Elke dag wordt er ontzettend veel voedsel weggegooid. Groentes die niet snel genoeg worden opgegeten, restjes in de koelkast of producten die je al veel te lang in je kastje hebt staan en ‘vergeet’ op te eten. Vreemd eigenlijk, want de verse groenten, maar ook andere producten worden steeds duurder. Waarom verspillen we dan zoveel eten, terwijl er meer dan een miljard mensen op onze planeet honger lijden. Alleen dat al is een goede reden om iets te doen aan deze onnodige voedselverspilling.
In onze samenleving zijn we al zo gewend om dingen weg te gooien dat we vaak niet eens meer weten hoe we verspilling kunnen voorkomen. Wanneer we boodschappen doen kopen we vaak veel te veel omdat we denken dat het handig is om extra voedsel in huis te hebben. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we minder voedsel verspillen? Hier volgen enkele tips die je kunnen helpen om minder voedsel weg te gooien.
Tips tegen voedselverspilling
Kook alleen wat je nodig hebt
Een van de grootste oorzaken van voedselverspilling thuis is, dat we vaak meer eten maken dan we opeten. Weeg bijvoorbeeld aardappels af en gebruik een kopje om rijst en macaroni af te meten. Heb je wel restjes dan kun je deze de volgende dag gebruiken bij de lunch of bij het maken van een ander recept voor het avondeten.
Maak zelf je eten klaar
Veel mensen zijn gewend aan voorgekookt en bereid voedsel waardoor ze niet goed weten hoe je vers voedsel moet bereiden. Kant en klare producten zijn echter veel duurder en zitten vol met smaakversterkers. Er zijn inmiddels zoveel recepten sites waarin stap voor stap uitgelegd wordt hoe je de maaltijd moet bereiden. Dan kan het bijna niet meer mislukken 😉 Mijn persoonlijke favoriet is 24 Kitchen, maar ook supermarkten zoals de AH en Jumbo hebben stap voor stap recepten inclusief filmpjes.
Gebruik restjes
Vaak gooien we producten weg die nog goed zijn, bijvoorbeeld een half bekertje zure room, half blikje mais of restjes groente en fruit. Daar zit volgens mij de grootste voedselverspilling en dat is echt niet nodig. Van restjes groente kun je namelijk perfect soep maken en van fruit bijvoorbeeld een smoothie of gezonde fruitijsjes. Op Empty The Fridge vind je lekkere recepten die je kunt maken van restjes uit je eigen koelkast.
Wees creatief
Bekijk één keer per maand je kast en koelkast en probeer iets te maken van wat je al in huis hebt, zonder naar de winkel te gaan voor nieuwe boodschappen. Zo voorkom je dat ouder voedsel bederft. Ook is het handig om bepaalde groentes in te vriezen. Heb je bijvoorbeeld ui of knoflook over, dan kun je deze ook alvast in stukjes snijden en in de vriezer bewaren. Vooral knoflook invriezen is heel handig. Ik maak regelmatig een hele voorraad en kan het zo in de pan gooien wanneer ik het nodig heb. En ik verspil op die manier niets.
Maak een boodschappenlijstje
Bedenk van tevoren wat je de komende dagen wilt gaan eten, zodat je die producten koop die je daarvoor nodig hebt. Zo voorkom je dat je dingen in huis haalt die blijven liggen. Probeer je alleen te focussen op de dingen die op je boodschappenlijstje staan, dan is het makkelijker de verleidingen in de winkel te weerstaan.
Bewaar je voedsel op de juiste manier
Verse producten zijn vaak maar korte tijd houdbaar. Bewaar ze daarom op de juiste manier zodat ze minder snel bederven. Gekoeld voedsel kun je het beste na gebruik zo snel mogelijk weer in de koelkast zetten, zodat het langer houdbaar blijft. En bewaar het dan ook op de juiste plek in de koelkast. Groente en fruit kun je op verschillende manieren bewaren. Sommige kunnen beter in de koelkast en andere kunnen beter buiten de koelkast bewaard worden. Welke dit zijn kun je lezen in mijn artikel over waar je het beste groente en fruit kunt bewaren. Daarnaast zijn er ook nog voedingsmiddelen die eigenlijk nooit bederven als je ze op de juiste manier bewaard. Die hoef je dus helemaal niet weg te gooien, ook al staat er een houdbaarheidsdatum op.
Maak gebruik van verschillende apps die helpen tegen voedselverspilling
Ook winkels gooien ontzettend veel voedsel weg en dat gaat om veel grotere hoeveelheden dan dat we thuis weggooien. Gelukkig worden er steeds meer oplossingen bedacht om ook hier iets aan te doen. Zo zijn er een aantal apps die helpen om voedselverspilling tegen te gaan waaronder Too good to Go. Dit is een app die je kunt installeren, en waarmee je kunt zien waar er bij jou in de buurt voedsel over is.
Er doen verschillende ondernemingen mee waaronder supermarkten en bakkers. Je kunt voor een klein bedrag boodschappen halen die ze normaalgesproken weg hadden gegooid omdat het de volgende dag niet meer vers is. De waarde is vaak vele malen meer dan wat je ervoor betaalt.
Vraag om een doggybag als je in een restaurant eten over hebt
Ga je lekker uit eten maar blijft er nog veel over? Vraag om een doggybag. Dit is een kartonnen doosje of papieren zak waarin je het eten wat is overgebleven mee naar huis kunt nemen. Zo hoeft het restaurant het niet weg te gooien en jij hebt de volgende dag ook nog wat lekkers.
Tip: Op de site van het voedingscentrumkun vind je het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten, inclusief handige bewaartips. Hier staat bijvoorbeeld in hoe lang etensresten, kaas, zelfgemaakte fruithapjes en groenten bewaard kunnen worden in de koelkast.
Geef een reactie