Gebruik jij al een doggybag in een restaurant?

doggybag

Een paar jaar geleden toen we op vakantie waren in Amerika maakte ik voor het eerst kennis met een doggybag. Wanneer je daar uit eten gaat is het de normaalste zaak van de wereld om een doggybag mee naar huis te nemen. Echt ideaal! Ik kan het eten vaak niet op en ik vind het zo zonde dat het dan wordt weggegooid. Ik eet dan ook vaak meer dan dat ik op kan, maar met een doggybag is dat niet meer nodig. In Nederland kende ik het principe nog niet, maar gelukkig wordt het hier inmiddels ook steeds vaker aangeboden. Gebruik jij al een doggybag in een restaurant?

doggybag

Wat is een doggybag?

Een doggybag is een kartonnen doosje of papieren zak waarin het eten wordt gedaan wat na je maaltijd is overgebleven. Je kunt het op deze manier mee naar huis nemen. Op die manier heb je thuis nog een lekker prakje wat je later kunt opwarmen en daarnaast gaat het voedselverspilling tegen. Het eten wat jaarlijks wordt weggegooid is namelijk enorm. En restaurants zijn daar een groot onderdeel van.

Doggybag komt van de woorden doggy (hondje) en bag (zak). Een hondenzakje dus. Omdat mensen zich schaamden om eten mee te vragen voor henzelf zeiden ze dat het eten voor de hond was in plaats van voor henzelf. Vandaar de term hondenzakje.

In Nederland zijn we het nog niet zo gewend om om een doggybag te vragen. Het is net of schamen we ons ervoor. Maar waarom eigenlijk? Je hebt voor het eten betaald, dus waarom zou je het niet meenemen in plaats van het weg te laten gooien?

Zelf zou ik overigens niet zo snel om een doggybag vragen. Hoe bedenken ze die naam 😂. Ik denk dat je beter gewoon kunt vragen of je de restjes mee zou kunnen nemen omdat je het zo lekker vindt en je het daarom zonde vindt dat het weggegooid wordt. Dat is ook nog eens een compliment voor de chef.

Wat vind jij van het idee om overgebleven eten mee te nemen naar huis? Zou je dit wel of niet doen?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.