Duurzaam leven volgens het 3 R model

3D model duurzaam

Wat is nu eigenlijk duurzaam leven? Het is zo’n breed begrip dat het niet altijd duidelijk is wat het nu precies omvat. Bedrijven die op een duurzame manier willen werken, die duurzame producten willen maken, duurzaam willen investeren. Steeds meer winkels die duurzame, groene, natuurlijke en ecologische producten verkopen. Het heeft allemaal met een bewustere levensstijl te maken. Maar als iemand tegen je zegt dat hij duurzamer wil leven, wat bedoelt diegene daar dan eigenlijk mee?

Wat iemand anders bedoelt met duurzaam leven weet je natuurlijk nooit precies. Voor de één betekent het misschien vegetarisch eten, plastic-vrij boodschappen doen en biologisch voedsel kopen. Voor een ander zijn het wellicht de zonnepanelen op het dak, meubels van natuurlijke materialen, of de keuze om te consuminderen. Al deze dingen hebben te maken met duurzaam leven.

Duurzaam leven volgens het 3 R model

  • Reduce (reduceren)
  • Reuse (hergebruiken)
  • Recycle (recyclen)

Een belangrijk onderdeel van duurzaam leven is het verminderen van afval want hiermee kun je je ecologische voetafdruk al behoorlijk verkleinen. Misschien heb je al wel eens gehoord van de afvalhiërarchie. Dit is de mate van belangrijkheid om actie te ondernemen om je afval te verminderen. Je kunt de volgende basisregels hanteren voor een duurzaam leven volgens het 3 R model.

Reduce – Reduceren

Reduceren staat bovenaan omdat dit één van de belangrijkste dingen is bij duurzaam leven. Het komt er op neer dat je minder spullen koopt om het milieu te sparen. Je probeert het te doen met de spullen die je hebt en er zo weinig mogelijk prullaria bij te kopen. Consuminderen dus. Hoe minder je koopt, hoe minder afval je produceert.

Hier zijn enkele voorbeelden waarmee je je afval kunt reduceren:

  • Koop geen weggooi artikelen zoals plastic bekers, borden en bestek.
  • Wanneer je iets koopt probeer het dan te kopen met zo weinig mogelijk of zonder verpakking.
  • Laat facturen of andere informatie zoveel mogelijk digitaal versturen in plaats van met de post. Je kunt bijvoorbeeld bij je verzekeringsmaatschappij of bij je telefoonaanbieder kiezen of je je post per mail of per post krijgt toegestuurd. Zo zijn er vast nog meer bedrijven waar je deze keuze kunt maken.
  • Koop duurzame producten. Dus producten die weer gerecycled kunnen worden.
Foto gemaakt door: John Hain via Pixabay

Reuse – Hergebruiken

Bij hergebruiken is het de bedoeling dat je een product zolang mogelijk gebruikt. Dus is het product kapot, probeer het dan te maken of op te knappen zodat je er nog langer gebruik van kunt maken. Doe je er zelf niets meer mee dan kun je het naar de kringloopwinkel brengen of op marktplaats zetten zodat een ander het kan gebruiken.

Recyclen

Recyclen staat onderaan omdat het de bedoeling is dat je dit pas doet wanneer een product echt niet langer bruikbaar is. Het product wordt bij recycling verwerkt tot een nieuwe grondstof zodat er weer iets anders van gemaakt kan worden. Op deze manier hoeven er ook geen nieuwe grondstoffen worden aangemaakt. Ik zag laatst in een filmpje hoe ze van oud plastic compleet nieuwe kinderwagens maakten. De cirkel blijft op deze manier ook gesloten, want zodra die kinderwagen niet meer bruikbaar is kan deze ook weer worden gerecycled en kan er weer iets anders van worden gemaakt.

Zie je wel dat duurzaam leven helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn? Door na te denken bij wat je koopt en hoe je hier mee omgaat creëer je al een duurzamere levensstijl. Want de lange reis naar volledig duurzaam leven begint immers met een simpele eerste stap.

Ook leuk om te lezen!

2 reacties op “Duurzaam leven volgens het 3 R model”

  1. Vincent avatar

    Bedankt voor de uitleg over recycling. Ik vind het ook belangrijk om spullen te kunnen recyclen die niet langer bruikbaar zijn. Gelukkig kan je tegenwoordig materialen als plastic en ijzer overal inleveren.

  2. Marie de Jonge avatar

    Wanneer ik naar de supermarkt ga probeer ik ook zoveel mogelijk levensmiddelen zonder verpakking te kopen. Daarnaast scheid ik mijn metaal en glas natuurlijk ook. Zo kan ik zelf een kleine bijdrage leveren aan een betere wereld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.