gezonde binnenlucht

Tips voor een gezond binnenklimaat

De winter staat weer voor de deur en we zitten vooral binnenshuis met deze temperaturen. Veel mensen sluiten het liefst alle ramen en deuren om de kou buiten te houden, maar daarmee maak je het in huis niet gezonder. Vooral voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën of die snel last hebben van benauwdheid kunnen afgesloten ruimtes voor problemen zorgen.

Voor je gezondheid is het belangrijk dat je in huis een gezond binnenklimaat hebt. Misschien ben je niet eens bewust van een slechte binnenlucht, maar heb je wel onverklaarbare klachten zoals moeheid, benauwdheid of allergieën. Dit komt doordat met het sluiten van de ramen en deuren allergenen langer in huis blijven hangen met alle gevolgen van dien. Daarnaast zijn de woningen tegenwoordig steeds beter geïsoleerd. Dat is uiteraard veel duurzamer, maar niet altijd goed voor het binnenklimaat.

gezonde binnenlucht

Voorkom gezondheidsproblemen door een gezond binnenklimaat

Door te zorgen voor een gezond binnenklimaat tijdens de wintermaanden kun je heel wat gezondheidsklachten voorkomen. Met de volgende tips kom je al een heel eind. Je raakt er misschien niet alle allergenen mee kwijt, maar het is een goed begin.

  • Houdt het huis schoon. Stofzuig in ieder geval één of twee keer per week.
  • Er verzamelt zich vaak een laag stof op rommel. Zorg er daarom voor dat je zoveel mogelijk opruimt.
  • Houdt de deksels op de pannen wanneer je aan het koken bent (bespaart ook nog eens energie). Zo vermindert de waterdamp in huis.
  • Droog na het dweilen de vloer goed na met een droge doek.
  • Probeer vervuilende middelen zoveel mogelijk te vermijden. Denk hierbij aan luchtverfrissers en parfum. Deze hebben een grote impact op het slechter worden van het binnenklimaat.
  • Ventileer de woning goed door ventilatieroosters altijd open te hebben staan, of zet de ramen die open kunnen op een kier.
  • Ventileer de ruimtes extra wanneer je aan het koken bent of aan het douchen.
  • Droog je was het liefst in een ruimte waar ook een raampje open kan.
  • Zet elke dag in ieder geval een kwartier lang wat ramen wijd open zodat het lekker kan doorluchten.

Ook leuk om te lezen!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.