Tips voor een gezond binnenklimaat

gezonde binnenlucht

Wanneer je aan een gezond leven denkt, dan denk je vaak aan gezond eten, regelmatig bewegen en genoeg slaap. Waar we echter vaak niet bij stilstaan is het belang van een gezond binnenklimaat. Misschien ben je je niet eens bewust van een slechte binnenlucht, maar heb je wel onverklaarbare klachten zoals moeheid, benauwdheid of allergieën.

Dit komt doordat met het sluiten van de ramen en deuren allergenen langer in huis blijven hangen met alle gevolgen van dien. Daarnaast zijn de woningen tegenwoordig steeds beter geïsoleerd. Dat is uiteraard veel duurzamer, maar niet altijd goed voor het binnenklimaat. Dus, hoe kunnen we zorgen voor een gezonder binnenklimaat?

Kies veilige schoonmaakproducten

Heb je je ooit afgevraagd wat de geur van ‘schoon’ eigenlijk is? Vaak is het een cocktail van chemicaliën die meer kwaad dan goed doen. Je ziet het vaak al aan de ingrediënten op de fles en de veiligheidswaarschuwingen die aangeven dat je het niet moet inademen. Eigenlijk zegt dat al genoeg. Je kunt wel nagaan dat de luchtkwaliteit in huis daar niet beter op wordt.

Kies daarom zoveel mogelijk voor ecologische schoonmaakproducten of maak zelf een sopje met natuurlijke ingrediënten zoals azijn, water en een paar druppels van je favoriete essentiële olie. Zo adem je geen schadelijke dampen in en zorg je voor een gezonder binnenklimaat.

Stofzuig regelmatig

Dit is een hele logische, maar ik noem hem toch maar even. Stofzuig je huis regelmatig. Daar frist de kamer(s) een heel stuk van op. Helemaal als je een stofzuiger gebruikt met een HEPA-filter. Je vermindert dan niet alleen stof en allergenen maar ook potentieel schadelijke deeltjes uit de omgeving.

Kies voor natuurlijke luchtverfrissers

De meeste luchtverfrissers zijn gemaakt met synthetische geuren die niet goed voor je gezondheid zijn. Het is heel eenvoudig om zelf een natuurlijke luchtverfrisser te maken van bijvoorbeeld bakpoeder met etherische olie, of geursteentjes waar je etherische olie op kunt druppelen.

Voor een lekkere geur in huis kun je ook wat schillen van een sinaasappel of citroen aan de kook brengen en even laten staan. Met een kruidnagel erbij kom je direct in een kerstsfeer 😉. Deze geur blijft trouwens niet heel lang hangen, maar het helpt wel goed tegen vieze kookluchtjes. Ik doe dit regelmatig nadat we bloemkool hebben gegeten, want de kamer ruikt echt niet lekker als we dat hebben gegeten.

Vergeet je huisdieren niet

Huisdieren nemen ook viezigheid mee in huis en ze laten ook haren en huidschilfers achter. Regelmatig borstelen (het liefst buiten) en eventueel wassen is daarom geen overbodige luxe.

gezond binnenklimaat
Fotocredit: RDNE Stock project

Ventileer je woning

Soms is de simpelste oplossing ook de beste. Ventileer de woning goed door ventilatieroosters altijd open te hebben staan, of zet de ramen die open kunnen op een kier. Het openen van een raam, al is het maar een kwartiertje, kan wonderen doen voor het binnenklimaat. Vooral als je geen ventilatieroosters in huis hebt (zoals wij) is het echt nodig om dit elke dag even te doen. Zelfs midden in de winter.

Ventileer de ruimtes extra wanneer je aan het koken bent of aan het douchen.

Ruim zoveel mogelijk op

Er verzamelt zich vaak een laag stof op rommel. Zorg er daarom voor dat je zoveel mogelijk opruimt. Dit maakt het stofzuigen en afstoffen ook een stuk makkelijker.

Zorg voor de juiste luchtvochtigheid

Een droge lucht in huis is om meerdere redenen vervelend, maar een vochtig binnenklimaat is zelfs heel ongezond. Het is een perfecte bron voor schimmels, en een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot allergieën, hoofdpijn, hoesten, benauwdheid en huidirritatie. Om dit te voorkomen kun je het volgende doen:

  • Houdt de deksels op de pannen wanneer je aan het koken bent (bespaart ook nog eens energie). Zo vermindert de waterdamp in huis.
  • Zorg voor goede afzuiging in vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken.
  • Droog na het dweilen de vloer goed na met een droge doek.
  • Droog je was het liefst in een ruimte waar ook een raampje open kan.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.