Hoe gebruik je haarzeep, oftewel een shampoo bar?

haarzeep

Ben jij al bekend met shampoo bars? Ik had er tot een paar maanden geleden nog nooit van gehoord maar eigenlijk is het niks anders dan shampoo in een vaste vorm. Een haarzeep dus. Aan deze haarzepen zitten best wel wat voordelen. Zo bespaar je op den duur behoorlijk wat plastic flessen en je bent ook direct van die chemische soep aan ingrediënten verlost die in vloeibare shampoo zit.

Toen ik me jaren geleden realiseerde dat er aan de meeste shampoo’s nogal wat chemische stoffen zijn toegevoegd ben ik gaan zoeken naar shampoo’s met natuurlijke ingrediënten, en dat beviel prima. Tot voor kort dan…

Zoals je waarschijnlijk in mijn eerdere blogs hebt kunnen lezen ben ik op zoek naar manieren om het gebruik van plastic aanzienlijk te verminderen. Op bepaalde fronten lukt dat al aardig, maar voor wat betreft de plastic shampoo flessen zag ik niet direct een oplossing. Eigenlijk wist ik niet eens dat er überhaupt andere opties waren. Maar die zijn er dus wel. Lang leve de shampoo bars!

Mijn eerste shampoo bar, of haarzeep, hoe je het maar noemen wilt, kocht ik bij Leven zonder afval. Ik was naar totaal iets anders op zoek en kwam per toeval op deze site terecht. En daar zag ik met verbazing al die verschillende zepen voor je haar. Wait wut? Haarzeep? Ik had er echt nog nooit van gehoord, en eigenlijk leek het me ook een beetje vreemd. Hoe moet je dat dan in vredesnaam gebruiken, ik zag het niet echt voor me.

Ik las wat verder, over hoe dat in zijn werk gaat, en zocht daarna nog wat meer informatie op het internet. Omdat ik toch wel heel nieuwsgierig was heb ik wat kleine proefmonsters besteld en dat was het begin van een nieuwe manier van haar wassen. Ik gebruik de zeep nu een aantal maanden en ben inmiddels met mijn tweede zeep bezig, en wat mij betreft ga ik hier lekker mee door. Geen gewone shampoo meer, dit bevalt me veel beter.

Waarom haarzeep gebruiken in plaats van shampoo uit een fles

Er zijn meerdere redenen waarom je zou willen overstappen op haarzeep:

 • Geen plastic verpakking meer
 • Geen ongewenste chemische ingrediënten
 • Gezonder voor je hoofdhuid (doordat die ongewenste ingrediënten er niet in zitten)
 • Goedkoper, want het is zuiniger in gebruik
 • Makkelijker mee te nemen als je op vakantie gaat
 • Beter voor het milieu

Hoe gebruik je een haarzeep

Dit is hoe je je haar wast met een shampoo bar:

 1. Haar natmaken

  Maak als eerste je haar en je haarzeep nat onder de kraan

 2. Haarzeep inwrijven

  Vervolgens wrijf je de haarzeep over je haar van boven naar beneden. Zelf laat ik de zeep nog een paar keer door mijn handen gaan en wrijf dit er vervolgens ook nog in.

 3. Inmasseren en uitspoelen

  Masseer de zeep in je haar, laat even zitten en spoel het vervolgens goed uit. Doe dit iets langer dan je gewend bent. Je zult waarschijnlijk merken dat je haar heel anders aanvoelt dan wanneer je het wast met shampoo. Het voelt eerst heel stug.

 4. Is het schoon?

  Zelf heb ik vrij dun haar en ik heb aan één wasbeurt genoeg. Heb je heel dik haar dan kan het nodig zijn om het proces nog een keer te herhalen. Kijk voor jezelf even of het schoon voelt of niet.
  Het hangt er ook van af hoeveel stylingsproducten je in je haar hebt. Gebruik je veel haarlak of gel dan is je haar wellicht iets moeilijker schoon te krijgen.

