Is een Quooker zuiniger dan een waterkoker?

Is een Quooker zuiniger dan een waterkoker

Vorige week was het dan zover. Eindelijk een nieuwe keuken! Na 15 jaar was het nu echt tijd, want de kastjes vielen bijna uit elkaar. Het uitzoeken van een keuken leek me een hele opgave, maar na twee bezoekjes aan een keukenboer hadden we al een keuze gemaakt.

Gelukkig hadden we het ontwerp zelf al helemaal bedacht, en ook wat we aan apparatuur wilden hebben. Een grote oven was al langer een wens van mij omdat ik veel cake, koekjes en ovengerechten maak. Die moest er dus in ieder geval komen. Waar we nog over twijfelden was de aanschaf van een quooker. Want is een quooker zuiniger dan een waterkoker? Het is natuurlijk ontzettend makkelijk, een kraan die direct kokend water geeft, maar de aanschafprijs is nogal hoog, en ik had het idee dat hij meer energie zou slurpen dan een waterkoker. En aangezien ik probeer te besparen op mijn energiekosten en ook liever energie bespaar bij het koken, wilde ik dit eerst uitzoeken.

Is een Quooker zuiniger dan een waterkoker

Hoe werkt een quooker

Allereerst is het misschien handig om even uit te leggen hoe een quooker precies werkt, want dat wist ik zelf een paar maanden geleden ook nog niet. Een quooker lijkt op een normale kraan alleen is hij groter. De quooker heeft een reservoir van een aantal liter die je in het kastje kunt laten plaatsen onder je gootsteen. In dit reservoir wordt het leidingwater aan de kook gebracht waar het vervolgens op een temperatuur van 110 graden wordt gehouden. Hierdoor kun je ten allen tijde kokend water uit de kraan halen.

Is een quooker zuiniger dan een waterkoker?

Om erachter te komen of een quooker zuiniger is dan een waterkoker is het van belang dat je ongeveer weet hoeveel water je dagelijks in je waterkoker kookt. Doe je dit bijvoorbeeld maar één keer per dag dan is een waterkoker hoe dan ook voordeliger. Maar gebruik je hem meerdere malen per dag dan kan een quooker een goed alternatief zijn. Wij drinken hier thuis gemiddeld vijf potten thee per dag. En voor de maaltijden gebruik ik ook nog eens een paar liter gekookt water. Wat zou dat betekenen voor mijn persoonlijke situatie?

Op de website van quooker valt te lezen dat het reservoir waarin het water boven het kookpunt wordt bewaard maar heel weinig energie (10 watt) nodig heeft. Het totaalverbruik van een Quooker-reservoir wordt opgedeeld in een deel om het water warm te houden en een deel om koud water te verwarmen. Stel: een gemiddeld gezin van 3 personen gebruikt aan warm water in de keuken omgerekend circa 10L kokend water per dag. Dan gebruikt de Quooker om die hoeveelheid te verwarmen (423 kWh) en warm te houden (87,5 kWh) in totaal 511kWh per jaar.

Hoe bereken je het energieverbruik van een waterkoker?

Om uit te rekenen hoeveel energie ik verbruik met mijn waterkoker en hoeveel stroom dat kost moet ik de volgende berekening gebruiken:

Schat het aantal minuten dat je de waterkoker per dag gebruikt, vermenigvuldig dit met het aantal dagen aan verbruik. Deel de uitkomst daarvan door zestig (aantal minuten in een uur) en doe dat keer het aantal kW dat de waterkoker verbruikt (hiervoor kijk je naar het vermogen; 1.000 watt = 1 kilowatt per uur). De uitkomst hiervan doe je dan weer maal het stroomtarief dat je betaalt. Op die manier weet je hoeveel je jaarlijks ongeveer betaalt voor het koken van water. 

Ik neem even onze oude waterkoker als voorbeeld. Deze heeft 2400 watt. Dat is 2.4 kilowatt per uur. Als ik uitga van 10 liter per dag, en mijn waterkoker doet 2,5 minuten over het verwarmen van het water, dan is 10 x 2,5 = 25 minuten. 25 x 365 (dagen in een jaar) = 9125. Dit deel ik door 60 en dat is 152,09. Dit doe ik x 2,4 (aantal kilowatt per uur) en dan kom ik uit op 365,02 kWh. Dit vermenigvuldig ik met het stroomtarief dat ik betaal en dat is het bedrag wat ik jaarlijks betaal voor het koken van water.

Water besparen met een quooker

Zoals je ziet gebruik ik met mijn waterkoker minder kWh dan met de quooker (365,02 kWh tegenover 511 kWh). Dit lijkt voordeliger, en dat is het misschien ook wel. Wat echter ook meespeelt is het waterverbruik. Met een quooker verspil je geen water omdat je precies datgene uit de kraan haalt wat je nodig hebt. Als ik mijn waterkoker vulde deed ik er vaak teveel in en dat kost ook weer energie. Ook met warm water heeft de quooker een voordeel. Als ik nu warm water nodig heb gebruik ik een beetje heet water uit de quooker en wat koud water zodat ik niks verspil. Normaalgesproken moest ik wachten totdat de kraan warm werd. Het eerste water werd dan gewoon weggespoeld door het gootsteenputje. Dat gaat om liters water per keer dus daar bespaar je ook al heel wat energie mee.

Conclusie

Is een Quooker zuiniger dan een waterkoker? Daar is eigenlijk niet echt een goed antwoord op te geven. Een quooker kost in mijn geval in verhouding meer energie, maar bespaart aan de andere kant ook weer energie omdat er geen water wordt verspilt. Voor ons is vooral het gemak een belangrijke factor geweest om toch over te gaan op een quooker. Of ik er uiteindelijk energie mee heb bespaart of niet, dat zal de tijd uitwijzen.

Ook leuk om te lezen!

2 reacties op “Is een Quooker zuiniger dan een waterkoker?”

  1. Andre avatar
    Andre

    Tuurlijk is die Quooker duurder, je betrekt ook het watergebruik erbij, water is bijna gratis, die paar kopjes of emmertjes water per dag zal je op je waterrekening nauwelijks tergvinden

  2. Arjen avatar
    Arjen

    Hallo, bedankt voor je informatie en de berekening. Gebruik je het hete water van de quooker niet om mee te koken? Dat scheelt naar mijn idee ook veel gas of stroom omdat je het water niet meer hoeft te verwarmen tot het kookt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.