter! via Foodwatch. Hoe meer handtekeningen hoe beter!

Vind jij de boodschappen ook zo duur? Lees dan vooral het artikel over hoe je kunt besparen op je wekelijkse boodschappen en kies voor seizoensgroenten.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.