wasmiddel

Zelf wasmiddel maken

Jaren geleden stond mijn kast vol met allemaal verschillende soorten wasmiddel. Vloeibaar wasmiddel voor de witte was, vloeibaar wasmiddel voor de donkere was en dan nog de waspoeders en vlekkenverwijderaars. Inmiddels is die voorraad al gereduceerd naar een fles vloeibaar wasmiddel en twee soorten waspoeder van het merk Ecover. Ook heb ik een tijd geleden een ecowasbal aangeschaft en dat heeft er al in geresulteerd dat ik minder wasmiddel nodig heb om mijn was schoon te krijgen.

Nu las ik ergens dat het heel eenvoudig is om zelf wasmiddel te maken dus ben ik op zoek gegaan. Niet om nou altijd zelf aan de slag te gaan, maar gewoon omdat ik het een keer wil proberen. Wie weet bevalt het zo goed dat ik het blijf doen 🙂 . Op internet is in ieder geval genoeg informatie te vinden over hoe je zelf wasmiddel kunt maken. Zelfs afwasmiddel maken voor in de afwasmachine is heel eenvoudig. Daar zal ik een volgende keer over schrijven, maar voor nu zal ik je eens laten zien hoe makkelijk het is om zelf wasmiddel te maken.

Wat heb je nodig

 • 80 gram zeep
 • 80 gram soda
 • 5 liter water

Zelf heb ik gekozen voor lavendelzeep van het merk Urtekram omdat ik een geurtje toch wel lekker vind. De zeep is gemaakt van natuurlijke olie en biologische lavendelolie. Je kunt uiteraard ook een andere zeep van een ander merk en een andere geur gebruiken. Zeep die veel gebruikt wordt voor het zelf maken van wasmiddel is Marseille zeep of Sunlight. Deze zijn nog een stuk goedkoper dan de zeep die ik heb gebruikt.

Hoe maak ik het wasmiddel

Benodigde tijd: 10 minuten

Volg deze stappen om zelf wasmiddel te maken:

 1. Zeep raspen

  Rasp 80 gram zeepzelf wasmiddel maken

 2. Kook een liter water en voeg zeep toe

  Voeg de zeep aan een liter gekookt water toe en roer dit totdat de zeep volledig is opgelost

 3. Voeg soda toe

  Voeg 80 gram soda toe en roer het nogmaals goed door elkaar

 4. Voeg water toe

  Giet het mengsel in een emmer en voeg er nog 4 liter heet water bij

 5. Roer het mengsel goed door

  Het mengsel goed doorroeren en een nacht laten afkoelen

Het mengsel is eerst heel dun, maar na een paar uurtjes zie je al dat het dikker wordt. Na een nacht afkoelen is het een dikke massa geworden en kun je het overgieten, of scheppen, in een emmer met een deksel, of gewoon in een oude wasmiddelfles die je nog hebt staan.

wasmiddel

Gebruik

Vul een wasbolletje met het wasmiddel en leg het tussen de was in de wasmachine en wassen maar. Het is geschikt voor alle soorten was.

Nu heb ik in meerdere artikelen gelezen dat je een scheutje azijn kunt toevoegen in het wasverzachtervakje van de machine om dit te gebruiken als wasverzachter. Of dit een goed idee is of niet, daar ben ik nog niet achter. Soda reageert namenlijk op azijn en dat zou de werking kunnen beinvloeden.

Update: Je kunt azijn gerust in het bakje doen waar je normaalgesproken wasverzachter in doet. Het komt niet in aanraking met de zeep omdat het pas later in het wasproces toegevoegd wordt.

