Energie besparen bij het koken

energie besparen bij koken

Koken doe je elke dag. Het is daarom goed om eens te kijken of je ook in de keuken iets kunt doen om je energierekening omlaag te krijgen. Waarschijnlijk doe je de meeste dingen al automatisch op de goede manier, maar wie weet zit er nog iets tussen waar je nog niet aan hebt gedacht. Hoe kun je energie besparen bij het koken?

Gebruik de juiste pan

Als eerste is het van belang dat je het juiste formaat pan gebruikt. Bak je bijvoorbeeld maar één of twee hamburgers dan is het zonde om dit in een grote koekenpan te bakken. Er gaat op die manier veel energie verloren omdat je niet de hele pan gebruikt.

Zorg voor pannen met een vlakke ondergrond

Voor een goede warmteoverdracht is het belangrijk dat de pannen die je gebruikt vlak zijn aan de onderkant. Vooral bij koekenpannen wil het weleens gebeuren dat ze krom trekken en dat ze niet meer helemaal ‘recht’ op de kookplaat staan. Ik heb ook weleens van die pannen gehad, en de reden dat ze vervormden was doordat ik ze direct na gebruik onder de kraan afspoelde terwijl ze nog heet waren. Dat is dus geen goed idee. Doordat het warmteverschil te groot is gaat de pan kromtrekken.

Kook het water waarmee je kookt van tevoren in een waterkoker

Heb je water nodig om je aardappels en groenten in te koken? Kook dit dat in de waterkoker of gebruik een quooker, en giet het dan in de pannen. Dit kost minder energie dan een pan koud water op de kookplaat aan de kook te brengen. Dit geldt overigens alleen wanneer je elektrisch kookt. Wanneer je op gas kookt dan maakt het niet uit, en hoef je het water niet eerst in de waterkoker te koken.

Gebruik niet meer water dan nodig is

Hoe meer water je gebruikt tijdens het koken, hoe meer energie dit kost. Gebruik dus niet meer water dan nodig is. Vaak is een klein laagje water voor het koken van groente al genoeg. Dat bespaart energie en het is ook nog eens gezonder, want zo gooi je minder vitaminen met het water weg.

Houd het deksel tijdens het koken op de pan

Energie besparen bij het koken doe je ook door het deksel tijdens het kopen zoveel mogelijk op de pan te houden. Zodra je het deksel eraf haalt gaat er veel warmte verloren.

Zet de afzuigkap uit zodra je klaar bent met koken

Ben je klaar met eten koken? Zet de afzuigkap dan direct uit. Dit scheelt niet alleen energie, het is ook een stuk prettiger voor je gehoor 😉.

Maak de filters van de afzuigkap regelmatig schoon of vervang ze

De filters van de afzuigkap gaan na verloop van tijd steeds meer dichtzitten door vet en viezigheid. De werking wordt daardoor minder en het kost meer energie om de afzuigkap zijn werk te laten doen. Het is daarom belangrijk dat ze regelmatig schoon worden gemaakt.

Ook leuk om te lezen!

5 reacties op “Energie besparen bij het koken”

 1. Ingi avatar
  Ingi

  Hoi Karin, wat een leuke site !!
  Mee eens met wat je hebt getypt !
  Al kook ík níet iedere dag ! ( wat ook al weer veel scheelt )

  Koken kan je ook voor meerdere keren tegelijk, bespaart ook 😉
  Toen ik nog single was deed ik dit meestal, in porties verdelen en de vriezer in,
  scheelt heel veel ! Nu soms nog wel hoor!
  Met groene , veganistische groet, Ingi 😉

 2. hans heuvelman avatar
  hans heuvelman

  ‘Kook het water waarmee je kookt van tevoren in een waterkoker’. Alle andere besparingstips snap ik, maar deze niet. Waarom bespaart dit energie?

  1. Karin avatar

   Hoi Hans, water koken in een waterkoker kost minder energie dan water koken in een pan op het fornuis.

 3. Vincent Rondwijk avatar

  Ik maak de filters van mijn afzuigkap ook regelmatig schoon. Zo zorg ik ervoor dat ze optimaal werken en dat de lucht tijdens het koken goed afgezogen wordt. Daarnaast probeer ik ook zoveel mogelijk gerechten te maken in een enkele pan. Dit scheelt ook weer afwaswerk!

 4. Di avatar
  Di

  Rijst energie zuinig bereiden, 1 kop witte rijst zoals je je thee zou inschenken, en dan dezelfde kop helemaal tot het randje vol met koud water (volkoren rijst 1kop tegenover iets minder dan 2 koppen water) . In een pannetje met deksel erop aan de kook brengen, als het kookt, het vuur uitzetten. Met de deksel erop laten staan (eventueel extra afgedekt met theedoeken erop), en wachten tot al het water is opgenomen (dit duurt iets 10min. Langer) succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.