Direct besparen op je energiekosten? Met deze tips moet dat zeker lukken!

energie

Wil jij direct besparen op je energiekosten? Het lijkt haast een onmogelijke taak aangezien de energiekosten dit jaar een stuk omhoog gaan. Toch kun je met wat kleine aanpassingen energie besparen en er voor zorgen dat je energiekosten dalen, in plaats van omhoog te gaan. Zelf hebben we het afgelopen jaar het één en ander aangepast en het resultaat was dat we deze keer geld teruggekregen hebben in plaats van bij te moeten betalen. Ook wel eens leuk voor de verandering!

Tips over hoe je direct kunt besparen op je energiekosten

Het is echt niet zo moeilijk om geld te besparen op energie, net zoals je eenvoudig kunt besparen op je boodschappen. Met onderstaande voorbeelden kom je al een heel eind.

Gebruik een waterbesparende douchekop.

Sommige waterbesparende douchekoppen verbruiken tot 40% minder water dan een normale douchekop en zorgen ook nog eens voor een lager energieverbruik. Neem bijvoorbeeld de douchekop van Ecosavers. Die gebruikt 6 à 7 liter water per minuut terwijl een normale douchekop ongeveer 10 liter water per minuut verbruikt.

Volgens waterbedrijf Vitens staan we in Nederland gemiddeld zo’n 8 minuten per keer onder de douche. Wij zijn thuis met z’n vijven dus met een waterbesparende douchekop verbruiken we ongeveer 280 liter water per keer tegenover 400 liter bij een normale douchekop. Dat vind ik nogal wat, en dat voor 1 keer douchen. Kun je nagaan hoeveel dat in een jaar is. Dat is dan ook een behoorlijke besparing.

douchekop
Photo by: PublicDomainPictures

Wil je een waterbesparende douchekop aanschaffen? Voor de kosten hoef je het niet te laten. Ze zijn al te koop vanaf €16,95 dus dat geld heb je zo terugverdiend. Zelf hebben we dit jaar ook een waterbesparende douchekop gekocht en ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat ik echt moest wennen aan de zachte straal. Maar ja, het is het één of het ander.

Kies voor LED lampen

Heb je nog spaarlampen? Vervang deze dan door LED lampen. Ze zijn een stuk zuiniger en door het lage energieverbruik ook beter voor het milieu. Let wel even op het energielabel wanneer je ze koopt. De lampen met A++ zijn het zuinigst.

Doe lampen uit wanneer je niet in de kamer bent.

Dit klinkt heel logisch maar toch laten veel mensen lampen branden in ruimtes waar ze op dat moment niet zijn. Zo moet ik er hier thuis steeds weer op hameren dat het licht in de badkamer uit moet na gebruik, want dat wordt vaak vergeten. En aangezien er vaak aan het eind van de dag pas weer gebruik van wordt gemaakt staat die lamp dus de hele dag te branden ‘zucht’.

Installeer een slimme thermostaat

Installeer een slimme (programmeerbare) thermostaat. Dit is echt zo handig. Zelf hebben we er jammergenoeg nog niet één (staat ook op de planning) maar mijn ouders wel. Je kunt echt van alles instellen en aanpassen en je kunt ook direct zien wat je verbruik is. Wat ik zo handig vind is dat je vanaf  een afstand de verwarming al vast aan kunt doen. Ben je dus een dagje weg en je wilt in een warm huis thuiskomen, dan zet je hem een uurtje van tevoren aan via je smartphone. De verwarming hoeft dan niet onnodig de hele dag al aan te staan.

Maak kieren en naden dicht

Veel woningen, vooral oude woningen hebben last van tochproblemen. Er verdwijnt veel warme lucht door kieren en naden en dat is natuurlijk zonde. In de zomer vind je dat misschien niet eens zo vervelend, maar in de winter is dat niet zo fijn.

Komt de tocht bij de ramen en deuren vandaan dan zijn tochtstrips ideaal. Heb je last van tocht aan de onderkant van de deur dan kun je een deurborstel plaatsen. Dit moet je trouwens niet bij elke deur doen want er moet wel wat lucht kunnen doorstromen. Denk ook niet dat je alles hermetisch af moet sluiten. Dat is niet gezond voor het binnenklimaat en het is juist niet goed voor de energierekening, hoe raar dat ook klinkt. Is alles potdicht dan kan het vocht niet naar buiten en vochtige lucht verwarmen kost meer energie dan droge lucht verwarmen. Je wilt niet weten hoeveel energie je bespaart met dit deze tip!