Zelf wasmiddel maken is een stuk goedkoper

Ik ben er in ieder geval achter gekomen dat wasmiddel maken echt heel makkelijk is, en ik vond het zelfs wel leuk om te doen. Het huis rook ook heerlijk naar lavendel. Daarbij is het ook nog eens spotgoedkoop. De kosten die ik heb gemaakt zijn € 4,85. Voor de zeep van 175 gram € 3,60 (toevallig een dure zeep, maar ze zijn er een stuk goedkoper) en voor de soda (1000 gram) € 1,25. Je gebruikt van beide maar 80 gram, dus er blijft genoeg over voor een volgende keer. Normaal gesproken koop ik ook een fles van 750 ml en nu heb ik 5 liter. Dat scheelt nogal. Bij mij gaat het er in eerste instantie om dat het een stuk milieuvriendelijker is dan de meeste wasmiddelen in de supermarkt, maar het is natuurlijk mooi meegenomen dat het ook nog een heel stuk goedkoper is.

Mocht je trouwens geen zin hebben om zelf de zeep te raspen, dan kun je ook Marseillezeep vlokken gebruiken.

Heb jij al eens zelf wasmiddel gemaakt en heb je nog een goede tip? Laat het ons weten.

Noot: Soda kan aluminium aantasten, dus heb je  nog een wasmachine met een aluminium trommel dan is het af te raden dit te gebruiken.

Veel gestelde vragen

Mijn wasmiddel wordt heel dik en is moeilijk schenkbaar. Wat kan ik hiertegen doen?

Wanneer het wasmiddel is opgestijfd kun der er nog even met een (staaf)mixer doorheen gaan. Zo wordt het weer iets vloeibaarder. Het helpt ook om voor elk gebruik de fles even goed te schudden.

Kan ik dit wasmiddel ook maken met alleen zeep, dus zonder de soda?

Ja, dit kan ook. Sommigen gebruiken liever alleen zeep voor de bonte was, en voor de witte was de variant met soda.

Kun je etherische olie toevoegen voor een lekkere geur?

Ja, dit kan. Je kunt dit het beste doen wanneer je het wasmiddel na het opstijven nog een keer doorroert of mixt.

Kan ik azijn gebruiken als wasverzachter en hoe zit dat met de geur?

Ja, azijn is een goed alternatief voor gangbare wasverzachters. Je kunt hiervan een scheutje in het wasverzachterbakje schenken. Voor wat betreft de geur, daar ruik je na het wassen niks meer van.

Mijn wasmiddel blijft dun, zelfs na een nacht afkoelen. Wat doe ik fout?

Dit kan liggen aan de soort zeep die je gebruikt. In de meeste zepen zit palmolie, en die zorgt voor de dikte. Gebruik je dus een zeep zonder deze olie dan blijft het dunner. De werking blijft echter hetzelfde.

Ook leuk om te lezen!

Vergelijkbare berichten

63 reacties

 1. Al ruim een jaar ben ik aan ‘het klungelen’ met zelfgemaakt wasmiddel. Nu heb ik eindelijk, eindelijk, eindelijk een wasmiddel waar ik gelukkig van word weten te fabriceren. Geen klonten, niet schudden. Prachtig homogeen. Het is me uiteindelijk gelukt met het inroepen van de hulp van een chefkok. Ik ben dolblij!
  http://orgeorphelin.com/index.php?option=com_easyblog&view=entry&id=123
  Nu alleen nog maar even mee wassen…
  Oh. En vergeet niet om als wasverzachter een scheutje azijn toe te voegen. Of maak zelf iets ‘gezelligs’:
  http://orgeorphelin.com/index.php/blog/entry/simpel-leven-wasverzachter-zelf-maken

  1. Hoi.
   Ik maak ook wasmiddel.
   precies 80 gram zeep.
   80 gram soda.
   5 lieter water.

   maar het word gel.
   dan ga ik er maar weer water toevoegen maar dan gaat het slierten.
   Wat doe ik fout??????

   groeten esther.

   1. Hoi Esther,

    Ik heb geen idee of je iets fout doet. Bij mij is het ook een dikachtige gel, maar wel een homogene massa. Het giet iets minder makkelijk dan ‘normaal’ wasmiddel maar slierten doet het bij mij niet. Wat voor zeep gebruik je?

