Boek Review: Het Zero Waste Project

zero waste project

Zoals jullie wellicht eerder hebben gelezen probeer ik zoveel mogelijk afval te verminderen. En dan specifiek plastic afval. Het boek ‘Het Zero Waste Project, een leuker leven met minder plastic’ van de zussen Jessie en Nicky Kroon stond daarom ook al een tijdje op mijn verlanglijstje.

Jessie en Nicky besloten een paar jaar geleden om als experiment een maand lang zero waste te gaan leven. Dus zonder afval. Het bleef echter niet bij die maand. Inmiddels zijn ze al een paar jaar verder en zijn ze uitgegroeid tot dé zero waste-experts van Nederland.

Ik was erg nieuwsgierig naar het boek om dat het onderwerp mijn enorm interesseert en extra tips kan ik natuurlijk altijd gebruiken!

Inhoud

zero waste inhoud

In het boek Het Zero Waste Project kun je lezen wat Jessie en Nicky allemaal hebben geleerd in hun zoektocht naar een duurzame lifestyle. Ze vertellen heel eerlijk over hun successen maar vooral ook over hun mislukkingen. Zo wastte Nicky haar haar eens met roggemeel in plaats van shampoo omdat ze gelezen had dat dit een goede vervanger was. Hoe lang ze haar haar ook uitspoelde, het meel bleef er maar uit komen en ze kreeg het er zelfs na het borstelen en föhnen niet helemaal uit.

Ook begonnen ze beiden heel enthousiast met een maaltijdplanning en uitgedachte boodschappenlijstjes. Dit bleek in de praktijk toch wat anders te lopen. Om alles onverpakt te kopen moesten ze zoveel verschillende winkels af dat dit veel te veel tijd kostte. Ze doken daarom de keuken in en besloten om bepaalde producten dan maar zelf te maken. Niet alles ging in één keer goed maar door het hele proces werden ze wel heel creatief. Experimenteren is volgens hun leuk en de keren dat het goed gaat waardeer je dan veel meer.

Nieuwe gerechten uitproberen met groenten uit het seizoen, maar ook schoonmaak- en verzorgingsproducten maken ze zoveel mogelijk zelf. Daarnaast geven ze je inzicht in de problematiek van plastic en de impact die dit heeft op de planeet. En hoe zit het eigenlijk met recycling, is dit wel effectief? Ze laten zien hoe je de wereld een stukje beter kunt maken zonder dat je hoeft in te leveren op comfort en leuke dingen. Zij werden gelukkiger van hun nieuwe levensstijl omdat ze nu makkelijker keuzes maken en zich goed voelen bij de keuzes die ze maken. Daarnaast eten ze gezonder en hebben ze veel nieuwe plekken ontdekt en mensen ontmoet.

Een inspirerend boek

Het Zero Waste Project is een echte aanrader als je op zoek bent naar manieren om plastic te verminderen. Er staan veel tips in waar je echt iets aan hebt. Hoe doe je je boodschappen en wat kun je in het huishouden veranderen? Wat zijn de beste tips voor het kopen van tweedehands kleding en wat zijn hun favoriete zero waste recepten. De voorbeelden die in het boek staan geven je direct handvaten om mee te werken. Ik zeg niet dat alles haalbaar is wat in het boek staat. Met een groot gezin wordt het wel wat lastiger, maar het zet je wel aan het denken hoe je minder afval kunt produceren.

Ik vond het zelf heel fijn om erachter te komen dat ik niet de enige ben die vaak zo gefrustreerd kan raken van al die onnodige verpakkingen. En die zich soms afvraagt of het allemaal wel nut heeft. Maar ook het gevoel van een vreemde eend in de bijt zijn wanneer de mensen om je heen zich totaal niet bezighouden met dit soort dingen. En de winkeliers die je soms raar aankijken als je aan komt zetten met je katoenen zakje. Toch is het kwestie van even doorzetten. Zoals Jessie en Nicky zeggen ‘Door kleine stapjes te zetten en je op één ding tegelijk te focussen, kun je uiteindelijk een automatisme creëren. En dat kan leiden tot blijvend resultaat’. Zero Waste is eigenlijk heel leuk!

Het Zero Waste Project is te koop bij bol.com voor €20,99.

Het Zero Waste Project

€20,99
8.9

Informatie

9.0/10

Leesbaarheid

9.0/10

Vormgeving

8.5/10

Schrijfstijl

9.0/10

Voordelen

  • Inspirerend
  • Leuk en grappig geschreven
  • Duidelijke informatie waar je wat aan hebt

Nadelen

  • Prijzig

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.