Zet je computer uit of in slaap- of sluimerstand

Veel mensen laten de computer dag en nacht aanstaan omdat ze het vervelend vinden om hem de volgende dag weer opnieuw op te moeten starten. Zet je de computer uit wanneer je hem niet meer gebruikt, hier kun je echt heel wat energie en dus geld mee besparen. Neem je even een pauze dan is het niet handig om je computer helemaal uit te zetten. Je kunt hem dan beter in de slaap- of sluimerstand zetten.

Koop een speciale stekkerdoos

Om energie te besparen kun je speciale stekkerdozen kopen waarmee je met één schakelaar alle stroom uitschakelt.  Normaal gesproken nemen apparaten nog steeds stroom, zelfs als ze al uitgeschakeld zijn. Met een stekkerdoos los je dit probleem direct op.

Was op lagere temperaturen

Je kunt op een duurzamere manier de was doen. Was je kleding bijvoorbeeld op lagere temperaturen of met koud water. De wasmiddelen van tegenwoordig werken vaak net zo goed in koud water en je kunt er behoorlijk wat mee besparen.

Vul je vriezer

Zorg ervoor dat je vriezer zo vol mogelijk is. Dit klinkt misschien vreemd, maar het verbruikt minder energie. Dit komt omdat het voedsel wat erin zit niet opwarmt wanneer de deur open wordt gedaan. Wanneer je de vriezer opendoet en hij is leeg, dan wordt die ruimte gevuld met warme lucht. Als de deur weer wordt gesloten moet de vriezer hard werken om weer af te koelen. Lekker volproppen dus!

Probeer het gebruik van de droger te verminderen

Verminder het gebruik van de droger. In de zomer is dit natuurlijk  heel gemakkelijk, helemaal afgelopen zomer. Toen hadden we heel veel warme dagen en heb ik de droger nauwelijks hoeven te gebruiken. Lukt het niet om je was op te hangen dan kun je hier tips vinden over hoe je een droger zuinig kunt gebruiken.

besparen op energiekosten
Photo by rawpixel on Unsplash

Je was in huis ophangen kan natuurlijk ook wanneer je de daar een goede plek voor hebt. Zorg dan in ieder geval wel voor goede ventilatie. De luchtvochtigheid stijgt binnenshuis wanneer je natte was ophangt en die wordt daardoor snel te hoog. Dit kan weer leiden tot schimmels en je kunt wel  nagaan dat dat niet gezond is.

Gebruik radiatorfolie

Met radiatorfolie kun je snel geld en energie besparen. Het is een soort zilverfolie dat je aan de achterkant van een radiotor kunt aanbrengen. Hiermee voorkom je dat er veel warmte verloren gaat via de muur of het raam. De folie kun je volgens mij bij elke bouwmarkt wel kopen of gewoon bij Bol.com. Je hebt al een rol van 6 meter voor €8. Die kosten zijn dus zo terugverdiend.

Gebruik een elektrische kachel in plaats van de verwarming aan te doen

Een andere manier om te besparen op je energiekosten is het aanschaffen van een elektrische kachel.

Bij het verwarmen van je huis kan een elektrische kachel zuiniger zijn omdat je hiermee de temperatuur in verschillende kamers van je huis kunt regelen. Met centrale verwarming kun je alleen de temperatuur voor het hele huis instellen. Dit leidt vaak tot onnodig energieverbruik omdat je ook kamers verwarmt waar je misschien helemaal niet komt.

Ik hoop dat je wat aan bovenstaande tips hebt zodat jij ook energie kunt besparen en dus ook op je energiekosten. Heb je nog tips? Ik hoor ze graag!

Ook leuk om te lezen!

Eén reactie op “Direct besparen op je energiekosten? Met deze tips moet dat zeker lukken!”

  1. Jos van den Berg avatar
    Jos van den Berg

    Nuttige tips👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.