    Groeten,
    Karin

    1. Ik maak sinds kort ook mijn eigen wasmiddel ene was is sinds lange tijd weer echt schoon.de massa word inderdaad heel dik maar als je hem na 24 uur opstijven naklopt met een mixer of staafmixer word ie weer mooi vloeibaar en schenkt ie dus makkelijker. De fles even schudden voor gebruik en je hebt een mooi vloeibaar wssmiddel
     Ik gebruik als wssverzachter lavendelazijn. Wat laveldel in een fles, azijn erbij en ongeveer 3 weken koel en donker laten staan zeven en klaar voor gebruik. De axijn geur vervliegt en de lavendelgeur blijft hangen. Heerlijk voor het beddengoed en is nog rustgevend ook dus bevorderd het slapen.

   2. Wanneer het wasmiddel een nacht heeft gestaan wordt het inderdaad een soort van gel. Je kunt er de volgende morgen met een staafmixer doorheen gaan. dan wordt het vloeibaar.

 2. Ik heb gisteren voor het eerst dit wasmiddel gemaakt. Omdat ik 5 liter voor een eerste keer wat veel vond heb ik de helft gedaan. En vanmiddag voor het eerst een was ermee gedraaid. Ik vond alles er mooi schoon uitkomen, zelfs de oude witte handdoek die ik expres vies had gemaakt. Experiment geslaagd dus 😉

 3. Dit wil ik heel graag proberen. Stel ik voeg er zelf nog wat druppel etherische olie aan toe, wanneer kan ik dat het beste doen?

  1. Ik zou het de dag erna pas aan toevoegen als je er met de staafmixer nog even doorheen gaat. Niet als het water nog heet of kokend is!

 4. Ik heb zojuist het wasmiddel gemaakt, nu ben ik me aan het afvragen of ik een wasmachine met een aluminium trommel heb of niet. In de gebruiksaanwijzing staat hier niets over vermeld, dus nu weet ik niet of ik zonder schade het wasmiddel kan gebruiken…

  1. de soda zou je aluminium trommel kunnen aantasten. Test dit met een magneet. als de magneet niet blijft plakken is het geen ijzer legering, maar waarschijnlijk aluminium. je kan de zeep ook gerust zonder soda maken. Da’s misschien wel beter ook voor de bondte was, aangezien soda blekende werking heeft… veel plezier!

   1. Ik maak voor de bonte was een oplossing van 80 gr. sunlight en 40 cl azijn . werkt prima , soda heeft een blekende werking , bovendien is azijn goed voor de machine ivm kalkaanslag .

  1. voor het eerst wasmiddel gemaakt met sunlight zeep en soda voor de witte was. Deze blijft vloeibaar helaas.
   Voor de bonte was zonder soda is prachtig opgestijfd.
   Wat heb ik fout gedaan bij de witte mét soda? Verder alles hetzelfde gedaan.80 + 80 gr plus totaal 5 lt water.

     1. Dat zou goed moeten zijn. Het gebeurt bij mij trouwens ook wel dat het wasmiddel de ene keer dikker is dan de andere keer terwijl ik precies dezelfde ingrediënten gebruik. Ben er nog niet achter waar dit aan ligt. Soms zet ik het even een nacht in de koelkast en dan is het goed, maar dan wordt het na een paar dagen wel weer dunner. Voor de was maakt het verder niet uit, dat wordt beide keren schoon, of het nu dun of dik is 😃.

 5. heb zelf gisteren wasmiddel gemaakt met het recept van:

  http://www.thesimpledollar.com/2008/04/09/making-your-own-laundry-detergent-a-detailed-visual-guide/

  heel wat minder water gebruikt (12 liter vond ik wat veel, kwam uiteindelijk op zo’n 3 liter uit met de helft van de ingrediënten), resultaat was een lobbige massa (tijdens het afkoelen af en toe doorgeroerd met een houten lepel), 1e wasje gedraaid met 1 volle wasbol, prima resultaat, geurtje van de zeep (rozen) was niet meer terug te vinden, maar de was ruikt schoon en fris.

  op de website staan ook andere recepten, met toevoegingen van etherische olie, het advies van azijn enz. zeer tevreden, ga ook het recept met de oxi-toevoeging proberen de volgende keer & ben ook van plan over te stappen op zelf vaatwasmiddel maken!

