Wil jij ook geld besparen op je wekelijkse boodschappen?

Geld besparen op boodschappen is niet altijd makkelijk. Ik merk het zelf als ik in de supermarkt loop met mijn boodschappenlijstje. Een lijstje wat ik thuis al heb gemaakt, juist met de bedoeling om alleen de producten te kopen die daarop staan. Dat is wat ik nodig heb, meer niet. Maar kom ik daar mee thuis? Not really, maar sinds ik onderstaande tips zoveel mogelijk opvolg gaat het al een stuk beter.

10 Tips om geld te besparen op je boodschappen

Ondanks dat het niet altijd makkelijk is, is het niet onmogelijk om geld op je boodschappen te besparen. Als je bepaalde dingen net even anders doet dan kun je zo een paar euro’s of meer besparen. Hieronder enkele tips!

1. Maak een weekmenu

Door van tevoren te bepalen wat je de komende week gaat eten kun je gericht boodschappen halen. Op die manier weet je zeker dat je alle ingrediënten in huis haalt die je nodig hebt, en hoef je niet halverwege de week nog eens naar de winkel om dat vergeten ingrediënt nog op te halen. Dat gebeurde mij ook regelmatig. Dan ging ik voor één product naar de winkel en kwam weer met vijf producten thuis. Herkenbaar?

boodschappenlijst

2. Doe je boodschappen nadat je net hebt gegeten

Een trucje wat bij mij zeker werkt. Wanneer je boodschappen haalt wanneer je net hebt gegeten heb je veel minder de neiging om allemaal lekkere dingen mee te nemen. Simpelweg omdat die behoefte er dan niet is. Als je mij om 10 uur ‘s ochtends naar de winkel stuurt dan kom ik geheid terug met lekkere koeken of iets van chocolade. Ook niks mis mee, maar het zijn allemaal extra dingen die niet nodig zijn.

3. Doe je boodschappen online

Online boodschappen doen is zo handig, en het grote voordeel is dat je niet in de verleiding komt om andere dingen te kopen. Ik bestel regelmatig online en ik ben eigenlijk altijd goedkoper uit. De boodschappen staan op de afgesproken tijd voor me klaar bij het Pick-up Point en ik ben binnen 20 minuten weer thuis. Scheelt me ook nog behoorlijk wat tijd!

4. Gebruik een scanner

In de meeste supermarkten kun je inmiddels gebruik maken van een scanner. Niet alleen leuk (kinderen vechten erom) maar je heb direct inzicht in hoeveel je al kwijt bent. Soms ben ik nog maar halverwege en dan zit ik al in de buurt van het bedrag wat ik wil besteden. Dan kijk ik toch even kritisch in mijn winkelkarretje. Heb ik dit echt allemaal nodig? Zo ja, dan blijft het en anders gaat het terug. Niet dat het erg is dat ik iets meer kwijt ben maar het is een beetje een sport geworden om binnen een bepaald budget te blijven.

5. Let op aanbiedingen

Dit is een hele logische, die kon je vast ook niet zelf bedenken 😜. Uiteraard helpt het om te letten op de aanbiedingen, en dan bedoel ik eigenlijk de aanbiedingen van producten die je sowieso al zou kopen. Het is wel heel verleidelijk om producten in de aanbieding te kopen, maar als je ze niet nodig hebt is het duurkoop.

Een handige website waar je aanbiedingen kunt vinden is voordeelmuis. Hier kun je alle aanbiedingen vinden van de winkels die jouw voorkeur hebben, maar je kunt ook bepaalde producten invoeren waar jij graag van op de hoogte gehouden wilt worden. Zodra één van die producten in de aanbieding is ontvang jij een bericht. Echt ideaal. Zelf gebruiken we veel amandelmelk en het komt regelmatig voor dat ze ergens in de aanbieding zijn. Dat scheelt vaak al de helft van de prijs, dus dan is het even inslaan. Op dat moment zit ik dan wel over mijn ‘weekbudget’ heen, maar op de langer termijn is het stukken goedkoper.

6. Koop in bulk

Eet je veel rijst dan is het handig om dit in bulk te kopen. Grote verpakkingen zijn in verhouding vaak veel goedkoper dan wanneer je allemaal  kleine zakjes koopt. Ook bonen kun je in grootverpakking kopen bij verschillende online winkels of bij een streekboer. Dit scheelt niet alleen in de kosten maar ook plastic verpakkingen dus beter voor het milieu. Diervoeding is overigens ook zo’n voorbeeld waar je behoorlijk op kunt besparen als je dit in grootverpakking koopt . En wasmiddel natuurlijk, ook al is het nog goedkoper om zelf je wasmiddel te maken.

7. Koop groenten en fruit in het seizoen

Let er maar eens op. De groenten en fruit die op dit moment groeien en dus volop te krijgen zijn, zijn een stuk goedkoper. Vaak smaakt het ook nog beter. Denk maar eens aan tomaten, die vind ik in de zomer veel lekkerder dan in de winter. Ben je benieuwd welke seizoensgroenten er deze maand te krijgen zijn? Je kunt ze vinden in mijn artikel ‘Welke groenten en fruit in welke maand‘.

8. Vermijd kant en klare pakjes

Hoe makkelijk het ook is, vermijd kant en klare pakjes met bijvoorbeeld voorgesneden sla, bloemkool of broccoli. Dit is in verhouding veel duurder dan wanneer je zelf de moeite neemt om die bloemkool te snijden, en het scheelt weer plastic verpakkingen.

9. Kijk onderin de schappen

De goedkopere producten vind je meestal onderin de schappen. Winkels zijn slim ingericht en de producten die het eerst opvallen, dus op ooghoogte, zijn over het algemeen de duurdere producten. Kijk dus altijd even naar beneden.

10. Laat de kinderen thuis

Hoe gezellig ik het ook vind, ik ben een stuk goedkoper uit als ik alleen ga winkelen. Zelf kom ik al in de verleiding om lekkere dingen te kopen maar de kinderen hebben daar helemaal een handje van. Je kunt natuurlijk ‘nee’ zeggen bij alles wat ze voorstellen maar ze weten mij vaak met een goed verhaal over te halen om het voor die ene keer te kopen 😊.

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om geld te besparen, denk aan besparen op je energiekosten, maar met deze tips kun je alvast beginnen te besparen op je boodschappen.

Hebben jullie nog tips om geld te besparen op de boodschappen?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.