Hoe duurzaam is jouw favoriete kledingmerk?

Wanneer ik kleding koop heb ik vaak geen idee waar en onder wat voor omstandigheden het gemaakt wordt. Er zijn natuurlijk winkels waar het direct duidelijk is dat je ecologisch verantwoorde producten koopt.  Er zijn groepen die zich hier speciaal op richten. Maar hoe zit het met de shirtjes en broeken die je bijvoorbeeld koopt bij Esprit, de Bijenkorf of de V & D?

Welke merken zijn duurzaam

Consumentenorganisatie Goede Waar, die zich inzet voor duurzaam consumeren, heeft een onderzoek gedaan. Zij zijn met een lijst gekomen waarin je precies kunt zien welke merken duurzaam zijn. Ook wordt er aangegeven in hoeverre er rekening is gehouden met het milieu, de arbeidsomstandigheden en economische aspecten. Met de Kledingchecker Ranking krijg je een beetje een idee hoe jouw favoriete merk ervoor staat op het gebied van duurzaam produceren.

Conclusie onderzoek

Uit de conclusies op de site van Goede Waar kun je het volgende opmaken. Uit het onderzoek is gebleken dat veel duurzaamheidsinitiatieven zich vooral richten op de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar de kleding al in de eindbewerkingsfase zit. De fase die ook heel belangrijk is, is de fase waarin het spinnen en verven plaastvindt. Deze komt bijna niet aan bod en de leveranciers kunnen hierover meestal ook geen informatie verschaffen. Het is dus moeilijk om echt na te gaan op op welke gebieden een bedrijf duurzaam bezig is.

Jammer genoeg komen er in de lijst ook nogal wat merken voorbij die geen duurzaamheidsinformatie beschikbaar hebben gesteld, dus dat is niet duidelijk (of zegt dit al genoeg?).

Ook leuk om te lezen!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.