 6. recept van http://www.genoeg.nl
  40 gram sunlight raspen, 40 gram soda.
  1/2 liter water in de pan, geraspte sunlight erbij. als dit is opgelost. de soda erbij (ik druk met een lepel eerst op de soda, zodat de dikke klonten weg zijn.) dit roeren en dan 2 liter warm water erbij…….
  Ik was ermee (1 wasbol). ik maak de wc ermee schoon (een beetje in een emmer warm water) en boen de vloer ermee, maak de douche ermee schoon…

  voor echte vette vlekken in de kleren…..smeer ik met een houten lepel een klodder (uit een pot) driehoek, zachte zeep, op de plek en daarna in de wasmachine …….. en weg is de vlek…

 7. Ook ik heb het wasmiddel gemaakt.Gewoon sun-light zeep gekocht,geraspt, soda en water erbij.
  Toen alles in de emmer afgekoeld was,even met de staafmixer er doorheen.Wij zijn zeer tevreden.
  We wassen schoon,met natuurlijke middelen en wat ook een mooie bijkomstigheid is,het kost erg
  weinig.

 8. Heb vanmorgen wasmiddel gemaakt, de pan die ik gebruikt had in de afwasmachien gedaan, evenals de lepel en rasp. Gevolg: heel mijn afwasmachine onder het schuim! Hoe krijg ik het weg? En hoe zal dat gaan als ik ga wassen? Heel mijn trommel onder het schuim?

 9. Ben al een tijdje aan het wassen met dit zelfgemaakte wasmiddel, maar ik krijg de vlekken uit het tafelkleed er niet uit, en ook de bonte was wordt niet schoon….zelfs met een vlekkenpoeder lukt het niet meer om alles vlekvrij te krijgen..Stap toch maar weer over op een gewoon waspoeder……

  1. jammer dat je zulke slechte ervaringen ermee hebt ik gebruik het al jaren en heb echt geen klachten alles wordt even schoon alleen bij de witte was doe ik wat oxi pul erbij

 10. Voor de wite was kan je wat etherische citroenolie erbij doen ( na de nacht afkoelen, met het doormixen) ruikt lekker fris! Voor de bonte was hoeft er volgens ‘mijn’ recept geen soda bij. Daarbij kun je lavendelolie doen voor t lekkere luchtje.
  Dit recept komt van een hele leuke site met nog veel meer recepten. http://Www.aromatherapie-info.com

  1. ik heb ook het wasmiddel gemaakt met en zonder soda maar de vlekken gaan er niet uit.
   wat kan ik doen op de vlekken uit de was te krijgen?

 11. Zo deden we vroeger altijd wassen. Je schaafde sunlight zeep in een grote wasketel met wasgoed en een schepje soda en zette de ketel op de kachel en liet de was op laag vuur trekken (zo noemde we dit) en die bleef op de kachel tot ´s morgens en dan was dat sop nog heet en deed je alles in een tobbe of wasmachine en ging je wassen en je was die was altijd hagelwit, daarna als de witte was klaar was deed je de bonte was in dat zelfde sop wat best nog wel warm was.

 12. Ik gebruik al jaren azijn als wasverzachter. Voordelen: waspoeder verdwijnt (minder of geen allergie kans) , kleuren blijven fris, wasmachine ontkalkt, en het is goedkoop

 13. Ik gebruik dit recept nu ruim een half jaar en het is super! Alles wordt heerlijk schoon. Azijn in wasverzachter bakje , nee dat ruik je niet na wassen, en de was wordt prima zacht. voor mij niets anders meer. Staafmixer inderdaad er doorhalen na een nacht staan.
  Besef dat dit recept ook een allesreiniger, ik maak mijn hele huis incl. vloer schoon met dit recept! Alle synthetische wasmiddelen en (af)alles reinigers kunnen de deur uit 🙂

 14. Ik heb dit wasmiddel gemaakt met marseillezeep. Het wasmiddel blijft bij mij alleen erg vloeibaar. Waar kan dit aan liggen? En hoeveel ml gebruiken jullie per was?

