Natuurlijke verzorgingsproducten, waar begin ik?

Wanneer je de stap zet om over te stappen op natuurlijke ecologische verzorgingsproducten is het soms moeilijk om te bepalen waar je moet beginnen. Logisch, je kunt niet van de een op de andere dag compleet ‘groen’ zijn. Het is daarom verstandig om als eerste te beginnen met de producten die je veel gebruikt. Daarnaast is het goed om voor jezelf te bepalen welke ingrediënten je wilt vermijden en daar vanaf nu op te letten wanneer je in de winkel bent.

Welke ingrediënten vermijden in verzorgingsproducten

Maak een lijstje voor jezelf met mogelijk schadelijke ingrediënten zoals:

 • Parabenen (bijv. methylparaben, butylparaben)
 • Ftalaten (vaak vermeld als “geurstof” of “parfum”)
 • Sulfaten (bijv. sodium lauryl sulfaat, sodium laureth sulfaat)
 • Synthetische geurstoffen en kleurstoffen
 • Formaldehyde en formaldehyde-afgevende conserveermiddelen
 • Minerale olie en andere op petroleum gebaseerde ingrediënten
 • Triclosan en triclocarban
 • Oxybenzone en octinoxate (vaak in zonnebrandcrèmes)
 • Zware metalen (zoals lood, vaak gevonden in lippenstift)

Welke producten vervangen

De volgende producten zijn een mooi begin om mee te starten wanneer je gezondere keuzes wilt maken op het gebied van verzorging.

1. Dagcrème en zonnebrandcrème

Een dagcrème en zonnebrandcrème blijven lang op de huid zitten. Het geeft chemicaliën daarom ruim de tijd om goed te worden opgenomen. Kies daarom altijd voor een dagcrème met natuurlijke etherische oliën en zonder synthetische kleurstoffen, minerale oliën, parabenen en conserveringsmiddelen. Let bij een zonnebrandcrème ook goed op de ingrediënten.

2. Shampoo en conditioner

De meeste gangbare shampoo’s zitten vol ingrediënten (zoals SLS en SLES) die ongezond zijn en vaak zelfs niet goed zijn voor je haar. Je kunt tegenwoordig gelukkig genoeg natuurlijke shampoos vinden in gezondheidswinkels zoals de Ekoplaza en Holland & Barret, maar ook online zijn er genoeg webwinkels te vinden met natuurlijke shampoo en conditioner. Haarzeep, of een shampoobar is ook een goede vervanger van shampoo en in plaats van een conditioner kun je ook appelazijn gebruiken.

2. Deodorant

Het meest actieve en effectieve ingrediënt in deodorant is aluminium. Aluminium blokkeert de poriën zodat het zweet niet naar buiten kan komen. Het vermoeden bestaat dat dit gezondheidsproblemen kan veroorzaken doordat giftige stoffen het lichaam door middel van zweet niet kunnen verlaten. Als alternatief kun je beter een natuurlijke deodorant gebruiken die de bacteriën bestrijdt (die de geur veroorzaken), maar het natuurlijke proces niet afremmen. Op deze manier raak je wel je afvalstoffen kwijt.

3. Lippenstift of lippenbalsem

Wanneer je vaak lippenstift of lippenbalsem gebruikt is het verstandig om deze in een variant te kopen met natuurlijke ingrediënten. Je hebt het misschien niet door, maar wanneer je lippenstift opdoet, eet je dit als het ware op. Zo krijg je onbewust best veel lippenstift binnen. Zelf lippenbalsem maken is ook niet moeilijk, dus dat kun je wellicht ook eens proberen 😉.

4. Parfum

De meeste mensen gebruiken elke dag parfum en sommigen spuiten het zelfs meerdere keren per dag op hun lichaam. Vaak zijn deze parfums gemaakt van synthetische ingrediënten die de geur nabootsen, maar niet van de echte plant gemaakt zijn. Je kunt daarom beter een parfum kiezen die gemaakt is van water, alcohol en natuurlijke essentiële oliën. Check bij de ingrediënten en vermijd parfum waarin synthetische kleurstoffen, minerale oliën, parabenen en conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd.

Let op keurmerken

Controleer of er op het product een keurmerk staat om er zeker van te zijn dat je een natuurlijk product koopt. Let op de volgende keurmerken voor natuurcosmetica:

 • BDIH
 • Ecocert
 • ICADA
 • Econcontrol
 • NaTrue
 • Soil Association

Maak het zelf

Niet iedereen heeft er zin in, maar je kunt bepaalde producten ook zelf proberen te maken met natuurlijke ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan body scrub, aloë vera gel, bodylotion en deodorant.

Geef het tijd

Mijn eigen ervaring is, dat wanneer je overstapt op natuurlijke producten, er ook daadwerkelijk een ‘knop’ omgaat. Bij mij bleef het niet alleen bij natuurlijke verzorgingsproducten. Dat komt natuurlijk omdat ik steeds meer kwam te weten over schadelijke stoffen in producten maar bijvoorbeeld ook slechte toevoegingen in voeding (de kant en klare pakjes). Daardoor had ik steeds meer de neiging om bij alles wat ik kocht naar de ingrediënten te kijken.

Best vermoeiend in het begin wanneer ik weer eens met mijn briefje door de supermarkt liep en alle producten helemaal ging checken. Het kostte me toen wel even tijd, maar ik pluk er nu de vruchten van. Het briefje heb ik niet meer nodig en ik weet nu inmiddels wel wat ‘goed’en wat ‘slecht’ is.

Heb jij al groene stappen gemaakt in je dagelijkse beauty routine?

Ook leuk om te lezen!

5 reacties op “Natuurlijke verzorgingsproducten, waar begin ik?”

 1. ludzer de Boer avatar

  Verkeerde huidverzorging :verzadigde vetten, paraffine, paraffinederivaten of andere nadelige stoffen en toevoegingen kunnen de huid aantasten. Als de huid door verkeerde verzorging haar belangrijkste functie als uitleiding orgaan niet meer of juist heel slecht beperkt kan uitvoeren heeft dit een hele schadelijke uitwerking op het totale organisme wat uiteindelijk chronische ziekten bevorderd en ook dan in stand kan houden.

  1. Karin de Vries avatar

   Helemaal gelijk Ludzer, ik had het niet beter kunnen verwoorden!

 2. Tienja avatar
  Tienja

  Het is misschien een idee om met HARA te beginnen. Het is een natuurvriendelijk schoonmaakmiddel. Ik geef je graag alle informatie

 3. Rigine Attema avatar
  Rigine Attema

  Hoi, ik heb deze deodorant aangeschaft: We Love The Planet – Sweet Serenity (via bol). Nu heb ik onder 1 oksel een moedervlek. rond die moedervlek werd de huid erg rood en onrustig. Bij deodorant van de drogist heb ik dit nog nooit gehad. Kun jij mij een deodorant aanraden die duurzaam/natuurlijk is, maar wel mild (ik ben niet zo van het zelf maken).

  1. Karin avatar

   Hoi Rigine, ik ben zelf heel erg tevreden met de deodorant van ‘Lekker in een potje‘, te koop bij de meeste Albert Heijn winkels maar ook bij bol.com. Die kan ik je echt aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.