Verspil je veel groente en fruit omdat het al bedorven is voordat je eraan toe komt om het op te eten? Het gebeurt me zelf nog veel te vaak. Ik plan mijn maaltijden wel zo dat ik de verse producten aan het begin van de week gebruik maar toch. Het lijkt wel of bepaald fruit en soms zelfs groente na 2 à 3 dagen al niet meer te eten is. Vooral in de zomer gaat het wel erg snel. Nu ben ik erachter gekomen dat bepaald fruit sneller bederft als het naast een ander soort fruit ligt en dat sommige groentes in de koelkast een stuk langer houdbaar zijn dan wanneer je ze buiten de koelkast bewaard.
Wanneer je voedsel op de juiste manier bewaard wordt, kan het een groot verschil maken in hoe lang iets goed blijft. Zo komt er uit sommige soorten groente en fruit ethyleen vrij wat ervoor zorgt dat het rijpingsproces versnelt. Ook speelt temperatuur een rol en hangt het er ook vanaf of je de groente van tevoren al schoon hebt gemaakt of niet.
Vaak zitten er enorm veel bestrijdingsmiddelen op voedsel (en zeker op fruit!) zodat het langer vers blijft. Neem bijvoorbeeld druiven, die blijven best lang goed en al helemaal als je ze in de koelkast bewaard. Spoel je ze echter goed af, of zoals ik doe in een badje van water met bakingsoda, dan zul je merken dat ze minder lang houdbaar zijn. Dus waar bewaar je groente en fruit nu het beste?
De beste plekken om je groente en fruit te bewaren
Geen bedorven voedsel meer door verkeerd bewaren? Hou dan rekening met de volgende regels.
Bewaar op kamertemperatuur
- Bananen
- Basilicum
- Komkommer
- Tomaten
- Aubergine
- Knoflook
- Grapefruit
- Groene bonen
- Citroen
- Limoen
- Ui
- Sinaasappels
- Aardappels
- Zoete aardappels
- Watermeloen
- Pompoen
- Courgette
Bewaar in de koelkast
- Appels
- Asperges
- Blauwe bessen
- Mais
- Broccoli
- Spruitjes
- Kool
- Wortelen
- Bloemkool
- Kersen
- Koriander
- Donkere bladgroenten
- Druiven
- Prei
- Sla
- Peterselie
- Erwten
- Granaatappel
- Frambozen
- Aardbeien
Eerst buiten de koelkast, zijn ze rijp dan in de koelkast
De volgende fruitsoorten kun je eerst buiten de koelkast bewaren. Wanneer ze rijp zijn en je komt er nog niet aan toe om ze op te eten, bewaar ze dan in de koelkast. Zo rem je het rijpingsproces af.
- Abrikozen
- Avocado’s
- Kiwi
- Mango’s
- Meloen
- Nectarines
- Papaya’s
- Perziken
- Peren
- Ananas
- Pruimen
Kun je groenten en fruit samen bewaren ?
Tuurlijk kan dat, maar of het verstandig is? 😄 Het is niet handig om bepaalde groente en fruit samen te bewaren. Tenminste, niet als je wilt dat ze snel gaan rotten of te snel rijp zijn. Uit bepaalde soorten groente en fruit komt namelijk ethyleen vrij, en dat zorgt ervoor dat het rijpingsproces versnelt.
In sommige gevallen kan het juist wel handig zijn. Heb je bijvoorbeeld een avocado die je de volgende dag wilt eten en hij is nog niet rijp (echt niet lekker) dan kun je die samen met een banaan bewaren. Het werkt het snelst als je deze twee samen in een papieren zak bewaard. Je avocado rijpt sneller door de ehtyleen uit de banaan.
Wil je niet dat je groente en fruit snel rijp zijn? Je kunt dan het beste de producten met een hoog-ethyleengas apart van elkaar bewaren. Hieronder kun je lezen welke groenten en fruit dit zijn.
Groente en fruit met een hoog-ethyleen gehalte
Enkele vruchten die je beter apart kunt houden vanwege hun hoge ethyleen gehalte.
- Appels
- Avocado’s
- Steenvruchten
- Peren
- Bananen
- Tomaten
Uien kun je ook beter apart bewaren. Veel mensen gooien ze samen met de aardappelen in een groentebak maar daardoor bederven de aardappels sneller.
Benieuwd welke soorten groente en fruit wanneer in het jaar beschikbaar zijn? Lees dan mijn artikel over welke groenten en fruit je in welke maand het beste kunt eten.
Geef een reactie