Duurzame tips voor het doen van de was

De was doen. Het is een noodzakelijk iets, maar ik kan nou niet zeggen dat ik het een leuke bezigheid vind. Toch moet het gebeuren en wanneer ik dan de was doe, dan probeer ik het ook zo duurzaam mogelijk te doen. Probeer, laat ik dat er direct maar bij zeggen, want het lukt me ook vaak niet.

In de zomer vind ik het helemaal niet moeilijk om mijn was duurzaam te drogen. Ik heb het nooit vervelend gevonden om mijn wasgoed buiten op te hangen, soms voelt het zelfs even als een zen momentje, zo heerlijk in de zon. Zodra het echter wat kouder wordt gooi ik alles weer in de droger. T-shirts, blouses en truien uitgezonderd.

de was doen
Photo by Erik Witsoe on Unsplash

Ook de wasmachine draait hier vaak op volle toeren, want met een gezin van vijf heb je toch snel wat vieze was. Al draaien de wasmachine en de droger vaak, er zijn toch wel een aantal dingen waar je op kunt letten om zo milieuvriendelijk en duurzaam te wassen.

Tips om zuiniger de was doen

 1. Droogrek of waslijn in plaats van droger

  Als het mogelijk is, gebruik dan in de zomer een droogrek of een waslijn in plaats van de droger. Misschien heb je binnenshuis ook de mogelijkheid voor een droogrek zodat je hier in de winter je was kan ophangen, maar houdt er dan wel rekening mee dat er voldoende geventileerd kan worden. Anders is het niet echt gezond omdat de luchtvochtigheid dan snel te hoog is.

 2. Gooi die wasmachine vol

  Draai zoveel mogelijk volle wasmachines. Je hoeft op die manier minder vaak te wassen en dat scheelt natuurlijk energie en water.

 3. Op een lage temperatuur wassen

  Was op een lage temperatuur. De wasmiddelen van tegenwoordig doen het prima op 30 of 40 graden. En je kleren blijven ook nog eens langer mooi als je ze op een lage temperatuur wast.

 4. Gebruik een ecologisch wasmiddel

  Kies voor een afbreekbaar wasmiddel of maak zelf je eigen wasmiddel.

 5. Reduceer je wasmiddel

  Gebruik minder wasmiddel. De meeste mensen gebruiken veel te veel en dat is niet goed voor je kleding maar ook niet voor de de levensduur van je wasmachine. De installateur vertelde ons dat je eigenlijk nooit meer dan 50 gram waspoeder moet toevoegen dus daar houd ik nu altijd rekening mee.

 6. Goed centrifugeren

  Centrifugeer de was goed voordat je deze in de droger doet. Hoe droger de was in de droger gaat, hoe meer energie je bespaart.

 7. Kies voor een duurzame droger of wasmachine

  Kies voor een droger of wasmachine die water bespaart en zuiniger is in energie

 8. Kies het juiste formaat trommel voor je wasmachine

  Kies voor een wasmachine met een trommelinhoud die past bij jouw gezin, dus niet te groot maar ook zeker niet te klein.

Wil je energiezuiniger wassen dan kun je ook kiezen voor het eco-programma op je wasmachine. Kies dan de temperatuur waarop je normaal gesproken je wasgoed zou wassen. De wasmachine gebruikt dan uit zichzelf een lagere temperatuur dan wat jij instelt. Hierdoor is minder energie nodig om het water te verwarmen, dus hier bespaar je weer mee. Het resultaat van het eco-programma zou hetzelfde moeten zijn als het bij normale programma, omdat het water en het wasmiddel bij de eco-stand langer kunnen inwerken.

Zelf gebruik ik het eco-programma bijna nooit minder vaak dan eigenlijk zou moeten. Iets met geen tijd om zo lang te wachten of zo. Ben jij ook zo ongeduldig ๐Ÿ˜ฌ?

Wasmachine schoonhouden

Wanneer je veel wast op lage temperaturen is de kans aanwezig dat er zich zeepresten aan de trommel hechten. Het is daarom verstandig om elke maand een was te draaien op 95ยบ C. De oude zeepresten worden dan automatisch opgelost en de trommel wordt optimaal gereinigd. Ik doe dit zelf elke maand een keer met alleen een bolletje natuurazijn in de trommel omdat dit ook goed schijnt te zijn tegen kalkaanslag.

Op iprefer30, een initiatief van de wasmiddelenindustrie om op lagere temperaturen te wassen, kwam ik een heel handig wasschema tegen . Hierop kun je direct zien op welke temperatuur je welk kledingstuk het beste kunt wassen. Zo blijkt dat je bepaalde kledingstukken helemaal niet zo warm hoeft te wassen als je misschien had gedacht. Ondergoed kan bijvoorbeeld gewoon op 40ยบ C terwijl ik dat altijd met de handdoeken op 60ยบ C deed.

Anyway, ik zie dat de ochtend alweer bijna om is, ik ga maar weer eens een wasje draaien ๐Ÿ‘š๐Ÿ‘•๐Ÿ‘–๐Ÿ‘—.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.