Hoe kun je BPA in voedsel het beste vermijden

BPA in voedselverpakking

Je hebt vast wel eens van BPA gehoord, en dat het schadelijk is voor de gezondheid. Toen ik er jaren geleden over las heb ik direct een aantal dingen vervangen en sindsdien probeer ik zoveel mogelijk spullen te vermijden waar BPA in is verwerkt. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren wel wat dingen veranderd. Er is een verbod gekomen op het gebruik van BPA bij de productie van babyflesjes, en je ziet ook steeds vaker spullen waarop vermeld staat dat ze BPA-vrij zijn. Toch is het in veel producten nog wel aanwezig, vooral in hard plastic. Daarnaast wordt het gebruikt in verpakkingsmateriaal voor voedsel.

Het zou dan ook zomaar kunnen dat je er ongemerkt teveel van binnenkrijgt. Wat zijn de dingen waar je op kunt letten en hoe kun je BPA in voedsel het beste vermijden?

Europa het gebruik van BPA bij de productie van babyflesjes verboden.

In welke producten zit BPA?

Misschien handig om eerst eens te kijken welke producten BPA bevatten zodat je weet waar je op kunt letten. De volgende producten bevatten (bijna altijd) BPA.

  • Verpakkingen van voedsel in blik of karton (de beschermende coating aan de binnenkant)
  • Kant en klaar maaltijden in plastic bakjes
  • Plastic flesjes voor water of andere dranken (dit zijn de flesjes die je makkelijk kunt indeuken)
bpa

Wat is BPA

BPA is een chemische stof die veel gebruikt wordt bij het maken van verschillende soorten kunststof zoals plastics en coatings. Maar ook in harsen en thermisch papier. Het zit daarom in heel veel producten. Denk hierbij aan speelgoed, electronica, plastic borden en bestek, kunststof schalen, medische hulpmiddelen en verpakkingsmateriaal van voedsel (harde plastic flessen, de blikjes voeding met een wit plastic laagje aan de binnenkant of in de dop en magnetron-bakjes). Maar BPA zit bijvoorbeeld ook op kassabonnetjes. Zo dringt het via de huid het lichaam binnen.

Waarom is BPA schadelijk voor de gezondheid

BPA is, als je er teveel van binnenkrijgt, schadelijk voor de nieren, de lever en voor de vruchtbaarheid. Ook wordt het in verband gebracht met ADHD en diabetes. Volgens het RIVM is BPA vooral gevaarlijk voor ongeboren baby’s en jonge kinderen. Een lage blootstelling kan al een schadelijk effect hebben op het immuunsysteem. Ze zouden daardoor weer een grotere kans hebben om een voedselintolerantie te ontwikkelen en gevoeliger zijn voor infectieziekten.

Maar hoe kun je checken of je teveel BPA binnenkrijgt? Het probleem is dat je dat zelf niet echt kunt controleren. Het hangt er van af wat je allemaal eet en hoe je dit klaarmaakt. En al is het in kleine hoeveelheden niet schadelijk, ik neem aan dat je het liefst zo weinig mogelijk van dit spul binnen wilt krijgen. We komen de hele dag al in contact met hormoonverstorende stoffen (uitstoot van auto’s, bestrijdingsmiddelen, cosmetica enz.). Als je dit allemaal bij elkaar optelt krijg je dagelijks al best wat binnen.

In een studie die werd gedaan onder 77 studenten van Harvard bleek dat na een week water drinken uit een plastic flesje het BPA-gehalte in het lichaam met 2/3 was verhoogd. En dat alleen al door die flesjes. Ik zou zeggen, laat die flesjes water in de winkel lekker staan en neem gewoon je eigen BPA-vrije flesje mee voor onderweg.

Hoe kun je BPA het beste vermijden?

Door op de volgende dingen te letten kun je er voor zorgen dat je zo min mogelijk BPA binnenkrijgt.

  • Koop zoveel mogelijk vers en onverpakt voedsel. Wij eten hier thuis bijvoorbeeld vaak bonen en die kocht ik eerst altijd in blik. Ik heb nog steeds een voorraadje in huis, maar ik haal ze nu meestal op de markt. Het is even iets meer werk om ze te bereiden maar ze zijn veel lekkerder, goedkoper en BPA-vrij!
  • Gebruik bij het koken houten kookgerei in plaats van plastic.
  • Bewaar warme restjes voeding in glazen bakjes of laat het eerst koud worden. BPA komt namelijk vooral vrij bij warmte.
  • Drink geen hete drankjes uit plastic bekertjes.
  • Wanneer je toch voedsel uit blik wilt eten, gooi het dan eerst even in een vergiet en spoel het goed af.
  • Warm geen eten in plastic verpakkingen op in de magnetron.
  • Heb je een nieuwe broodbak of een drinkfles nodig. Let er dan op dat deze BPA vrij zijn. Het staat vaak wel op verpakking vermeld.
  • Kies voor een BPA vrije waterkoker.
  • Neem geen kassabonnetjes meer aan in de winkel, ook hier zit BPA in verwerkt. Of was je handen na het boodschappen doen. Doe ik sowieso al, want je wilt niet weten hoe vies die boodschappenkarretjes zijn 🙊.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.