Hoe duurzaam investeert jouw bank?

duurzame bank

Bij het kiezen van een bank voor je bankzaken denk je misschien niet direct aan duurzaamheid. Je hebt misschien een rekening bij de Rabobank omdat die toevallig in je dorp zit. Of je ouders hebben vroeger een ABN Amro rekening voor je geopend en hier ben je gemakshalve blijven hangen. Logisch, zou ging het bij mij ook. Maar wist je dat banken heel verschillend beleid vormen en dat de één veel meer investeert in duurzaamheid dan de ander? Door te kiezen voor een bank die duurzame keuzes maakt ben je ook daar al op de goede weg.

Welke banken voeren een duurzaam beleid?

In december zijn de scores voor het investeringsbeleid van 7 grote banken in Nederland weer bekend gemaakt op de website Eerlijke geldwijzer. De Eerlijke Geldwijzer is een samenwerkingsverband van Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection. Hieronder kun je zien welke banken het goed doen en welke minder goed. Vast compleet overbodig om uit te leggen, maar de groene bolletjes betekenen goed, de rode slecht 😜.

Bron: Eerlijke Geldwijzer

Zoals je kunt zien scoren de ABN-AMRO, de ING en Van Lanschot zeer laag op het gebied van Klimaatverandering. De Volksbank (Regiobank, SNS, ASN, BLG Wonen) en de Triodos Bank scoren hier juist heel erg hoog. Ook op andere onderdelen die met duurzaamheid te maken hebben scoren deze twee banken het hoogst.

Zo zijn er natuurlijk veel meer onderdelen die belangrijk zijn. Wat jij belangrijk vindt, vind ik misschien weer minder belangrijk. Kijk naar wat voor jou belangrijk is en baseer daarop je keuze. Mensenrechten en duurzame energie staan voor mijzelf hoog op het lijstje. Zelf gebruiken we geen grijze stroom meer, maar enkel groene (meer informatie over het verschil tussen groene en grijze stroom). Om te kijken welke bank dat ondersteund is onderstaand schema wel handig.

Bron: Eerlijke Geldwijzer

Ben je ontevreden over de keuzes die jouw bank maakt? Dan kun je erover nadenken om over te stappen naar een bank die het beter doet 🤔. Wil je weten of jouw bank ook echt doet wat het zegt wat het doet en zijn ze hier open over? Kijk dan vooral ook even bij het onderdeel Transparantie.

Gemakkelijk overstappen

Overstappen, dat is toch een heel gedoe? Nee, het blijkt reuze mee te vallen, je kunt vrij gemakkelijk overstappen naar een andere bank zonder teveel gedoe.

Overstappen, dat is toch een heel gedoe? Nee, het blijkt reuze mee te vallen, je kunt vrij gemakkelijk overstappen naar een andere bank zonder teveel gedoe.

  1. Meld je aan bij je nieuwe bank

    Meld je als klant aan bij de nieuwe bank en vraag de gratis overstapservice aan. Dit kun je over het algemeen direct regelen wanneer je een rekeningnummer aanvraagt.

  2. Ontvang je nieuwe rekeningnummer

    Jouw nieuwe bank bevestigd je aanvraag en stuurt jou een nieuw rekeningnummer toe.

  3. Jouw bank verwerkt overstapservice

    Je nieuwe bank zorgt er voor dat alle bij- en afschrijvingen automatisch worden doorgezet van je oude naar je nieuwe rekening. Op jouw rekeningoverzichten zie je welke betalingen zijn doorgezet.

De Overstapservice duurt 13 maanden. Je hebt dus tijd genoeg om alle instanties te laten weten dat je een nieuw rekeningnummer hebt.

Denk jij erover om over te stappen naar een andere bank? En wat zijn voor jou belangrijke keuzes om de overstap te maken?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.