  1. Dag Priscilla,

   Ik heb per ongeluk 200 gr. Marseillezeep gebruikt (het hele blok) en uiteindelijk 5 ltr. water toegevoegd. Tot mijn verbazing was het wasmiddel de volgende dag ook nog heel vloeibaar, terwijl ik juist verwachtte, dat het heel dik zou zijn.

 15. Dit wasmiddelrecept kun je beter niet voor de bonte was gebruiken, soda heeft een blekende werking. Daarnaast kun je gerust azijn in het wasverwachterbakje doen, dit komt niet in aanraking met de zeep omdat het pas later in het wasproces toegevoegd wordt.

 16. ik gebruik ook al een tijdje dit recept en ging voor milieu vriendelijk en goedkoop,
  maar schoon krijg ik expres vuil gemaakte doekjes niet, zo jammer,
  ik gebruik zeep en soda en het word altijd een gel, ik gebruik 50 ml
  wasmiddel, flinke beker

 17. Ik heb nu zelf dit wasmiddel sinds 1 maand in gebruik zonder de soda dus alleen zeep en water…. wat een topproduct zeg de was is schoon handdoeken zijn heerlijk zacht en mijn dochter met zware exceem klachten merkt echt verbetering… want geen toegevoegde zooi ! Wij zijn helemaal om !

 18. Hallo allemaal,

  Ik gebruik dit recept al erg lang en ben er tevreden mee. Soms is het wat dikker, gel achtig, soms wat dunner. Ik kan niet beredeneren waaraan dit ligt. Als het wat dikker is schud ik de fles even voordat ik doseer en klaar is Clara.
  Wat ik me wel afvraag is het volgende. Ik gebruik altijd baking soda ipv “gewone” zilver soda. In mijn idee is dat nog puurder en zit er werkelijk niets toegevoegd in. In tegenstelling tot zilver soda wat toch weer een bewerkt product is.
  Iemand hier een idee of ervaring over/mee?

  Graag hoor ik het ik het.

  Groeten Ivar.

 19. Dag,
  Ik maak mijn wasmiddel al meer dan 1 jaar. Ik gebruik hiervoor zeepvlokken van de merk : La Droguerie. in de meeste natuurwinkels te koop. 40gr. vlokken op 1 liter water. wil je meer maken> meer vlokken met meer water in de verhouding. Ze hebben ook allerlei anderen producten heel handig voor schoonmaken,enz. Om vlekken uit witwas te verwijderen, 1 eetlepel Natrium percarbonaat. Het zijn minuscule korreltjes, 1 eetlepel in de trommel en je was is schoon.
  Voor je haar+ gezicht + scheren, enz : Aleppo zeep, Het is de enige zeep die echt alleen uit olijfolie gemaakt wordt en niet van palmolie ( palmolie, ook al is het plantaardig, draagt bij aan ontbossing). Raspen in heet water doen en je heb handzeep, shampoo, eigenlijke voor alles.
  Mijn haar is nooit zo zacht geworden. Tip: na het wassen van je haar, spoelen met azijn, laten intrekken en je haar glanst, is zacht en is goed tegen roos.

 20. Als je het wasmiddel maakt, gebruik geen zeep met glycerine erin! gaat klonten
  Laat het geheel een nacht staan en zet er dan de staafmixer in = vloeibaar zonder klonten en ook geen gel!
  Wasverzachter = azijn + enkele druppeltjes etherische olie naar wens. De was ruikt lekkerder dan wanneer je het wasmiddel gaat geuren. Tenzij citroen of teatree olie want die hebben een werking op het wasgoed.

 21. Als ik wasmiddel maak en na een nacht staan met de staafmixer erdoor blijft t met slierten .. vloeibaar maar met slierten. Wat doe ik fout??

