Geschatte leestijd: 4 minuten
Interessante documentaires kijken doe ik graag. Het is een geweldige manier om de problemen die er in de wereld spelen te begrijpen. Maar ook om ervan te leren en opnieuw geïnspireerd te raken om actie te ondernemen. Ik kan nog zo vaak iets lezen over voedselverspilling en de cijfers die daarbij horen, maar dat zegt me niet zoveel. Pas wanneer je het echt ziet, op beeld, wordt het werkelijkheid. Het is daarom ook een goede manier om je kinderen te laten zien wat er zich in de wereld afspeelt. Want iets daadwerkelijk zien is toch wat anders dan er over te lezen of iemand erover horen praten.
7 bewustmakende documentaires
Ik zou zeggen dat de volgende documentaires mijn favorieten zijn maar dat klinkt een beetje vreemd. De onderwerpen zijn niet allemaal ‘leuk’ om naar te kijken (van het kijken naar dieren in pijn wordt je best verdrietig) maar wel reuze interessant. Laat ik het dan maar mijn meest bewustmakende documentaires noemen die ik tot nu toe heb gezien.
1. True Cost
Deze documentaire laat zien hoe het eraan toegaat in de kledingindustrie. Welke impact heeft deze industrie op de wereld en wie zijn de mensen die deze kleding maken? Je ziet dat de mensen die in de fabrieken werken onderbetaald worden en dat ze onder erbarmtelijke omstandigheden aan het werk zijn. En dat allemaal zodat wij goedkope kleding kunnen kopen.
Ook is het één van de meest vervuilende industrieën op aarde. Niet alleen door alle chemicaliën die worden gebruikt tijdens het hele proces maar ook door de wegwerpmaatschappij waar we in leven. Kleding wordt soms maar een paar keer gedragen en dan alweer weggegooid. Ga maar eens na wat dat voor afval oplevert.
2. Cowspiracy
In deze documentaire zien we de persoonlijk reis van Kip Anderson. In zijn zoektocht naar oplossingen voor milieu problemen zien we hoe hij erachter komt dat de vleesindustrie een grote impact heeft op klimaatverandering. En ook dat deze industrieën veel geld en macht hebben. Hij gaat langs bij verschillende milieu organisaties met vragen omdat hij ziet dat zij het in hun campagnes eigenlijk nooit over de impact van vlees of zuivel hebben. Kip Anderson vraagt zich af wat daar de reden van is.
Bij de milieu organisaties stuit hij op weerstand en krijgt hij geen antwoorden. De reden? Ze zijn bang. Bang voor de consequenties wanneer ze hier uitspraken over doen. Wat je in deze documentaire heel duidelijk ziet is hoeveel invloed de grote bedrijven hebben en dat je niet altijd moet geloven wat je wordt voorgeschoteld.
3. A plastic ocean
A Plastic Ocean is een documentaire die geregisseerd is door de Australische journalist Craig Leeson. In zijn zoektocht naar de blauwe walvis stuit hij op een enorme plastic soep midden in de Indische oceaan. Een plek waarvan hij verwachtte dat het schoon zou zijn. Samen met duikster Tanya Streeter en een internationaal team van wetenschappers en onderzoekers reist hij de wereld over om de staat van de oceanen te onderzoeken.
Echt een film die iedereen zou moeten zien. Je ziet hier pas echt wat al dat plastic in de oceaan aanricht en hoeveel plastic dat eigenlijk is. Ik kan me niet voorstellen dat mensen na het zien van deze film hetzelfde met plastic blijven omgaan.
4. Minimalism
Consuminderen, of minimaliseren is iets wat een steeds groter groeiende groep mensen aanspreekt. Geen spullen meer kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Want dat doen we toch eigenlijk nog veel te veel. In de documentaire Minimalism zie je twee minimalisten, Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus. Zij geven je een kijkje in hun leven. En laten zien hoe zij omgaan met minder spullen. Ik had na het zien van deze film direct zin om te gaan opruimen en spullen weg te doen 😉.
5. Blackfish
Blackfish is een aangrijpend verhaal over de orka Tilikum. Tilikum werd op jonge leeftijd gevangen genomen en heeft 33 jaar in gevangenschap geleefd. Eerst in Sealand en daarna in Seaworld. In de documentaire zie je de situatie van orka’s in gevangenschap. Wat doet dat met deze dieren? Een erg indrukwekkende film.
6. Before the Flood
In de documentaire Before the Flood kun je zien wat de verwoestende gevolgen zijn van klimaatverandering en wat we hier tegen kunnen doen. Leonardo DiCaprio ging naar 5 continenten en naar het Noordpoolgebied om de gevolgen van klimaatverandering te documenteren. Hij hoopt dat mensen door het zien van deze documentaire begrijpen dat het hoog tijd is om nu problemen op te lossen.
7. Chasing Coral
Wereldwijd verdwijnen de koraalriffen in een rap tempo. En dat kun je in deze documentaire goed zien. Je ziet echt prachtige beelden van de onderwaterwereld maar ook hoe snel deze veranderd. Er werden timelapse foto’s gemaakt waarop duidelijk te zien is hoe snel deze mooie onderwaterwereld aan het afsterven is. Deze documentaire is trouwens een vervolg op Orlowski’s eerdere documentaire ‘Chasing Ice’. Voor deze film trok de regisseur naar de noordpool om vast te leggen hoe snel het ijs daar smelt. Ook een erg indrukwekkende docu die de moeite waard is om te gaan kijken.
Welke van bovenstaande documentaires heb jij al gezien en welke heeft het meeste indruk op jou gemaakt?
Geef een reactie