Nudge bundelt krachten voor een duurzaam Nederland

Heb jij een duurzame tip of een duurzaam idee in je hoofd waar je maar niet verder mee komt omdat je de juiste connecties niet hebt? Dan is de kans groot dat Nudge je hierbij kan helpen. Nudge is een organisatie die mensen en organisaties met elkaar verbindt zodat nieuwe initiatieven sneller doorgang kunnen vinden.

Tips van Nudge voor duurzame initiatieven

Nudge heeft op haar site een overzicht van allemaal nudges (in het Engels betekent to nudge, het geven van een zetje), met duurzame initiatieven. Er zitten echt handige tips bij. Zo schrijft bijvoorbeeld iemand dat pasta en rijst ook gaar worden als je het aan de kook brengt en dan het deksel op de pan doet en het gas uitzet. Als iedereen op deze manier de pasta zou bereiden zou dat nogal wat minuten aan gas besparen en uiteindelijk kun je het ook merken aan je portemonnee. Afhankelijk hoe vaak je pasta eet natuurlijk 🙂 Voor Nudge was dit ook een mooi voorbeeld om een verandering in gang te zetten. Zij zijn dan ook naar een pastafabrikant gestapt om te praten over de kookomschrijving op de verpakking, en of deze veranderd kan worden.

NEE-JA Sticker

Een ander goed idee is het plakken van een NEE-JA sticker op je brievenbus. Elke week ontvangt ieder huishouden ongeveer 31 ongeadresseerde reclamefolders in de brievenbus. Met een NEE-JA sticker ontvang je deze niet meer. Het aantal brievenbussen met een sticker wordt ook bijgehouden door de instantie die de stickers verspreidt en er hiermee wordt ook bij de productie van het reclamemateriaal rekening mee gehouden. Doordat je een sticker op je brievenbus hebt worden er dus ook echt minder reclamefolders gedrukt.

Allemaal kleine stapjes maar het is een begin! Zelf hebben wij al een paar jaar een sticker op onze brievenbus en bijkomend voordeel is dat ik nu ook veel minder koop. De aanbiedingen in de folders waren soms zo verleidelijk dat ik direct naar de winkel vloog en thuiskwam met producten die ik eigelijk helemaal niet nodig had.

Heb jij ook een goed duurzaam idee, dan kun je dit presenteren op het forum van Nudge. Andere nudgers kunnen dan reageren, vragen stellen en je idee steunen.

In onderstaand filmpje een mooi voorbeeld over wat je zou kunnen doen.

YouTube video

Om te bewijzen dat Nederland groener kan en dat er iets kan veranderen door veel kleine zetjes (nudges),  kun je een groene stip zetten op de site van Nudge. Hoe meer hoe beter, dus nodig vooral je vrienden ook uit om dit te doen! Ik heb mijn stip gezet, jij ook?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.