Wat is beter, douchen met zeep, olie of douchegel?

douchen

Hoe vaak sta jij onder de douche? Ik moet toegeven dat ik er zelf elke dag onder sta. Elke ochtend wanneer ik wakker word is het eerste wat ik doe een (koude)douche nemen. Dat is mijn manier om goed wakker te worden. En dat hoeft helemaal niet lang te zijn. Ik sta er maar zo’n twee minuten onder, maar dat is toch even lekker fris. Aangezien ik ook een paar keer per week aan sport doe stap ik die avonden weer onder de douche. Voor mijn huid niet zo fijn, maar wel nodig. Na het sporten wil ik wel iets van zeep gebruiken, maar wat is dan de beste keuze? Wat is beter, douchen met zeep, olie of douchegel? Want van te vaak douchen droogt je huid uit, en dat gebeurt nog meer als je het verkeerde product gebruikt. Wat zijn de verschillen?

douchen

Douchegel

Douchegel is vloeibare zeep wat meestal in een fles zit. Het is handig in gebruik en de keuze is ook reuze. Toch zitten er aan douchegel wel wat nadelen. Er zitten conserveermiddelen in om schimmels tegen te gaan en in veel douchegels zitten agressieve stoffen zoals SLS of SLES. Deze stof wordt gebruikt omdat het een schuimend effect heeft, maar het droogt de huid uit en kan zelfs voor irritatie zorgen. Ik denk dat wanneer je een douchegel gebruikt je dit doet omdat het schoonmaakt en omdat het verzorgt. Helaas is dat laatste met bovengenoemde ingrediƫnten zelden het geval.

Gelukkig zijn er ook douchegels die deze ‘verkeerde’ ingrediĆ«nten niet gebruiken. Zo ben ik een groot fan van de producten van Weleda en van Yes To. Vooral de douchegel van Weleda (citroen) ruikt echt heerlijk. En mijn huid droogt er niet van uit.

Zeep

Aangezien ik zoveel mogelijk plastic verpakkingen probeer te vermijden wilde ik ook een vervanger zoeken voor de producten die ik nu gebruik. Want hoe lekker ik de douchegel van Weleda vind, hij zit wel in een plastic tube. Zeep kun je kopen in een kartonnen doosje of gewoon met een papieren wikkel eromheen dus dat vind ik de moeite waard om te proberen. Maar welke zeep koop je dan, want er is een behoorlijk aanbod. Als je een drogisterij of supermarkt inloopt is daar genoeg keuze. Maar ook bij de gezondheidswinkel ligt het schap vol met zeep. Wat is het verschil tussen die twee?

Een belangrijk verschil ben ik achter gekomen zijn de ingrediƫnten. Bij de drogisterij en de supermarkt zie ik vooral zepen met veel synthetische ingrediƫnten.

Natuurlijke zepen daarentegen zijn beter voor voor je huid. Neem bijvoorbeeld Aleppo zeep. Die bestaat uit olijfolie en laurierbes-olie, en dat zijn ingrediƫnten die de huid niet uitdrogen. Ook Marseille zeep is lekker voor de huid, alleen de geur van de groene variant vind ik niet zo lekker.

zeep
Ritual via Pixabay

Waar je ook om moet denken met zeep is dat je het na gebruik goed laat drogen. Wanneer het nat blijft vormen zich bacteriƫn en dat is niet zo hygiƫnisch.

Wist je dat:

Onze huid lichtzuur is en dat pH waarde ongeveer 5,5 is. Deze natuurlijke zuurmantel van de huid remt de groei van bacteriƫn en voorkomt dat ze onze huid binnendringen.

De meest gangbare zepen hebben vaak een veel hogere pH waarde. Zo rond de 9 Ć  10. Bij het wassen met zeep wordt het zuur op onze huid geneutraliseerd waardoor het risico op infectie groter is. Na elke wasbeurt met zeep heeft ons lichaam een paar uren nodig om de natuurlijke zuurmantel weer te herstellen.

Olie

Olie is net als douchegel en zeep in verschillende varianten te krijgen en deze zijn niet allemaal even goed of slecht. Douche-olie van bekende shampoo merken zijn vaak een mix van een olie met allemaal toevoegingen die het product niet beter maken, maar wel goedkoper. Als je olie onder de douche wilt gebruiken zonder allemaal gekke ingrediƫnten dan kun je het beste kiezen voor een natuurlijke olie.

Conclusie

Douchegel, zeep of olie, ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Als je puur kijkt naar wat het beste voor je huid is, dan is dat in mijn optiek de olie. De huid voelt na het douchen heerlijk zacht en gehydrateerd aan. Wat ik wel een nadeel vind van olie is dat het zo glad wordt onder je voeten. Je moet de douche eigenlijk weer naspoelen met zeep om de olieresten weg te spoelen, anders ligt de volgende persoon die gaat douchen ondersteboven in de douchecabine šŸ™ˆ. Om die reden is het handiger om je lichaam na het douchen, wanneer je je hebt afgedroogd, in te smeren met olie en tijdens het douchen eventueel een beetje douchegel of zeep te gebruiken. Vaak gebruik ik gewoon een restje haarzeep wat nog op mijn handen zit šŸ˜‰.

Echt een duidelijk antwoord heb ik helaas niet voor je. Ik denk dat het ook erg afhangt van het soort huidtype wat je hebt. Als je al een hele droge huid hebt dan is zeep een absolute afrader, terwijl het een prima product kan zijn wanneer je juist een vettige huid hebt.

Ik ben heel benieuw naar jullie ervaringen met bovenstaande doucheproducten. Welke is jouw favoriet?

Ook leuk om te lezen!

EĆ©n reactie op “Wat is beter, douchen met zeep, olie of douchegel?”

  1. Cassandra Lemmens avatar
    Cassandra Lemmens

    Ik gebruik al jaren geen shampoo, douchegels enzo meer omdat ik niets op mijn lijf wil smeren wat ik er ook niet in zou willen stoppen. Iets met “je huid is je grootste orgaan”
    Sinds een paar jaar bestel ik handgemaakte, natuurzeep bij Tellus Natural Care. Ik krijg gratis advies over welke zeep ik het beste kan gebruiken en krijg er vaak ook nog een proefmonster bij. Voor mijn haar gebruik ik meestal brandnetelzeep, verder Neemzeep of Kamillezeep. Mij bevalt het prima.
    Het is even een aanschaf, maar ik doe er behoorlijk lang mee, dus zo weer terug verdiend en het is niet alleen beter voor mijn lijf, het is ook nog eens beter voor het millieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.