Hoe duurzaam is jouw favoriete kledingmerk?

Wanneer ik kleding koop heb ik vaak geen idee of het duurzaam is en onder wat voor omstandigheden het gemaakt wordt. Bij sommige winkels wordt het specifiek aangegeven, maar hoe zit het met de shirtjes en broeken die je bijvoorbeeld koopt bij Esprit, de Bijenkorf of de Zara? Hoe duurzaam is jouw favoriete kledingmerk eigenlijk? Het antwoord daarop kun je nu vinden in een app. Via de Good On You app kun je precies zien hoe een merk scoort op het gebied van duurzaamheid.

Hoe werkt de Good On You app

Wanneer je de app opent hoef je alleen het land waarin je woonachtig bent in te vullen en vervolgens kun je direct zoeken naar je favoriete kledingmerk om te kijken of deze duurzaam is of niet. Je kunt zoeken op merk of op categorie.

Ik koop zo nu en dan kleding van Esprit dus die heb ik in dit voorbeeld even opgezocht. Zoals je ziet komt dit merk er niet heel goed uit. De beoordeling zegt ‘It’s a start’, een goed begin dus. Als je kijkt naar de ratings, dan zijn vooral de werkomstandigheden bij dit merk niet goed genoeg.

Als je vervolgens iets naar beneden scrolt krijg je duurzame alternatieven te zien, soortgelijke merken die wèl goed scoren. Daarnaast kun je ook direct zien waar je het desbetreffende merk kunt kopen. Jammergenoeg zijn dit wel allemaal online winkels die in veel gevallen niet in Nederland zitten. Ik kijk daarom zelf naar de merken die goed scoren en zoek uit of ze die ook verkopen bij de winkels bij mij in de buurt. Iets meer werk, maar dat heb ik er wel voor over.

Hoe wordt een merk beoordeeld

Er wordt bij de beoordeling van een merk gekeken naar drie dingen:

1. Arbeidsomstandigheden

Er wordt gekeken naar de arbeidsomstandigheden en werknemersrechten. Elk merk krijgt een score op basis van factoren zoals lonen, arbeidstijden en veiligheid op de werkvloer.

2. Milieu

Voor deze beoordeling wordt er gekeken naar de milieueffecten van het merk. Van het watergebruik tot de uitstoot van broeikasgassen en de impact op water, biodiversiteit, microvezelvervuiling, ontbossing en het gebruik en de verwijdering van chemicaliën.

3. Dieren

Hier wordt het dierenwelzijn onderzocht. Merken die gebruik maken van wilde dieren, vooral bedreigde soorten, bont, angora, of andere risicovolle stoffen worden lager beoordeeld. Er wordt gekeken naar wol- en leer gebruik, en er wordt gecontroleerd of het merk zich inzet om dierlijke producten te verminderen en of hun dierenwelzijnsbeleid goed is uitgewerkt.

Via voorkeuren kun je aangeven welke van de drie voor jou belangrijk zijn en ik welke mate.

Hoe vind je duurzame kledingmerken

Ben je specifiek op zoek naar duurzame jurken, duurzame broeken, duurzame schoenen of andere duurzame kleding dan kun je dit doen via de categorie functie. Als je bijvoorbeeld ‘schoenen’ aanklikt dan krijg je een overzicht van alle schoenmerken die duurzaam zijn. De lijst begint met de meest duurzame merken en eindigt uiteindelijk in de merken die je zou moeten vermijden.

Is de Good On You app gratis?

Ja, de app is gratis, dus ik zou zeggen, direct downloaden want hij is echt superhandig. Duurzame kleding kopen wordt op deze manier veel makkelijker, en zo kun je de volgende keer dat je gaat shoppen direct in de winkel controleren of jouw favoriete kledingmerk de test doorstaat 😉. Je vindt de app in de App Store of Google Play.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.