  1. Hoi Lara, met een wasbolletje bedoel ik zo’n plastic bolletje wat soms op een wasmiddelfles zit. Hier doe ik het wasmiddel in en dat zet ik direct op mijn was in de trommel. Vloeibaar wasmiddel kan ook gewoon in het wasmiddelvakje hoor. Ik geloof zelfs dat er een speciaal bakje/schuifje voor is, maar die heb ik zelf nog nooit gebruikt omdat ik het altijd op deze manier doe 🙈.

 22. Hoi, (ik zie dat het een oude post is, maar ik probeer het)

  Wat voor soda gebruik je? En hoeveel ml wasmiddel doe je in het was bolletje?

 23. Ik gebruik dit recept ook al enige tijd, icm azijn als was verzachter.

  Echter merk ik dat mijn theedoeken niet meer zo goed drogen. Enig idee hoe dat komt en hoe ik dat kan oplossen

  1. Hoi Femke, ik heb het probleem nooit eerder gehoord en heb ook geen idee hoe je dat zou kunnen oplossen. Ik weet wel dat nieuwe handdoeken vaak moeilijker drogen, en dat je ze het beste de eerste keren na het wassen kunt ophangen, in plaats van in de droger te drogen.

 24. Ik doe het precies zo, maar laat de soda gewoon weg.

  En ik gebruik zeker GEEN etherische olie. Dat is namelijk behoorlijk on-duurzaam (er wordt tonnenvol plantmateriaal gebruikt om een klein beetje olie te maken. Ook is het gewoonweg giftig voor je darmen, en het stapelt zich op in je lever. Ook als het in je wasmiddel zit. Heb er laatst ten lange leste zelf maar eens een stukje overgeschreven, omdat mensen het zich niet realiseren. Niet alles wat het predikaat ‘natuurlijk’ heeft is ‘duurzaam’ of goed voor je.

  Maar wel heel fijn dat steeds meer mensen zelf dingen maken, zoals wasmiddel en het heeft echt impact.

  Voor zweetgeuren in kleren wrijf ik de oksels van shirts enzo in met natriumbicarbonaat (bakpoeder) en wat water. Een paar uren laten intrekken en in de was meewassen. Helpt heel goed.

 25. Ik heb wit wasmiddel gemaakt met soda volgens het recept van deze site em gebruik dit nu ongeveer 2 maanden. Maar mn witte was word grauw. Wat kan ik hier aan doen? Gewoon meer soda? Of iets anders nog toevoegen?
  Ik ben benieuwd naar tips.
  Groetjes Anja

  1. Hoi Loes, schoonmaak soda is veel sterker en agressiever dan baking soda. Het maakt om die reden beter schoon. Toch hoor ik ook wel mensen die baking soda gebruiken, dus je kunt het altijd proberen 😄

   1. Hoi Karin,
    Dank voor je snelle reactie!
    Ik ga er wasbare luiers mee wassen dus dan zal ik toch maar kiezen voor schoonmaaksoda.

    Hoe lang is het trouwens houdbaar? 5 liter is best veel namelijk.

    1. Dat lijkt me dan inderdaad beter 😉. Ik heb eigenlijk geen idee hoe lang het houdbaar is want ik heb nooit meegemaakt dat het niet goed meer was. Als je 5 liter teveel vindt kun je de hoeveelheden uiteraard ook halveren. Succes!

 26. Ik heb een goede tip tegen het dik worden wasmiddel en slierten.
  Je doet er vlekkenzout bij van Ecodis.
  Je hoeft het dan niet meer te mixen.

 27. Als de zelfgemaakte zeep een gel wordt, en dat komt omdat er in de gebruikte zeep palmvet/olie zit, waarom dan geen zeep zonder dat gebruiken? Palmvet/olie is toch hardstikke slecht, er worden toch vele vierkante kilometers oerwoud omgehakt, om palmvet te kunnen produceren. Als je dan zelf zoveel moeite doet om zelf zeep te maken, waarom dan geen zeep zonder dat gebruiken. Je doet t toch ook uit milieuoverwegingen niet alleen voor je eigen portemonnee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.