Elke dag wordt er ontzettend veel voedsel weggegooid. Groentes die niet snel genoeg worden opgegeten, restjes in de koelkast of producten die je al veel te lang in je kastje hebt staan en ‘vergeet’ op te eten. Vreemd eigenlijk, want de verse groenten, maar ook andere producten worden steeds duurder. Waarom verspillen we dan zoveel eten, terwijl er meer dan een miljard mensen op onze planeet honger lijden.
In onze samenleving zijn we al zo gewend om dingen weg te gooien dat we vaak niet eens meer weten hoe we verspilling kunnen voorkomen. Wanneer we boodschappen doen kopen we vaak veel te veel omdat we denken dat het handig is om extra voedsel in huis te hebben. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we minder voedsel verspillen? Hier volgen enkele tips die je kunnen helpen om minder voedsel weg te gooien.
Tips tegen voedselverspilling
Kook alleen wat je nodig hebt
Een van de grootste problemen is dat we vaak meer eten maken dan we opeten. Weeg bijvoorbeeld aardappels af en gebruik een kopje om rijst en macaroni af te meten. Heb je wel restjes dan kun je deze de volgende dag gebruiken bij de lunch of bij het maken van een ander recept voor het avondeten.
Maak zelf je eten klaar
Veel mensen zijn gewend aan voorgekookt en bereid voedsel waardoor ze niet goed weten hoe je vers voedsel moet bereiden. Kant en klare producten zijn echter veel duurder en zitten vol met smaakversterkers. Er zijn inmiddels zoveel recepten sites waarin stap voor stap uitgelegd wordt hoe je de maaltijd moet bereiden. Dan kan het bijna niet meer mislukken 😉 Mijn persoonlijke favoriet is 24 Kitchen, maar ook supermarkten zoals de AH en Jumbo hebben stap voor stap recepten inclusief filmpjes.
Gebruik restjes
Vaak gooien we producten weg die nog goed zijn, bijvoorbeeld een half bekertje zure room, half blikje mais of restjes groente en fruit. Hier kunnen nog veel lekkere dingen mee gemaakt worden. Op Empty The Fridge vind je lekkere recepten die je kunt maken van restjes uit je eigen koelkast.
Wees creatief
Bekijk één keer per maand je kast en koelkast en probeer iets te maken van wat je al in huis hebt, zonder naar de winkel te gaan voor nieuwe boodschappen. Zo voorkom je dat ouder voedsel bederft. Ook is het handig om bepaalde groentes in te vriezen. Heb je bijvoorbeeld ui of knoflook over, dan kun je deze ook alvast in stukjes snijden en in de vriezer bewaren.
Maak een boodschappenlijstje
Bedenk van tevoren wat je de komende dagen wilt gaan eten, zodat je die producten koop die je daarvoor nodig hebt. Zo voorkom je dat je dingen in huis haalt die blijven liggen. Probeer je alleen te focussen op de dingen die op je boodschappenlijstje staan, dan is het makkelijker de verleidingen in de winkel te weerstaan.
Bewaar je voedsel op de juiste manier
Verse producten zijn vaak maar korte tijd houdbaar. Bewaar ze daarom op de juiste manier zodat ze minder snel bederven. Gekoeld voedsel kun je het beste na gebruik zo snel mogelijk weer in de koelkast zetten, zodat het langer houdbaar blijft.
Tip: Op de site van het voedingscentrumkun vind je het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten, inclusief handige bewaartips. Hier staat bijvoorbeeld in hoe lang etensresten, kaas, zelfgemaakte fruithapjes en groenten bewaard kunnen worden in de koelkast maar ook welke groenten niet in de koelkast bewaard moeten worden, zoals tomaat, komkommer en paprika.
Ik doe ook niet aan voedselverspilling.Wij bewaren echt alles, het kleinste beetje groenten gaat in een klein bakje de vriezer in. Als er dan weer genoeg is voor een avondmaal, hebben we soms wel drie vreschillende groentes op ons bord.Gekookte aardappels die we over hebben spaar ik op in een bakje in de koelkast, die we dan eens per week opbakken. Overgebleven jus bewaar ik ook, deze doe ik in de punt van een boterhamzakje, knoop hem dicht en leg die ook in de vriezer.Restjes pasta/rijst kun je als lunch opeten.Zo zie je maar dat je echt niks weg hoeft te gooien!