Eén van mijn favoriete zepen is Marseille zeep. Niet omdat deze zeep beter is dan andere natuurlijk zepen die ik ook wel gebruik, maar omdat het me op de een of andere manier aan vroeger doet denken. Geen idee waarom dat eigenlijk is want volgens mij gebruikte mijn moeder bij de schoonmaak helemaal geen marseille zeep, maar toch heeft de geur een bepaald effect op me 🤷♀️. Daarnaast is het gewoon een hele fijne zeep die je voor van alles kunt gebruiken.
Pure Marseille zeep wordt al meer dan 100 jaar op dezelfde manier gemaakt en is puur natuur. En daar houd ik van. Daarnaast zit het in een kartonnen verpakking of soms zelf helemaal zonder verpakking. En dat scheelt weer plastic vervuiling.
Zelf gebruik ik Marseillezeep regelmatig voor het maken van mijn eigen wasmiddel, maar ook voor onder de douche is de zeep erg lekker. Welke je voor wat gebruikt vertel ik je hieronder. Want de één is geschikt voor de was en de schoonmaak terwijl je de andere beter kunt gebruiken voor je huid. Wat is het verschil tussen witte en groene Marseille zeep?
Groene Marseille zeep
De groene Marseille zeep is gemaakt van tenminste 72% olijfolie en een deel andere plantaardige olie (vaak is dit kokosolie). Deze zeep is erg mild en die kun je dus prima gebruiken voor je lichaam. Ik gebruik hem zelf regelmatig onder de douche maar ook wel eens voor het reinigen van het gezicht. Je zou misschien verwachten dat je huid uitdroogt van zeep, maar dat is bij deze zeep echt niet het geval. Doordat hij van oliën is gemaakt en bomvol vitamine E zit is hij juist lekker zacht voor de huid. Deze zeep wordt ook aanbevolen bij een probleemhuid zoals psoriasis en eczeem.
Witte Marseille zeep
De witte Marseillezeep is gemaakt van een combinatie van palmolie olijfolie en andere plantaardige oliën. Deze zeep is meer geschikt voor het doen van de was en voor andere huishoudelijk taken. Ik maak er ook vaak een sopje van om de meubels e.d. mee schoon te maken. Daarnaast kun je het ook ideaal als vlekverwijderaar gebruiken. De vlek even goed insmeren met de zeep en daarna op de normale manier wassen.
Hoe zit het met de palmolie in de witte Marseille zeep
Ik zat er een beetje mee in mijn maag dat er palmolie in de witte Marseille zeep werd gebruikt. Ik probeer nu juist zoveel mogelijk producten met palmolie te vermijden. Dit omdat er ontzettend veel regenwoud wordt gekapt om ruimte te maken voor palmboom-plantages voor biobrandstof en voor de voedselindustrie. Nu had ik eens ergens gelezen dat de palmolie die gebruikt wordt door Marius Fabre op een duurzame manier geproduceerd wordt, zonder dat daar bos voor gekapt hoeft te worden. Ik kon dat echter nergens terugvinden op hun website. Maar wat ik wel las was het volgende:
Since 1900, here in Salon-de-Provence, we have been making Marseille soap in the traditional manner, using 100% vegetable oils, with no chemical additives and no synthetic products. Today, 120 years after the creation of our family soap works, we have faced a major environmental challenge and taken a significant step: we have succeeded in eliminating palm oil from all our soaps. We are proud of this innovation which is part of our commitment to sustainable development and continually reducing our environmental impact.”
Goed nieuws dus! Op de site van Marius Fabre staat verder te lezen dat ze vanaf januari 2020 beschikbaar zijn, dus ze zullen ongetwijfeld al in enkele winkels liggen en anders binnenkort wel. Hoef ik tenminste niet op zoek te gaan naar een andere zeep 😉.
Hoe herken je de authentieke Marseillezeep
De originele Marseille zeep (Savon de Marseille) wordt op een bepaalde manier gemaakt met specifieke ingredienten. Helaas worden er tegenwoordig ook veel nepvarianten gemaakt. Deze nepvarianten die vaak uit China komen bevatten vaak synthetische oliën en zitten vol met conserveringsmiddelen en kunstmatige kleur- en geurstoffen.
Om er zeker van te zijn dat je de de juiste zeep te pakken hebt kun je het beste letten op de ingrediënten. Zo is het een vereiste dat de groene zeep in ieder geval voor 72% uit olijfolie bestaat en wordt de witte van palmolie verschillende plantaardige oliën gemaakt. Er mogen in ieder geval nooit dierlijke vetten inzitten. Ook mogen er geen chemische additieven of geur- en kleurstoffen in zitten. Een authentiek stuk Marseille zeep kun je ook herkennen aan het keurmerk ‘Union des Professionels de Savon de Marseille’ wat op de verpakking staat.
Waar kun je Marseille zeep kopen
Je kunt Marseille zeep vaak vinden in natuurvoedingswinkels zoals Dille & Kamille en Holland & Barret, maar ook bij bol.com.
Tip: Laat de zeep na gebruik goed drogen, dan bederft hij niet en is hij oneindig houdbaar. Het kan wel zijn dat de zeep wat uitdroogt maar de kwaliteit blijft hetzelfde.
Sommige links hier zijn affliate links.
Veel gestelde vragen
Ja, je kunt heel goed wasmiddel maken met marseillezeep. Hoe je dat doet lees je in het artikel ‘Zelf wasmiddel maken’.
Ja, marseille zeep is een natuurlijke zeep die niet getest is op dieren en niet geparfumeerd is. Het is daarom ook zeer geschikt voor mensen met een droge huid of een probleemhuid zoals eczeem of psoriasis.
In de originele marseille zepen van Marius Fabre is geen palmolie meer verwerkt. Dit is vervangen door zonnebloemolie.
Je kunt marseille zeep gebruiken voor het schoonmaken van je huis en voor de was, maar ook voor het reinigen van je lichaam. De groene is voor je lichaam, de witte vooral voor de schoonmaak.
Echte Marseillezeep kun je herkennen aan het logo (Union des Professionels de Savon de Marseille). Dit logo mag alleen worden gebruikt als de zeep uit een bepaalde regio komt (Bouches-du-Rhône) en op de traditionele manier wordt gemaakt.
Er zijn maar een paar fabrikanten die aan die voorwaarden voldoen, waaronder Marius Fabre.
Geef een reactie