Tips om je koelkast zo zuinig mogelijk te gebruiken

koelkast

Geld besparen op de energierekening wil denk ik iedereen wel. Met al die elektrische apparaten in huis verbruiken we vaak behoorlijk wat energie en dat is nou niet bepaald goedkoop. Zelf heb ik afgelopen jaar al op mijn energiekosten kunnen besparen door wat dingen te veranderen en wat meer te letten op hoe je bepaalde dingen doet. Bijvoorbeeld door duurzamer de was te doen, een waterbesparende douchekop te kopen, LED lampen aan te schaffen, en energie te besparen bij het koken. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden waardoor je energie kunt besparen. Zo kun je door zuinig om te gaan met je koelkast ook energie besparen. Het is helemaal niet zo moeilijk, je moet alleen even weten waarop je moet letten.

Zuinig omgaan met je koelkast om energie te besparen doe je zo:

Let op het energieverbruik

Koop je een nieuwe koelkast? Let dan goed op het energieverbruik. Omdat een koelkast eigenlijk altijd aanstaat is het één van de grootste verbruikers van energie in je huis en je hebt ‘m gemiddeld 15 jaar in huis(1) dus je wilt dus altijd een energiezuinige koelkast in huis. Door goed te kijken naar het energieverbruik van een nieuwe zuinige koelkast kun je behoorlijk wat energie besparen. Heb je geen idee hoe je erachter komt wat de beste keus is? Kijk dan eens op de site van de consumentenbond. Wanneer wij zelf een duur apparaat aan moeten schaffen check ik altijd even op deze site hoe het apparaat uit de test komt.

Kijk bij de aanschaf van een nieuwe koelkast goed naar het formaat

Koop een koelkast die past bij jouw verbruik. Een grote koelkast neemt vaak veel meer energie dan een kleine.

Doe de koelkast zo snel mogelijk weer dicht na gebruik

Bij het openen van de koelkast komt er warmere lucht binnen waardoor de koelkast snel opwarmt. Om weer de juiste temperatuur in de koelkast te krijgen moet deze weer extra energie gebruiken. Je kunt dan ook het beste de deur zo snel mogelijk weer dichtdoen.

Controleer of de koelkast goed dichtgaat

Na verloop van tijd kunnen de rubbers aan de binnenkant van de koelkastdeur gaan slijten waardoor er kiertjes ontstaan. Door die kiertjes komt warme lucht waardoor de koelkast meer energie nodig heeft om op temperatuur te blijven. Maak ze regelmatig schoon met heet water om ervoor te zorgen dat er geen vuil tussen blijft zitten. Ze blijven dan ook flexibel.

Zet de koelkast niet te koud

Voor de versheid van je producten is het niet nodig om de koelkast kouder te zetten dan 4 graden. Hoe kouder je de koelkast zet hoe meer energie deze slurpt.

Plaats een koelkast minimaal 10 centimeter van de wand af

Een koelkast geeft aan de achterkant warmte af, en die warmte moet worden afgevoerd. Wanneer een koelkast te dicht tegen de muur staat kan de warmte niet ontsnappen en wordt de koelkast zelf ook warmer. Hierdoor moet hij harder koelen wat weer meer energie kost.

Laat producten ontdooien in de koelkast

Wanneer je voedsel uit de vriezer haalt is het verstandig om dit in de koelkast te laten ontdooien. Doordat het kou afgeeft heeft de koelkast minder energie nodig om op de juiste temperatuur te blijven.

Laat warm voedsel eerst volledig afkoelen voordat je dit in de koelkast zet

Net zoals dat een bevroren product de koelkast koelt, zorgt een warm product ervoor dat de koelkast opwarmt wanneer je dit erin zet.

Zet de koelkast uit wanneer je op vakantie gaat

Veel van de producten die je in de koelkast hebt staan hebben zullen waarschijnlijk niet meer goed zijn wanneer je een paar weken op vakantie bent geweest. Maak de restjes op en haal de koelkast leeg wanneer je op vakantie gaat. Maak hem goed schoon en laat de deur op een kier staan zodat er geen schimmels kunnen ontstaan. Zo heb je bij thuiskomst een lekker frisse koelkast en je bespaart er tijdens je vakantie energie mee.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.