Volgende stap, conditioner

Normaal gesproken gebruikte ik niet bij elke wasbeurt een crèmespoeling. Nu ik de zeep gebruik doe ik dit echter wel, want als ik dit oversla is het echt te droog. Die conditioner blijk je trouwens ook gewoon te kunnen kopen in zeepvorm maar dat heb ik even gemist. Geeft helemaal niks, want ik heb inmiddels een prima vervanger gevonden. Supergoedkoop en het werkt perfect. Gewoon een simpel product wat je misschien al in huis hebt. Appelazijn.

Appelazijn verdund met water blijkt een prima vervanger te zijn voor cremespoeling. Je moet er wel even aan wennen want het ruikt natuurlijk niet zo lekker (helemaal niet zelfs) maar verder niks mis mee.

Hoe maak je conditioner op basis van appelazijn

Het is echt heel simpel om je eigen conditioner te maken. Elke keer voordat je je haar gaat wassen vul je een flesje met een beetje appelazijn. Hier voeg je water aan toe (ik doe dit onder de douche met warm water wanneer ik eronder sta) en that’s it. De verhouding is 1 tot 4. Dus een klein scheutje appelazijn met 4 x zoveel water.

Dit schud je vervolgens door elkaar en daarna giet of spuit je het over je haar. Even in laten trekken en daarna goed uitspoelen. Je zult direct merken dat je haar een stuk zachter is. Azijn blijkt ook goed te zijn voor de pH waarde van je haar en huid. Nou heb ik daar verder geen verstand van dus vraag me niet hoe dat precies zit 🤷‍♀️. Je hoeft er trouwens niet over in te zitten dan je haar naar azijn ruikt, want zodra je het uit je haar hebt gespoeld is de geur verdwenen.

Tip: het is handig als je iets kunt vinden waar je de conditioner uit kunt spuiten, dat is handiger dan erover gieten. Zelf gebruik ik een oud (wel plastic) ketchup flesje. Dat kun je makkelijk inknijpen en er zit maar een heel klein gaatje in waardoor je het perfect kunt verdelen.

Klaar met wassen? Laat de zeep dan drogen op een speciaal zeepschaaltje. Het ziet er niet heel fris uit als het nat blijft omdat het dan week wordt en de zeep gaat daardoor ook minder lang mee.

Om rekening mee te houden

Wanneer je overstapt van normale shampoo naar een zeepvariant moeten je huid en haar hier eerst aan wennen. Denk dus niet direct, het is niks voor mij. Als je het echt graag wilt zou ik zeggen, hou even vol en kijk na een paar weken hoe het bevalt. Ik had de eerste weken wat last van roos, maar dat is nu helemaal over. Daarnaast kost het haar wassen wel iets meer tijd en voorbereiding. De voordelen wegen voor mij echter op tegen de nadelen. Mijn haar voelt schoner en is minder futloos dan voorheen.

Wil je weten welke haarzeep ik gebruik? De eerste die ik kocht bij Leven zonder afval was de chamomilla citrus van Helemaal Shea. Ik had ook nog wat andere mini’s van dit merk maar dit was toch wel de favoriet. Ik ben nou eenmaal gek op de geur van citrus 🍋. De zeep die ik als laatste kocht en die ik nu dus gebruik, is van Werfzeep. Deze kun je bij bepaalde gezondheidswinkels kopen maar ook bij bol.com. Beide zepen bevallen goed. Ze zijn beide gemaakt van natuurlijke ingrediënten, dus zonder parabenen en synthetische toevoegen. Het enige verschil is dat Helemaal Shea op dit moment nog zepen verkoopt met daarin palmolie en Werfzeep niet. Op hun website staat echter dat vanaf dit jaar alle zepen palmolie vrij worden 👍.

Heb jij al eens haarzeep gebruikt? Ik lees je ervaringen graag terug in de reacties!

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.