Hoe kun je eten het beste bewaren in de koelkast

eten in koelkast bewaren

Gooi jij ook nog regelmatig voedsel weg omdat je het niet snel genoeg hebt opgegeten of omdat je het op de verkeerde manier hebt opgeruimd? Soms leg ik producten in de kast terwijl ze achteraf beter in de koelkast bewaard konden worden. Helaas gebeurt dit nog wel eens en dan kan ik het toch weer weggooien. Zonde natuurlijk.

Maar ook producten die ik wel in de koelkast opruim zijn soms toch niet meer goed. Ik vergeet gewoon dat ze er zijn omdat de koelkast te vol zit en ik ze compleet over het hoofd zie. Daarom is het verstandig om de koelkast goed in te delen zodat je kunt zien wat het eerste opgemaakt moet worden. Zo kun je voedselverspilling tegengaan. Hoe kun je eten in de koelkast het beste bewaren.

Fotocredit: Polina Tankilevitch

Checklist voor het bewaren van eten in de koelkast

  • Zet de temperatuur tussen de 3 tot 4 graden (om je koelkast zo zuinig mogelijk te gebruiken kun je hem beter niet lager zetten).
  • Plaats nieuwe producten achter oude producten.
  • Dek alle producten goed af zodat het niet uitdroogt of kan lekken op andere producten.
  • Bewaar vlees en vis op de koudste plek in de koelkast. Dit is onderaan in de koelkast en dan het liefst ook achteraan.
  • Leg fruit en groenten die in de koelkast horen onderin de koelkast.
  • Zet geopende producten bovenin.
  • Bewaar restanten uit blik niet in het blik zelf, maar schep het over in een schaaltje op bakje en maak het binnen twee dagen op.
  • Wil je warme restjes bewaren? Laat het dan zo snel mogelijk afkoelen (in minder dan 2 uur naar 10 graden) en zet het dan afgedekt in de koelkast. Je kunt het dan nog zo’n twee dagen bewaren.
  • Bewaar geen restjes van afhaalgerechten. Dit doe ik zelf nog wel eens wanneer we iets halen van de Chinees, maar uiteindelijk weet je niet hoe lang het daar al heeft gestaan. Qua voedselveiligheid is dit wellicht niet zo verstandig.
  • Bewaar alle sausjes, zoals ketchup, mayonaise e.d. in de koelkastdeur vanaf het moment dat ze zijn geopend.
  • Zet de datum op de bakjes waar je kliekjes in bewaard, en dan het liefst op een plek waar je de datum ook kunt zien.
  • Check de houdbaarheidsdatum van producten en zet datgene vooraan wat het eerste op moet.

Sinds kort gebruik ik een bepaalde plank in de koelkast puur voor de restjes. Zo weet ik dat ik daar altijd als eerste moet kijken. Hopelijk helpt dat 😉. Heb jij nog een ideale tip om je voedsel te bewaren op een manier zodat je ze niet vergeet?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.