Wanneer je de stap zet om over te stappen op natuurlijke ecologische verzorgingsproducten is het soms moeilijk om te bepalen waar je moet beginnen. Logisch, je kunt niet van de een op de andere dag compleet ‘groen’ zijn. Het is daarom verstandig om als eerste te beginnen met de producten die je veel gebruikt. Daarnaast is het goed om voor jezelf te bepalen welke ingrediĆ«nten je wilt vermijden en daar vanaf nu op te letten wanneer je in de winkel bent.
Welke ingrediƫnten vermijden in verzorgingsproducten
Maak een lijstje voor jezelf met mogelijk schadelijke ingrediƫnten zoals:
- Parabenen (bijv. methylparaben, butylparaben)
- Ftalaten (vaak vermeld als “geurstof” of “parfum”)
- Sulfaten (bijv. sodium lauryl sulfaat, sodium laureth sulfaat)
- Synthetische geurstoffen en kleurstoffen
- Formaldehyde en formaldehyde-afgevende conserveermiddelen
- Minerale olie en andere op petroleum gebaseerde ingrediƫnten
- Triclosan en triclocarban
- Oxybenzone en octinoxate (vaak in zonnebrandcrĆØmes)
- Zware metalen (zoals lood, vaak gevonden in lippenstift)
Welke producten vervangen
De volgende producten zijn een mooi begin om mee te starten wanneer je gezondere keuzes wilt maken op het gebied van verzorging.
1. DagcrĆØme en zonnebrandcrĆØme
Een dagcrĆØme en zonnebrandcrĆØme blijven lang op de huid zitten. Het geeft chemicaliĆ«n daarom ruim de tijd om goed te worden opgenomen. Kies daarom altijd voor een dagcrĆØme met natuurlijke etherische oliĆ«n en zonder synthetische kleurstoffen, minerale oliĆ«n, parabenen en conserveringsmiddelen. Let bij een zonnebrandcrĆØme ook goed op de ingrediĆ«nten.
2. Shampoo en conditioner
De meeste gangbare shampoo’s zitten vol ingrediĆ«nten (zoals SLS en SLES) die ongezond zijn en vaak zelfs niet goed zijn voor je haar. Je kunt tegenwoordig gelukkig genoeg natuurlijke shampoos vinden in gezondheidswinkels zoals de Ekoplaza en Holland & Barret, maar ook online zijn er genoeg webwinkels te vinden met natuurlijke shampoo en conditioner. Haarzeep, of een shampoobar is ook een goede vervanger van shampoo en in plaats van een conditioner kun je ook appelazijn gebruiken.
2. Deodorant
Het meest actieve en effectieve ingrediƫnt in deodorant is aluminium. Aluminium blokkeert de poriƫn zodat het zweet niet naar buiten kan komen. Het vermoeden bestaat dat dit gezondheidsproblemen kan veroorzaken doordat giftige stoffen het lichaam door middel van zweet niet kunnen verlaten. Als alternatief kun je beter een natuurlijke deodorant gebruiken die de bacteriƫn bestrijdt (die de geur veroorzaken), maar het natuurlijke proces niet afremmen. Op deze manier raak je wel je afvalstoffen kwijt.
3. Lippenstift of lippenbalsem
Wanneer je vaak lippenstift of lippenbalsem gebruikt is het verstandig om deze in een variant te kopen met natuurlijke ingrediĆ«nten. Je hebt het misschien niet door, maar wanneer je lippenstift opdoet, eet je dit als het ware op. Zo krijg je onbewust best veel lippenstift binnen. Zelf lippenbalsem maken is ook niet moeilijk, dus dat kun je wellicht ook eens proberen š.
4. Parfum
De meeste mensen gebruiken elke dag parfum en sommigen spuiten het zelfs meerdere keren per dag op hun lichaam. Vaak zijn deze parfums gemaakt van synthetische ingrediƫnten die de geur nabootsen, maar niet van de echte plant gemaakt zijn. Je kunt daarom beter een parfum kiezen die gemaakt is van water, alcohol en natuurlijke essentiƫle oliƫn. Check bij de ingrediƫnten en vermijd parfum waarin synthetische kleurstoffen, minerale oliƫn, parabenen en conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd.
Let op keurmerken
Controleer of er op het product een keurmerk staat om er zeker van te zijn dat je een natuurlijk product koopt. Let op de volgende keurmerken voor natuurcosmetica:
- BDIH
- Ecocert
- ICADA
- Econcontrol
- NaTrue
- Soil Association
Maak het zelf
Niet iedereen heeft er zin in, maar je kunt bepaalde producten ook zelf proberen te maken met natuurlijke ingrediƫnten. Denk bijvoorbeeld aan body scrub, aloƫ vera gel, bodylotion en deodorant.
Geef het tijd
Mijn eigen ervaring is, dat wanneer je overstapt op natuurlijke producten, er ook daadwerkelijk een ‘knop’ omgaat. Bij mij bleef het niet alleen bij natuurlijke verzorgingsproducten. Dat komt natuurlijk omdat ik steeds meer kwam te weten over schadelijke stoffen in producten maar bijvoorbeeld ook slechte toevoegingen in voeding (de kant en klare pakjes). Daardoor had ik steeds meer de neiging om bij alles wat ik kocht naar de ingrediĆ«nten te kijken.
Best vermoeiend in het begin wanneer ik weer eens met mijn briefje door de supermarkt liep en alle producten helemaal ging checken. Het kostte me toen wel even tijd, maar ik pluk er nu de vruchten van. Het briefje heb ik niet meer nodig en ik weet nu inmiddels wel wat ‘goed’en wat ‘slecht’ is.
Heb jij al groene stappen gemaakt in je dagelijkse beauty routine?
Geef een reactie