Verborgen suikers en hoe je ze herkent

verborgen suikers

Geschatte leestijd: 4 minuten

Laat ik als eerste beginnen met het feit dat suiker op zich niet slecht is. Het is iets wat ons lichaam nodig heeft als brandstof en we kunnen er echt niet zonder. Waar we echter wel zonder kunnen zijn al die extra suikers die in heel veel producten ‘verstopt’ zitten. Doordat het in zoveel producten is gestopt krijgen we eigenlijk een overkill aan suikers binnen. En dat is dan wel weer slecht voor onze gezondheid.

Natuurlijke suikers versus toegevoegde suikers

Fruit en groente bevatten natuurlijke suikers. Door veel fruit te eten krijg je dus ook al suiker binnen maar daar is niks mis mee zolang je het met mate eet šŸ˜‰. Fruit is gezond en het heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Suiker die echter is toegevoegd aan voedingsmiddelen heeft geen enkel gezondheidsvoordeel. Het zijn lege calorieĆ«n waar je niks aan hebt, en er zit totaal geen voedingswaarde in.

Ik ben al een tijdje bezig met suiker te minderen. Geen suiker meer in de koffie en thee. In plaats daarvan gebruik ik stevia en dat bouw ik langzaam af totdat ik geen zoetigheid meer nodig heb in mijn drankjes. Wanneer ik koekjes maak doe ik er altijd minder suiker in dan dat het recept voorschrijft. Toch heb ik het gevoel dat ik nog steeds teveel suiker binnenkrijg.

Mijn hele leven lang kon ik eigenlijk eten wat ik wilde en ik kwam er niet van aan. Toch merk ik de laatste paar jaar dat ik niet meer zoveel kan eten zonder daarvan aan te komen. En daar baal ik van.

Het zal ongetwijfeld door de leeftijd komen. Op een bepaald moment werkt je stofwisseling niet meer zoals die eerst werkte en dat begin ik nu te merken.

En daar wil ik iets aan doen. Naast sporten betekent dit minder suiker eten. En dat valt nog niet mee. Niet omdat ik geen dingen kan laten staan, maar omdat er in veel meer producten suiker zit dan ik in eerste instantie had verwacht. Ik krijg ongemerkt dus best veel suiker binnen.

Welke producten bevatten verborgen suikers

Ik lees altijd al veel etiketten omdat ik bepaalde voedingstoffen en E-nummers wil vermijden. Ook naar het suikergehalte keek ik veel, maar dan vaak in producten waar ik ook suiker in verwachtte. Nu ik er specifieker naar kijk valt het me op dat er in ontzettend veel producten verborgen suikers zitten. En juist ook producten waar ik dat compleet niet in had verwacht.

verborgen suikers

Crackers, falafel, brood, (vegetarische) vleeswaren, plantaardige melk, tortilla wraps, het zijn enkele voorbeelden van producten waar suiker in zit. Let er maar eens op, het zit in ontzettend veel producten. Vaak onder de naam glucose-fructose stroop.

Wil je minder suiker eten dan zit er niks ander op dan de etiketten goed te lezen. Maar dat valt nog niet altijd mee. Suiker wordt heel vaak anders genoemd en dan is het best lastig. Onderaan dit artikel kun je een hele lange lijst van verborgen suikers vinden. Zoals je ziet zijn het er nogal wat.

Ingrediƫnten controleren

Omdat er zoveel verschillende benamingen zijn voor suiker kost het wel even tijd om je boodschappen te controleren. Kijk alvast eens wat je in de kast hebt staan en of er verborgen suikers inzitten. Wellicht kun je in de winkel een andere variant vinden waar minder of geen suiker aan is toegevoegd. Zelf vind ik het handig om via de online supermarkt de producten erbij te zoeken en te kijken naar de ingrediƫntenlijst. Dat is vaak een stuk makkelijker te lezen dan de verpakking in de winkel met die kleine lettertjes.

Om het je wat makkelijker te maken heef het voedingscentrum een nieuwe functie op hun al bestaande app ‘Kies ik gezond’ ontwikkeld. Deze is sinds een paar dagen beschikbaar. Het is heel simpel. Je opent de app met je telefoon, je scant het product en in Ć©Ć©n oogopslag kun je zien of het product melk, noten, suiker of gluten bevat. Peace of cake.

Je kunt de app ‘Kies ik gezond‘ gratis downloaden.

Verborgen suikers herken je aan de volgende namen

(bron: Diabetes Fonds)


Agavesiroop
Ahornsiroop
Appelsapconcentraat
Appelstroop

Basterdsuiker
Beetwortelsap
Bietenstroop
Bietsuiker
Bruine basterdsuiker
Bruine kandijsuiker
Bruine rietsuiker
Bruine suiker
C
Caramel
Castor melis

Dadelstroop
Demerara
Druivensapconcentraat
Druivensuiker
Dextrose

Esdoornsiroop

Fructose
Fructose-invertsuikerstroop
Fruitconcentraat
Fruitextract
Fruitsapconcentraat
Fruitsuiker

Galactose
Gebrande suiker
Gebrande suikerstroop
Geconcentreerd appelsap
Geconcentreerd perensap
Geconcentreerd vruchtensap
Gekarameliseerde suiker
Gekarameliseerde suikerstroop
Geleisuiker
Glucose
Glucosefructosestroop
Glucosesiroop
Glucosestroop
Gula djawa

HFCS: high fructose corn syrup
Honing

Invertsuiker
Invertsiroop
Invertsuikerstroop
Isoglucose

Javaanse palmsuiker
Johannesbroodsiroop
Johannesbroodpitsiroop

Kandij
Kandijstroop
Kandijsuiker
Kaneelsuiker
Karamelsuikerstroop
Kokosbloemsuiker
Kokosbloesemsuiker
Kristalsuiker

Lactose

MaĆÆsstroop
Maltose
Melasse
Melksuiker
Molasse
Moutstroop
Moutsuiker
Muscovado

Nectar

Oersuiker
Oerzoet

Palmsuiker
Poedersuiker
Parelsuiker
Perensapconcentraat


Rapadura
Rietsuiker
Rietsuikerstroop
Rijststroop
Rijstsuiker
Ruwe rietsuiker

Sacharose
Siroop
Stroop
Sucanat (Sugar Cane Natural)
Sucrose
Suiker
Suikerstroop

Tarweglucosestroop
Tarwestroop
Trehalose
Turbinado
U


Vanillesuiker
Vruchtensuiker
Vruchtensap op basis van concentraten
Vruchtensap uit concentraat
Vruchtensapconcentraat

Zijn er producten die jij weleens eet waar suiker in zit waar je dat absoluut niet had verwacht?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.