Energie besparen op de vaatwasser

energie besparen op de vaatwasser

Heb je een vaatwasser dan wordt deze vast elke dag gebruikt. Hier in huis in ieder geval wel. Met een groot gezin zit hij ook zomaar vol dus elke dag draait de afwasmachine op volle toeren.

Een vaatwasser is net zoals een wasmachine en droger een enorme energieslurper en daar wil je natuurlijk graag op besparen. Hieronder enkele tips over hoe je energie kunt besparen op de vaatwasser.

Tips om te besparen op het energieverbruik van je afwasmachine

Zorg voor een volle vaatwasser

Doe je vaatwasser pas aan als hij helemaal vol zit. Het is zonde om hem te laten draaien wanneer hij maar voor de helft gevuld is. Door hem pas te laten draaien wanneer hij vol is kun je hier behoorlijk op besparen.

Maak gebruik van het eco-programma

Met het eco-programma kun je al snel energie besparen op de vaatwasser. En niet alleen dat, je bespaart er ook water mee. Afhankelijk van het model afwasmachine wat je hebt kan dit wel 6 liter per wasbeurt schelen.

Let op het energieverbruik bij de aanschaf van een nieuwe vaatwasser.

Door goed naar het energielabel te kijken bij de aanschaf van een nieuwe vaatwasser kun je behoorlijk op de kosten besparen. Er zitten behoorlijke verschillen tussen de verschillende modellen.

Zet de temperatuur niet hoger dan nodig is

Misschien heb je de neiging om altijd hetzelfde afwasprogramma te gebruiken. Het is echter helemaal niet nodig om een hoge temperatuur te gebruiken wanneer je bijvoorbeeld alleen maar vieze glazen en bordjes hebt. Om energie te besparen op de vaatwasser kun je beter op een lage temperatuur wassen. Dat werkt ook prima. Zelf gebruik ik de hoogste temperatuur alleen als de vaat echt heel vies is door aangekoekte tomatensaus of iets dergelijks.

Gebruik het daltarief

Maak je gebruik van een piek- en daltarief (nachtstroom) dan is het natuurlijk het beste om de vaatwasser te laten draaien in het daltarief. Je bespaart daarmee geen energie maar wel energiekosten.

Was met de hand

Deze is misschien een beetje flauw. Maar heb je maar een hele kleine afwas dan is het een stuk voordeliger om de afwas in een teiltje te doen. Kan ook best gezellig zijn wanneer je het samen met iemand anders doet.

Ook leuk om te lezen!

Eén reactie op “Energie besparen op de vaatwasser”

  1. Franca. avatar
    Franca.

    Al een hele poos wassen wij met de hand af. De kinderen zijn allang de deur uit ,waardoor we zelden een volle vaatwasser hadden. Met zijn tweetjes is het zo gepiept . De vaarwasser draait slechts als we echt veel hebben. Heb je bv. met een feestje ,verjaardag oid. deed ik het glaswerk en koffie/ theekopjes op een kort programma.
    Buiten het feit dat het energiebesparend is,ben je slechts een kwartier kwijt na een warme maaltijd ( geen ongezellige pannen op tafel ,maar alles in schalen) en heeft het gasstel en de keukenkastjes ook meteen een sopje gehad. Wat houdt jullie nog tegen?

    N

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.