5 dingen waar je zout voor kunt gebruiken

Zout gebruik je waarschijnlijk net als ik voornamelijk in je eten, maar dat is niet het enige waar je het voor kunt gebruiken. Wist je dat zout  ook het perfecte middel is om bijvoorbeeld gootstenen, hout en glas mee schoon te maken? Geen middelen met chemische ingrediënten, maar gewoon een ouderwets huismiddeltje.

Tips voor het schoonmaken met zout

waar kun je zout voor gebruiken

1. Tapijtreiniger

Is er een glas wijn of een ander drankje omgevallen op de vloerbedekking of je stoffen bank? Probeer dit dan eerst zoveel mogelijk op te deppen met handdoeken of een spons. Strooi er daarna royaal zout overheen en laat dit zo’n 15 tot 30 minuten liggen zodat het zout de vloeistof kan absorberen. Pak daarna de stofzuiger en zuig het zout op. Strooi er eventueel nog wat zout over en zuig dit ook weer op na een paar minuten. Maak de vlek daarna schoon met een mengsel van witte azijn en water. Eén deel azijn en twee delen water.

2. Vlekken op hout

Heb je per ongeluk een hete pan op de tafel gezet en heb je een rare kring in je tafel gekregen? Dit is uiteraard niet iets wat je kunt schoonmaken, maar je kunt er wel voor zorgen dat het er weer netjes uitziet. Wat je hiervoor kunt doen is een mengsel maken van zout en olie (bv olijfolie- of amandelolie). Wrijf het mengsel met een zachte doek voorzichtig uit over de vlek. Gebruik vervolgens een schone doek om het teveel weg te poetsen.

Zelf gebruik ik ook vaak regelmatig zout om de houten snijplank mee schoon te maken. Niet alleen voor de vlekken maar ook om de plank te desinfecteren. Ik strooi wat zout over de snijplank en wrijf dit er vervolgens in met een halve citroen. Even laten intrekken en dan afspoelen.

3. Glas schoonmaken met zout

Je hebt vast ook wel eens glazen die er niet schoon uitzien, dat er zo’n witte waas op zit. Dit heeft er vaak mee te maken dat het water hard is. Om de glazen weer schoon te krijgen kun je ze schoonmaken door ze in te wrijven met zout. Het glas moet dan wel nat zijn, anders gaat het een beetje moeilijk 😉. Daarna afspoelen met warm water en wat afwasmiddel.

4. Wijnvlekken verwijderen uit tapijt

Zout is hèt middel om te gebruiken als iemand rode wijn heeft geknoeid op je tapijt of op je stoffen bank. Strooi direct zout op de vlek en laat het even intrekken. Je ziet dan dat het zout rood wordt. Dep dan met een natte doek het zout op. Herhaal dit net zolang totdat de vlek is verdwenen. Het is het beste om van buiten naar binnen te werken want anders loop je de kans dat de vlek juist groter wordt.

5. Gootsteen ontstoppen

Als je last hebt van een verstopte gootsteen kun je deze ontstoppen met een mengsel van zout en baking soda. Je doet dit door een kopje zout en baking soda te mengen en dit in de gootsteen te gooien. Vervolgens giet je een flinke scheut azijn door de gootsteen zodat het in aanraking komt met het zout/baking soda mengsel. Je zult zien en horen dat het gaat schuimen. Laat dit ongeveer een kwartiertje inwerken, en spoel het daarna weg met heet water.

Heb jij nog andere ideeën waar je zout nog meer voor kunt gebruiken? Ik lees ze graag terug bij de reacties!

Ook leuk om te lezen!

Eén reactie op “5 dingen waar je zout voor kunt gebruiken”

  1. Marie de Jonge avatar

    Goed om te weten dat ik zout goed kan gebruiken om vlekken te verwijderen. Wellicht krijg ik de vlekken in mijn bank er ook uit met het zoutmengsel! Ik ga het straks gelijk proberen op een klein oppervlak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.