Waarom lokaal kopen op zoveel manieren beter is

lokaal voedsel

Toen ik gister door de stad liep zag ik dat er alweer een leuk winkeltje was verdwenen. Helaas zie ik dit de laatste tijd steeds vaker. Kleine winkeltjes kunnen hun hoofd niet meer boven water houden en moeten plaats maken voor de grote ketens. Het zorgt ervoor dat het er in de stad een stuk minder gezellig op wordt. Veel leegstand en bij de grote ketens kan ik het vaak ook niet vinden. Ik vind de kleine boetiekjes veel leuker om in rond te snuffelen dan die grote ongezellige winkels met kleding waar ik iedereen al in rond zie lopen.

Het zijn overigens niet alleen de grote ketens die zorgen dat de kleinere lokale winkeltjes er vaak mee moeten stoppen. Het online winkelen wat veel wordt gedaan heeft daar uiteraard ook een grote invloed op. Zonde, want op deze manier helpen we de lokale ondernemingen op geen enkele manier. En dat zouden we eigenlijk wel moeten willen. Ik leg je hieronder uit waarom je veel beter lokaal kunt shoppen, want het heeft niet alleen te maken met het blijven bestaan van dat leuke winkeltje om de hoek.

Fotocredit: Arina Krasnikova

Lokaal kopen is persoonlijker

Wanneer je bij een lokale winkel je boodschappen haalt wordt je in de meeste gevallen persoonlijker geholpen. Vaak weten ze wie je bent, wat je lekker vindt of wat je kledingsmaak is. Zo weet de bakker inmiddels welk brood ik altijd koop en de verkoopster in de kledingzaak welke soort kleding ik wel leuk vind en welke absoluut niet, en dat ik het liefst ga voor duurzame mode. En het is echt niet zo dat het noodzakelijk is dat ze dit soort dingen weten, helemaal niet eigenlijk. Het is meer het elkaar herkennen, een praatje maken en het elkaar gunnen. Dat is volgens mij waar het om draait. En dat is dus precies wat ik mis bij de grote ketens.

Goed voor de gemeenschap

Het geld dat je lokaal uitgeeft blijft vaak ook lokaal. De bedrijven waar jij je geld uitgeeft gebruiken dat geld vaak ook weer om in de buurt hun aankopen te doen. Zo blijft het geld in in de gemeenschap. Meer omzet betekent ook meer personeel, dus meer werkgelegenheid. Hierdoor worden de mensen om je heen er financieel beter van in plaats van dan het geld naar een groot bedrijf gaat ergens ver weg.

Daarnaast zie je ook vaak dat lokale ondernemers evenementen, sportverenigingen of scholen in de regio ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de sponsoring van de voetbalvereniging of het schoolontbijt wat wordt gesponsord door de lokale supermarkt.

Lokaal kopen is vaak duurzamer

Veel lokale winkels kiezen ervoor om hun producten uit de buurt te halen. Denk dan vooral aan de bakker, slager en de groenteboer. Dat betekent minder transport en dus minder CO2-uitstoot.

Betere service

Soms betaal je iets meer wanneer je lokaal je inkopen doet, maar vaak is de service ook een stuk beter. Is er iets niet goed aan een product dan is het makkelijker om even naar de winkel toe te gaan en je probleem voor te leggen, dan wanneer je iets online koopt. Een lokale ondernemer zal sneller bereid zijn je te helpen dan een medewerker van de klantenservice waarmee je via de telefoon of mail contact hebt.

Zo kreeg ik laatst bij de lokale beddenzaak een kussen mee naar huis zodat ik deze eerst kon uitproberen voordat ik hem zou kopen. Online zou ik deze mogelijkheid niet hebben gehad. En wanneer er iets aan onze fiets mankeert en er moet iets kleins worden vervangen dan wordt er niet moeilijk gedaan. Dan is het soms nog gratis ook omdat het onder de service valt. Hoe werkt dat als je online besteld?

Online winkelen? Ook dit kan lokaal

Lokaal winkelen is zoals je ziet goed voor de economie in jouw regio. Vind je het toch prettiger om je inkopen online te doen, kijk dan eens of de winkel bij jou in het dorp of in de stad ook een website heeft. Tegenwoordig hebben heel veel winkels en bedrijven de mogelijkheid om online te bestellen. Je hoeft daarvoor echt niet direct naar de grote ketens te gaan.

Welke boodschappen koop jij het meest in lokale winkels?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.