Van zout water naar zoet water met zonne-energie

zout water zoet water

Als er één ding is wat ik me al jaren afvraag is waarom zout water niet op grote schaal omgezet kan worden in zoet water. Met alle uitvindingen die worden gedaan en alle technologieën zou je toch verwachten dat hier iets op gevonden moet worden?

Gister las ik dat zout water in zoet water veranderd kan worden met de kracht van de zon. GivePower is een non-profit organisatie die oplossingen aanbiedt voor zonne-energie in ontwikkelingslanden. Zij kwamen vorige maand met groot nieuws. Met hun ontziltingssysteem (van zout water zoet water maken) willen ze de wereldwijde watercrisis verhelpen. Wat ze willen doen is schoon, duurzaam en betaalbaar water leveren. En dat aan de mensen die het het hardst nodig hebben.

De ontziltingssystemen worden volledige aangedreven door zonne-energie. Deze zijn ondergebracht in zeecontainers. Ze kunnen elke dag 75.000 liter zeewater omzetten in schoon en drinkbaar water.

Ontzilting op industriële schaal zou de wereld veranderen.

De eerste ontziltingsinstallatie op zonne-energie is gebouwd in Kenia. Hier heeft GivePower aan duizenden mensen zoet water kunnen leveren. De ontziltingsfabriek is in juli 2018 aan de kust van Kiunga geopend. Deze regio lijdt al jaren onder extreme droogte. Aan de kust, in de omgeving van Kiunga wordt het water gefiltert en ontzilt. Zo kan er op dit moment dagelijks 75.000 liter drinkwater gemaakt worden. Hiermee ondersteunen ze zo’n 25.000 mensen.

Wereldwijd zijn er steeds meer gebieden die te maken hebben met een watertekort. Met deze technologie kan er op een energie-efficiënte manier vers water geleverd worden. Zo kan het probleem van de toenemende watercrisis hopelijk voorkomen worden.

Hayes Barnard, de oprichter en president van GivePower, heeft zijn ervaring in de zonnepanelen industrie toegepast op het zoetwaterprobleem.

“De mensheid moet snel actie ondernemen om de steeds ernstiger mondiale watercrisis waarmee de ontwikkelingslanden worden geconfronteerd, aan te pakken”, zegt hij. “Met onze achtergrond in off-grid schone energie, kan GivePower onmiddellijk helpen door oplossingen voor zonne-waterparken in te zetten om levens te redden in gebieden over de hele wereld die kampen met langdurige waterschaarste.”

Het ontziltingsapparaat van GivePower

Barnard bracht bijna 2 jaar door in San Francisco om de machine te bouwen. Hij hoopt dat de technologie op een dag de meer dan twee miljard mensen zou kunnen bereiken die in gebieden wonen waar een tekort aan schoon water is.

Volgens GivePower hebben ze al meer dan 2.650 zonne-energiesystemen ingezet op scholen, medische klinieken en dorpen in 17 ontwikkelingslanden. Nu richten ze zich op een ander cruciaal gebruik van duurzame energie. De toegang tot schoon water.

Zoetwatercrisis

Volgens schattingen van UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een derde van de wereldbevolking geen toegang tot veilig drinkwater. Tegen 2025 kan het zo zijn dat de helft van de wereldbevolking in gebieden woont die met een watertekort kampen. Steden in Afrika, China en India kampen al met dit probleem.


Zou deze installatie dan eindelijk de oplossing zijn voor het groeiende watertekort?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.