Kijktip: de documentaire A Plastic Ocean

Plastic ocean

Het afgelopen jaar heb ik heel wat interessante documentaires zoals bijvoorbeeld Before the Flood en Blackfish gezien. De mooiste of meest indrukwekkende deel ik graag met je. Zo keek ik vorige week naar de documentaire A Plastic Ocean op Netflix en die maakte wel wat in me los.

Wat ik er precies van verwacht had weet ik niet, maar ik vond het best wel shocking wat ik allemaal zag. Ik weet van het bestaan van plastic soep in de oceaan, en ik heb vaker stukken gelezen en gezien op tv. Ik ben niet voor niks bezig om plastic te verminderen. Maar deze documentaire kwam op de Ă©Ă©n of andere manier veel meer binnen. Wanneer iemand je vraagt waarom je zo met plasticvrij leven bezig bent zou ik zeggen, ga deze film kijken. Die maakt alles duidelijk. Een echt must see documentaire wat mij betreft.

Plastic soep vind je overal ter wereld

A Plastic Ocean is een documentaire die geregisseerd is door de Australische journalist Craig Leeson. In zijn zoektocht naar de blauwe walvis stuit hij op een enorme plastic soep midden in de Indische oceaan. Een plek waarvan hij verwachtte dat het schoon zou zijn. Samen met duikster Tanya Streeter en een internationaal team van wetenschappers en onderzoekers reist hij de wereld over om de staat van de oceanen te onderzoeken.

Wat je ziet is behoorlijk alarmerend. Vissen en vogels die verhongeren omdat hun maag vol zit met plastic (onderzoekers vonden meer plastic dan plankton in het midden van de oceaan). Maar ook hele bulten plastic afval aan de waterkant waar kinderen spelen en zelfs mensen wonen. Prachtige gebieden waar nu het plastic overheerst.

A Plastic OCean

Wat in deze documentaire wel duidelijk wordt is dat het overgrote deel van al het plastic in de oceaan vandaan komt uit ontwikkelingslanden. In die landen wordt er heel veel plastic gebruikt omdat het zo goedkoop is. In de meeste regio’s is er echter geen goed afvalbeheer en veel van het afval komt dan ook in het water terecht.

Hoe dieren de dupe worden van plastic afcal

Wetenschappers schatten dat er momenteel meer dan 5 biljoen stukjes plastic in onze oceanen drijven. In de documentaire zie je beelden van verschillende diersoorten die de dupe zijn geworden van al dat plastic afval. Je ziet hoeveel stukjes plastic er uit een vis maar ook uit een zeevogel worden gehaald. Van die hoeveelheid schrok ik echt even. Het probleem is dat zeedieren en zeevogels het verschil niet kunnen zien tussen drijvend plastic en voedsel. Ze eten dit dus gewoon op. Die stukjes plastic kunnen dan het spijsverteringskanaal belemmeren waardoor ze verhongeren.

Plastic valt uiteindelijk in kleine stukjes uit elkaar in ‘microplastics’. In deze microplastics zitten kleine gaatjes die chemicaliĂ«n opnemen die in het water zitten. Wanneer vissen dus die microplastics opeten, die er in hun ogen hetzelfde uitzien als plankton, dan worden die in hun weefsel opgeslagen. Al deze gifstoffen stapelen zich op in de voedselketen en kunnen uiteindelijk weer op onze tafel terechtkomen. Eet smakelijk zou ik zeggen!

Zelf eet ik zo nu en dan vis vanwege de omega 3, maar ik zou het wel kunnen missen. Voor een groot deel van de wereldbevolking ligt het echter wat anders. Bijna 2,6 miljard mensen zijn afhankelijk van de oceaan vanwege hun primaire eiwitbron. Voor deze groep is het een groot probleem.

Hoe lossen we het plastic probleem op?

Een snelle oplossing voor het probleem is er niet. Plastic is zo ingeburgerd dat het bijna onmogelijk is om er helemaal vanaf te komen.

Don’t expect to see a change if you don’t make one

– Anoniem

Wat we zelf in ieder geval kunnen doen om de plastic soep te verminderen is om zoveel mogelijk producten te vermijden die plastic bevatten. Vooral de plastic wegwerpproducten die we maar Ă©Ă©n keer gebruiken. Oplossingen zoals je eigen beker meenemen naar je werk is Ă©Ă©n van die dingen. De menselijke bevolking neemt alleen maar toe, waardoor het probleem nog groter wordt. Er zal echt dus echt iets moeten veranderen. Een verbod op plastic wergwerpartikelen is maar een begin.

YouTube video

Je kunt de documentaire A Plastic Ocean bekijken via Netflix. Heb je geen Netflix dan kun je hem ook kopen via Amazon of iTunes.

Heb jij de documentaire al gezien en wat vond je ervan?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.