Er wordt vaak gesproken over dat we onze ecologische voetafdruk moeten verkleinen. Maar wat is een ecologische voetafdruk, en hoe meet je die van jou?
Wat is een ecologische voetafdruk?
Bij een ecologische voetafdruk wordt er gekeken naar de ruimte die je inneemt op aarde. Hoeveel oppervlakte is er nodig voor de dingen die jij doet en consumeert, en die je weer weggooit. Voor al de dingen die jij consumeert is namelijk ruimte nodig. Denk bijvoorbeeld aan het voedsel wat je eet. Dat moet eerst verbouwd worden, daarna geoogst en vervolgens weer vervoerd worden. Voor veeteelt is bijvoorbeeld heel veel ruimte nodig. Niet alleen voor de dieren zelf, maar vooral voor het produceren van het voer voor de dieren. Iemand die veel vlees eet zal daarom waarschijnlijk een grote ecologische voetafdruk hebben. Maar er speelt natuurlijk veel meer mee.
Er wordt ook gekeken naar de hoeveelheid broeikasgassen die in de atmosfeer terechtkomen als gevolg van onze dagelijkse activiteiten. Je kunt hierbij o.a. denken aan autorijden en de manier waarop we onze woning verwarmen. Maar ook hier speelt voeding een grote rol. Want voor de veeteelt worden op grote schaal bossen gekapt en daar komt veel CO2 bij vrij. Daarnaast komen er bij het produceren van voedsel broeikasgassen vrij door het gebruik van kunstmest en brandstof voor landbouwvoertuigen.
Hoe kun je je ecologische voetafdruk berekenen?
Op de website van het Wereld Natuur Fonds kun je een voetafdruktekst doen. Deze test brengt in kaart welke impact jouw persoonlijke levensstijl heeft op onze aarde. Zo wordt er o.a. gevraagd hoe je leeft, wat je eet, hoe vaak je een auto gebruikt en waar je op vakantie gaat. Aan het eind van de test kun je zien hoeveel hectare land jij inneemt, en hoeveel aardes er nodig zouden zijn als iedereen zoals jou zou leven.
Schrik niet als dit meer is dan je had verwacht. Ik zat ook boven de 1,8 hectare die aan ruimte beschikbaar is bij een eerlijke verdeling. Dat kan ook bijna niet anders want wij wonen nu eenmaal in één van de welvarendste landen ter wereld. We hebben daarom zoveel tot onze beschikking dat we al snel boven de norm uitkomen. Dat wil echter niet zeggen dat we onze voetafdruk niet kleiner kunnen maken.
Hoe kun je je ecologische voetafdruk verkleinen?
Er zijn veel manieren om zelf aan de slag te gaan om je ecologische voetafdruk te verkleinen.
- Energie besparen (groene stroom of zonnepanelen)
- Pak wat vaker de fiets in plaats van de auto.
- Probeer wat minder vlees te eten
- Koop verse groentes en fruit uit je eigen regio
- Kies voor groenten en fruit uit het seizoen (dus wat op dat moment groeit)
- Scheid je afval
- Verminder plastic afval
Maar er zijn nog veel meer tips voor een duurzamer leven waarmee je je ecologische voetafdruk kunt verkleinen.
De opwarming van de aarde kunnen we waarschijnlijk niet meer tegenhouden. Maar als we allemaal onze ecologische voetafdruk verkleinen, dan kunnen we dit proces hopelijk wel vertragen.
Geef een reactie