Wat zijn de voor- en nadelen van zonne-energie

zonnepanelen

Zonne-energie heeft enorme veel voordelen ten opzichte van energie die is opgewekt uit kolen en gas. Het is daarom ook logisch dat we er zoveel over horen en lezen en dat ons wordt aangemoedigd om vooral zonnepanelen te kopen.

Zelf ben ik een groot voorstander van zonne-energie en ik wil dan ook graag zonnepanelen op onze woning. Ik ben me er daarom wat meer in aan het verdiepen, en ik zie dat er toch ook wel wat nadelen zijn. Voor mij persoonlijk wegen die nadelen niet op tegen de voordelen. Maar het is wel goed om er rekening mee te houden.

Voor een volledig beeld heb ik daarom de voor- en nadelen van zonne-energie voor je op een rijtje gezet.

De voordelen van zonne-energie

  • Milieuvriendelijk. Zonne-energie is een vorm van schone energie. Het is duurzaam want bij het opwekken van zonne-energie komt geen CO2 vrij.
  • Het is hernieuwbaar, wat betekent dat de bron (de zon) niet uitgeput raakt. (dit in tegenstelling tot fossiele brandstoffen).
  • Belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering.
  • Het verhoogd de waarde van je woning.
  • Beter energielabel voor je woning.
  • Het bespaart geld. Je kunt je maandelijkse energierekening verlagen.
  • Je kunt je eigen energie opwekken zonder afhankelijk te zijn van een energieleverancier. Valt de stroom dus een keer uit bij de energieleverancier, dan heb jij daar geen last meer van 😉.
  • Soms kun je subsidie op zonnepanelen krijgen. Je kunt hiervoor het beste informeren bij je eigen gemeente.

Nadelen van zonne-energie

  • De aanschafkosten kunnen behoorlijk hoog zijn.
  • Zonnepanelen moet je regelmatig schoonmaken. Aangezien ze op het dak zitten is dit niet voor iedereen eenvoudig.
  • Minder efficiënt bij bepaalde weersomstandigheden
  • Het kan zijn dat de zonnepanelen op je woning te weinig stroom opwekken. Je moet dan alsnog gebruik maken van de reguliere stroomvoorziening.
  • Zonne-energie kun je thuis opwekken door middel van zonnepanelen, maar het wordt ook op grote schaal gedaan door zonneparken in binnen- en buitenland. Voor het transport van deze opgewekte stroom zijn lange hoogspanningsleidingen in het landschap nodig. Daarnaast bezetten de zonneparken veel land- of wateroppervlak wat invloed heeft op de lokale flora en fauna. En een discussie die ik al vaker voorbij heb horen komen is het licht wat nu niet meer de grond of het water raakt. Het is nog niet bekend wat de consequenties daarvan zijn op planten en dieren, maar ik kan me voorstellen dat dat wel degelijk invloed heeft.

Zoals ik al aangaf wegen de voordelen voor mij zwaarder dan de nadelen. En wie weet wordt er in de toekomst nog iets bedacht om de nadelen te verhelpen.

Maak jij al gebruik van zonne-energie? En ben je er blij mee of heb je spijt van je keuze? Ik lees het graag terug in de reacties.

Je kunt nu beginnen door zonnepanelen op je dak te plaatsen. Je kunt deze kopen maar ook het huren van zonnepanelen is mogelijk. Wil je dit niet, maar wil je net als ik toch graag duurzame energie gebruiken? Kies dan voor groene stroom bij je energieleverancier.

Ook leuk om te lezen!

3 reacties op “Wat zijn de voor- en nadelen van zonne-energie”

  1. Vincent Rondwijk avatar

    Bedankt voor het noemen van de voor- en nadelen van zonne-energie. Wij denken er ook over na om zonnepanelen te plaatsen. We hopen natuurlijk op een hoog rendement en gaan ons daar binnenkort over laten voorlichten. Deze informatie ga ik meenemen ter voorbereiding van onze afspraak.

  2. lens-energie avatar

    Bedankt voor deze interessante blog! Het zou mooi zijn als veel mensen overstappen op zonnepanelen. We moeten toch echt gaan denken aan het milieu. Daarbij bespaart het natuurlijk zoals al gezegd is een hoop kosten. Vooral nu de energie prijzen zo zijn gestegen.

  3. Rje avatar
    Rje

    Het valt mij op dat je het allergrootste nadeel van zonnepanelen niet benoemt, namelijk de milieu onvriendelijke productie van deze dingen, gekoppeld aan een gemiddelde levensduur van circa 25 jaar waarna de panelen weer gerecycled moeten worden. (En dat schijnt ook niet makkelijk of mogelijk te zijn en zeker niet 100%.

    Bedenk ook dat de productie van veel van deze panelen in China plaatsvind waardoor er ook nog een stuk uitstoot plaatsvind voor transport.
    En de vraag is is ook nog hoe goed gaan de Chinezen fabrieken om met mensen, materialen en het milieu?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.